20.4 C
Timișoara
sâmbătă 25 mai 2024

Negocieri la Ministerul Sănătății, după aproape două săptămâni de grevă japoneză. Reprezentanții medicilor de ambulator s-au întâlnit cu Alexandru Rafila

După aproape două săptămâni de la declanșarea grevei japoneze, reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator s-au întâlnit marți, 30 aprilie, cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila, pentru negocieri.

Aceștia cer identificarea unei soluții pentru o mai bună finanțare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Suma de bani primită pentru fiecare consult în Ambulator este una infimă, față de costurile de întreținere ale unui cabinet medical.

În cadrul întâlnirii a participat Cosmin  Alexandrescu, președintele AMPA, dar și o delegație formată din alți cinci reprezentanți ai asociației. Din partea AMPA Timiș la negocieri a fost prezent Flaviu Petrica.

AMPA cere majorarea sumei plătite de CNAS, respectiv creșterea valorii în lei a punctului/ consultație. „Am fost asigurați că vom fi sprijiniți în demersul nostru”, spune Flaviu Petrica.

În momentul de față CNAS plătește cabinetele din ambulator cu 4,5 lei pentru fiecare punct de consultație. Așadar, pentru fiecare pacient văzut, un medic de ambulator primește aproape 48, 6 lei din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

AMPA își dorește să mărească această sumă sau măcar să alinieze valoarea punctelor de consultație aproape de suma pe care o primesc medicii de familie. „Solicităm majorarea finanțării, adică a  punctului pentru fiecare serviciu medical. Valoarea unui punct este 4,5 lei. Noi am negociat o aliniere cu medicina de familie, la care suma decontată ajunge undeva la 8,00 lei”, spuna Flaviu Petrica, reprezentant AMPA Timiș.

Decizia revine Guvernului, prin Ministerul de Finanțe, dar și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.


Tot mai mulți medici din ambulatoriile bănățene intră în grevă japoneză. Ce îi nemulțumește?

Tot mai mulți medici din ambulatoriile din Timiș încep să facă grevă japoneză. Ei se declară nemulțumiți de banii puțini primiți din contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cheltuielile pentru un cabinet medical sunt mari, iar suma care le revine din punctele adunate din fiecare consult este una mică, spun medicii.

Fiecare medic din ambulator primește câte 10,8 puncte pentru fiecare pacient văzut în ambulator. Valoarea unui punct este 4,5 lei. Înmulțită, suma de bani pe care un medic o primește se ridică la 48,6 lei.

Cheltuielile pentru un cabinet medical, se ridică undeva la 3.000 – 4.000 de euro. „ Prețurile au crescut, utilitățile au crescut. Folosim softuri medicale, servicii, rate pe care le plătim mai departe. (…) În momentul de față, veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Venitul devine derizoriu, așadar medicii sunt tot mai puțin motivați să susțină un cabinet.”, spune Flaviu Petrica, reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Așadar, devine tot mai descurajator pentru medicii din ambulator să continue să profeseze, în contextul în care ei pot să-și închidă cabinetele și să se mute la clinici private unde un consult poate să ajungă și la câteva sute de lei.

Cei care pierd în această situație sunt pacienții, bolnavi cronici, care au nevoie să meargă periodic la doctor și nu-și permit să plătească controlul sau tratamentul.

„Acest lucru se va răsfrânge asupra pacientului, care nu-și va mai găsi medicul cardiolog,  endocrinolog, neurolog în ambulatoriu. Îl va găsi în altă parte, la altă policlinică cu plată”, spune Flaviu Petrica.

Totuși, medicii nu doresc ca pacienții să aibă de suferit. Ei nu au oprit activitatea. Prin intermediul grevei japoneze, purtând o panglică roșie înfășurată în jurul brațului, ei vor continua acordarea tratamentelor, informând însă discret pacienții despre condițiile lor de lucru.

 „Activitatea continuă, serviciile sunt acordate în continuare în ambulatoriu. Dar tragem un semnal de alarmă că această situație nu poate continua la nesfârșit”, spune reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Deja tot mai mulți medici timișoreni din ambulator s-au alăturat grevei japoneze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nume greu din PSD crede că Mircea Geoană ar putea intra în finala pentru președinția României

Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a explicat, sâmbătă, că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai...

Tronsonul Margina-Holdea se pare că totuși va avea un final fericit

Dacă nu ar afecta sute de mii de călători ce ar dori să folosescă nestingheriți Autostrada A1, cei 10 kilometri lipsă de la Margina...

Citește și :