Șef de secție de la Spitalul Municipal, în topul național al medicilor plătiți de producătorii de medicamente

4930

În cursul anului trecut, 102 companii producătoare și distribuitoare de medicamente au plătit medicilor, farmaciștilor și asociațiilor profesionale din domeniul sănătății 163,7 milioane lei. Adică, 36,78 milioane euro. O parte din sumă a acoperit participarea cadrelor medicale la diferite congrese și simpozioane aducătoare de credite de educație medicală continuă. Restul a fost pentru recompensarea medicilor pentru diverse prestații: implicarea în acțiuni de promovare explicită a unor medicamente, redactarea unor articole, susținerea unor prezentări, etc. Într-un top al cadrelor medicale cel mai bine plătite în 2015 îl găsim pe primul loc pe președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuliasa. Pe următoarele poziții se înscriu medici, unii dintre ei șefi de clinică sau de secție, de la spitale din București, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași, relatează DIGI24.ro.

Ca și în 2014, cei mai mulți bani au ajuns de la companiile farmaceutice la medicii cu multe titluri și funcții. Unii dintre aceștia au reușit să adune, pe parcursul anului trecut, chiar și peste 70 de plăți în contul lor. Și nu au refuzat nicio sumă, chiar dacă, la salariile declarate, nu ar fi avut dificultăți să plătească, de pildă, 45 de lei pentru transport la Poiana Brașov sau 197 de lei pentru cazare la Cluj.

Prof. Daniel Lighezan: bani pentru a participa la evenimente Pfizer și Amgen

Șef al Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și trezorier al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Daniel Florin Lighezan a primit, în 2015, suma totală de 191.367 lei (cu aproape 73.000 de lei mai mult decât în 2014). Banii au venit de la 16 companii farma. Minimul a fost de 45 lei pentru transport la un eveniment desfășurat în Poiana Brașov în iunie 2015, iar maximul de 19.308 lei pentru „participare manifestare științifică internațională”.

Pe lista activităților prof. Lighezan remunerate de producătorii de medicamente găsim și „participare eveniment Pfizer” și „speaker la eveniment Amgen”.

lighezan_daniel_florin_large

Medicul a avut, potrivit declarației de avere pe anul 2015, venituri salariale de circa 140.000 de lei.

Contactat de jurnaliștii digi24.ro, pentru a se pronunța asupra incompatibilității ce ar decurge, potrivit legii, din colaborarea sa cu firmele farma, profesorul Lighezan a declarat: „Consider că nu sunt angajat al acelei companii, nici colaborator cu ea. Ceea ce am spus a fost pur din punct de vedere al profesiunii de medic, ca informaţie medicală”. Rugat atunci să definească interacțiunea avută cu producătorii de medicamente, medicul a spus: „Nu ştiu să vă răspund în acest moment”. Cât despre componenta comercială a colaborării, răspunsul a fost la fel de sec: „N-aş putea să mă pronunţ din punct de vedere legal”.

Citește mai multe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ