17.9 C
Timișoara
duminică 24 septembrie 2023

„Căpșuni în Spania sau videochat? Ei bine, am ales a doua variantă”. Confesiunile unei chat-iste din Timişoara FOTO

Life-show„Căpșuni în Spania sau videochat? Ei bine, am ales a doua variantă”....

Videochatul a devenit una dintre cele mai căutate meserii, de către adolescente, în ultimii ani. Tinerele sau chiar femeile mature sunt adeptele acestui mod de a căștiga bani. Adolescentele aleg această modalitate de a-și câștiga existența din motive bine întemeiate. Majoritatea dintre ele, fiind studente, nu beneficiază de ajutorul părinților. Din cauze economice obiective și dorința de a răzbi în viață, tinerele aleg acest loc de muncă. Banii câștigați în alte domenii reprezintă o sumă infimă pentru nevoile acestora. O tânără în vârstă de 25 de ani dezvăluie adevărata poveste din spatele camerei de videochat. Totodată, tânăra povestește ce înseamnă acest loc de muncă și câștigurile pe care le-a dobândit.

Ce este videochatul?

”Nici acum, după 6 ani de activitate în domeniu, nu cred că îl pot defini într-un anume fel. În mare, presupune ceva foarte simplu: un laptop, o cameră video și o conexiune decentă la internet. Acest termen mult auzit de ”videochat” este de fapt o banală conversație între două persoane pe diverse teme, unele cât se poate de normale, unele mai ciudate, asta depinzând de direcția în care se îndreaptă ”chat-ul”. Partea cea mai frumoasă din toată conversația asta virtuală este că ea se face contracost și se tarifează la minut chiar”.

Cine sunt eu? Ce înseamnă videochatul pentru mine și cum am început?

„Aici începe partea dramatică. Mă numesc X, am 25 de ani și sunt model într-un studio de videochat. Totul nu a început aici și acum, ci chiar la vârsta de 18 ani. Când am terminat liceul, tată era șomer, iar mama lucra pentru un salar minim pe economie. Astfel am știut că posibilitățile de a mă susține în a urma o formă superioară de învățământ erau nule. Nu am vrut sub nicio formă să plec la strâns de căpșuni în Spania sau să îngrijesc bătrâni în Italia, fără să văd cum arată măcar interiorul unei facultăți. Prin urmare, am făcut planul și am calculat cam tot ce era de calculat, înainte să iau marea decizie, de a mă înscrie la facultate. Am pus pe foaie toate cheltuielile: taxa școlară, chiria, facturile, tot ce are nevoie o femeie, inclusiv șamponul pentru păr, mâncarea, abonamentul ratt, chiar și apa care o cumpăram la facultate, între cursuri. La toate aceste cheltuieli am adăugat și câțiva bani pentru haine, o cafea sau un prânz ocazional cu colegii, în speranța că mă voi integra printre ei și voi avea și eu o fărâmă de viață socială. Când am tras linie, însă, am realizat că salariul acela de la casieria oricărui supermarket nu îmi ajungea nici dublat sau triplat chiar. Care erau opțiunile? Căpșuni în Spania sau videochat? Ei bine, am ales-o pe a doua.

La început nu aveam nici cea mai mică idee cu ce se mănâncă. Auzisem doar că se fac mulți bani. Cu timpul am descoperit că banii aceia mulți se fac, dar cu greu, nu cu una, cu două. De ce zic asta? Noi, ”chat-istele”, așa cum ne numește cam toată lumea, lucrăm în primul rând la un studio. Direct de la angajare aflăm regula de aur a oricărui studio de videochat, și anume: ”Profitul tău este de 50% din banii pe care îi câștigi”. Dacă cumva te încumeți să îți întrebi angajatorul, cât câștigi, vei auzi numai vorbe frumoase. Poate chiar povești miraculoase precum: ”Poți face mii de dolari, sunt fete ce și-au luat mașini și apartamente, concedii de lux și viață bună”. Cu o asemenea explicație îți vine să rămâi să lucrezi exact după interviu.

Până să începi să faci miile de dolari, managerul studioului îți explică ce trebuie să faci, înainte să intri online. Se face un contract de muncă, totul este legal, iar pe cartea de muncă ești încadrată ca și operator pc, nimic care să dea de bănuit, în cazul în care vrei să îți anunți repede familia, iubitul sau soțul unde lucrezi. Da, am avut și colege căsătorite și cu copii chiar. În cele mai multe cazuri soții lor știau unde lucrează.

Înainte să intri efectiv online, ai parte de o ședință foto, profesională. Toate astea deoarece, pe site-ul pe care vei lucra, fiind o membră nouă, trebuie să vadă oamenii cine ești și ce te recomandă. Pozele sunt făcute în funcție de ceea ce ești tu dispusă sa faci. Sunt cazuri unde vorbești cu un membru al site-ului respectiv și poți face pe inabordabila sau să încerci să-l ții cât mai mult de vorbă pe cel care te plătește. Totul depinde de tine și de ceea ce vrei tu să arăți. Pentru un tarif modest poți doar să vorbești cu respectivul, dar pentru un tarif de 5 dolari/minut, trebuie să dai mai mult. Să arăți un fund, să dansezi și chiar mai mult. Dacă alegi să le arăți în chatul privat, atunci pozele trebuie să fie pe măsură. Cu cât ești mai dezgolită, cu atât mai bine. Astfel el te alege și plătește conversația din privat.

Din acei 5 dolari/minut, pe care îi obții doar dacă vorbești în chatul privat, 70% din banii câștigați revin site-ului pe care activezi, iar tu rămâi cu 30%, din care, mai scazi jumătate, partea care revine studioului. În final tu, ca model online, te alegi cu 15% din tariful acela pe minut. Parcă deja nu mai sună așa bine, nu? Cu toate astea, bani frumoși tot se fac. Asta numai dacă tratezi totul cu o seriozitate maximă și lucrezi neîntrerupt între 8-10 ore pe zi, timp de 5-6 zile pe săptămână. Partea bună, avantajul este că programul îl poți face cum vrei și cum poți. De obicei se lucrează pe ture, exact ca la fabrică”.

Câți bani poți câștiga?

”În ansamblu, pentru mine, videochatul este ceva mai mult decât minunat și nu o spun sarcastic. Chiar dacă lucrez 10 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, câștigurile sunt și ele pe măsură. Am ajuns să câștig într-o lună, puțin peste salariul unui manager de bancă. Din banii câștigați am reușit să termin două facultăți. (taxe, examene, restanțe – toate astea nu se plăteau singure), iar în prezent sunt studentă la master. Tot din aceşti bani am reușit să îmi ajut părinții, în fiecare lună.  Situația lor nu s-a schimbat deloc în ultimii ani. Ba ma mult, am încercat să le achit toate datoriile. Am învățat să îmi fiu propriul administrator, să gestionez banii. M-am descurcat mereu singură și chiar simt că am reușit să fac multe. Nu puteam face toate astea cu un salar primit în cadrul unui supermarket.

În ceea ce privește colectivul, am avut două tipuri de colege: cele care cred că se angajează și se îmbogățesc și cele care chiar se îmbogățesc. Prima categorie vine cu speranțe mari și crede că stă în fața unui web, iar banii vin singuri. A doua categorie stă în fața web-ului și chiar face acest lucru posibil. Fetele din prima categorie nu rezistă mai mult de o lună în acest domeniu, pentru că nu totul este atât de roz ca în ofertele de angajare. Pentru cei care cred că acest job este unul foarte ușor, le transmit următorul aspect: ”Încearcă să stai acasă 8 ore în fața unui calculator și să vorbești cu prietenii tai pe o rețea de socializare. Apoi încearcă să faci asta o săptămână în fiecare zi. Acum imaginează-ți că stai de vorbă cu oamenii care nu vorbesc limba ta maternă și plus de asta, acei necunoscuți te mai și privesc, în diferite ipostaze, necesare”. Mai mult decât atât, trebuie să fii în permanență drăguță și să convingi acea persoană să vorbească cu tine în particular. Doar așa poți fi plătită, în chatul privat, dar până acolo, trebuie să fii interesantă pentru persoana respectivă. Eu una nu regret nimic din ce am făcut și fac în continuare.

Citește și :