16.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

Curiozitatea legată de problema consumului de droguri a adus peste 1.000 de tineri la Sala „Constantin Jude”

Tribuna Sălii Jude a fost plină, deși nu s-a desfășurat vreun meci de fotbal. Peste 1.000 de elevi și studenți au participat, alături de profesorii lor la conferința: „Fără Bariere” TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, eveniment care a avut ca scop conștientizarea efectelor negative ale consumului de substanțe în rândul tinerilor. 

Campania este una atipică. Elevii și studenții au avut ocazia să întâlnească foști consumatori de substanțe, care și-au spus povestea personală și au vorbit despre problemele cu care ei s-au confruntat. Au avut ocazia să cunoască, direct de la ei, consecințele negative ale consumului de substanțe. Elevii au adresat în mod anonim și întrebări.

Poveștile au fost diverse. De la tinere care s-au confruntat cu violența domestică, parteneri care au avut probleme cu substanțe; până la relatări personale ale unor tineri care au experimentat pe pielea lor efectele negative ale consumului. Unul dintre speakerii de la conferință a povestit cum a ajuns să se reabiliteze, îndrumat de tatăl său, după ani de internări în spital, recidivă dar și o tentativă de suicid.

Speakerii s-au deschis în fața elevilor și a studenților, mărturisindu-și perspectivele persoale și problemele cu care s-au confruntat în experiența lor cu dependența. Această vulnerabilizare a deschis calea și pentru întrebări profunde, venite din partea elevilor.

Depresia este una din problemele tinerilor, iar aceștia au avut curiozitatea dacă substațele pot reprezenta un bandaj pentru dificultățile personale cu care se confruntă. Întrebat despre această chestiune, Alin, unul dintre vorbitorii la conferință, a avut ocazia să ofere un răspuns bazat pe experiența personală:

„Drogurile nu sunt un remediu pentru depresie. Dacă cu adevărat sunt probleme este important să vorbești cu un specialist, să suni la psihitatri. Oameni care sunt pregătiți să discute cu lucrul ăsta. Nu m-au ajutat cu nimic drogurile, m-au făcut numai să amân problema. Orice problemă pe care o aveți nu rămâne niciodată la aceeași stare, tot timpul se mărește dacă este ignorată. Când sunteți mari o să vă dați cap în cap cu aceeași problemă, fiindcă prin consumul de droguri nu ați rezolvat-o ci doar ați amânat-o”, spune Alin.

Întrebați despre cum ar putea fi prevenit consumul de substanțe în școli, în cadrul conferinței a fost subliniat și faptul că tinerii învață cel mai bine prin exemplul personal al celor din jur: „Cel mai bine putem preveni prin exemplu personal. Suntem oameni stabili emoțional, oameni cu caracter și putem să ajutăm la rândul nostru generația viitoare, care poate nu va fi atât de afectată pentru că noi înșine vom fi exemplu pentru ei”, este de părere Alin.


Evenimentul a fost unul bine planificat, spun două tinere care au asistat la conferință. „Segmentul de vârstă a fost ales bine, fiindcă consumul de droguri se întâmplă de la vârste fragede. Eu am o surioară la liceu și aud povești. Parcă noi ne mai ascundeam, dar aacum pare să fie mai rău”, spune tânăra studentă.

Profesorii care au participat, spun că formula este una mai atractivă pentru elevi, care pot învăța direct din experiența proprie a vorbitorului. „Astfel de programe sunt necesare în școli și ar trebui să fie organizate mai multe astfel de evenimente”, crede una dintre profesoarele care au asistat la conferință.


Timișoara este unul dintre cele 20 de centre universitare incluse în program. Asemenea conferințe au mai fost și în Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, București, Oradea sau Arad.

Proiectul este realizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitățile de Șanse, în parteneriat cu Poliția Română, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și alte autorități naționale din domeniul social.


 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :