20.4 C
Timișoara
sâmbătă 25 mai 2024

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr. 72, în prezența domnului prefect al județului Timiș, Mihai Ritivoiu, o întâlnire cu angajatorii pentru a marca „Ziua internaţională a securităţii și sănătăţii în muncă”, organizată în fiecare an, în data de 28 aprilie de către Organizaţia Internaţională a Muncii pentru a aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor și bolilor profesionale.

Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.
În aceeași zi de 28 aprilie, mișcarea sindicală din toată lumea comemorează „Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți”. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume. Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.
Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar.

Organizația Internatională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnaviri profesionale. De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că în fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare avengură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.
Aceasta statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire și protectie la locurile de muncă.

Prevenția este mai puțin costistitoare decât costurile determinate de gestionarea consecințelor condițiilor necorespunzătoare de muncă. Pentru a realiza condiții de siguranță a locurilor de muncă e nevoie ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să li se permită să participe la discuții cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul lor de muncă.
Prin toate acțiunile organizate cu acest prilej se urmărește conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul SSM ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.
La inițiativa doamnei inspector șef Ileana Mogoșanu, pentru prima dată, se vor selecta 10 angajatori din județul Timiș care au peste 100 de salariați și nu au avut niciun eveniment privind SSM în ultimii 5 ani, urmând să fie premiați de către ITM TIMIȘ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nume greu din PSD crede că Mircea Geoană ar putea intra în finala pentru președinția României

Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a explicat, sâmbătă, că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai...

Tronsonul Margina-Holdea se pare că totuși va avea un final fericit

Dacă nu ar afecta sute de mii de călători ce ar dori să folosescă nestingheriți Autostrada A1, cei 10 kilometri lipsă de la Margina...

Citește și :