15.1 C
Timișoara
marți 21 mai 2024

Siguranța alimentelor și igiena produselor, întru-un seminar de informare organizat de CCIAT | FOTO-VIDEO

Pentru a avea un mediu de afaceri bine informat, la curent cu tot ce e bine de știut în domeniul legislației, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu două din cele mai importante instituții ce răspunde de sănătatea populației și anume: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de informare.

Întâlnirea s-a axat în principal pe probleme privind siguranța alimentelor și igiena produselor, sub genericul:

„Norme și standarde privind producția, procesarea, comercializarea și distribuția alimentelor”.Un alt mare capitol ce a fost luat în discuți s-a referit la măsuri de control și supraveghere a igienei și siguranței alimentare și aspecte esențiale pentru protecția sănătății consumatorilor.

Printre principalele aspecte reglementate de pachetul legislativ privind igiena alimentară se numără: condițiile de igienă în unitățile de producție și comercializare a alimentelor, implementarea buletinelor de analize și certificări de calitate, etichetarea corectă a alimentelor, controlul și monitorizarea lanțului de aprovizionare alimentară, gestionarea deșeurilor alimentare, asigurarea trasabilității alimentelor, precum și stabilirea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor igienice.

Discuțiile au fost deschise de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Florica Chiriță. Domnia sa a remarcat o mai veche meteahnă a reprezentanților firmelor ce au multe nelămuriri și cer sfaturi de la persoane neavizate iar când au posibilitata de a vorbi deschis despre problemele cu care se confruntă devin brusc timorate nu nu mai întreabă nimic. Trebuie trecută această fază a emoțiilor (neîntemeiate) și să ceară cele mai clare și pertinente sfaturi de la specialiștii și inspectorii celor două instituții.

Pntru început a fost abordată tema privind implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP și flexibilitatea cu privire la implementarea unor asemenea proceduri; GHIDURI DE BUNE PRACTICI – prevederi legislative și proceduri pentru micii producări și agenții economici.

Din partea DSVSA: a vorbit dr. Flavius Nicoară, director executiv și dr. Corina Pădurariu, consilier BAITGAIE.
De asemenea au fost prezentate măsurile de inspecție privind condițiile igienico-sanitare pentru domeniul HoReCa; Condițiile de avizare și circuite igienico-sanitare în unitățile publice alimentare, unitățile de învățământ publice și private, saloane de înfrumusețare etc.
Aceste teme au fost ause în fața reprezentanților firmelor de specialiștii DSP Timiș: jr. Florin Ardeleanu, director executiv și dr. Salomeia Putnoky medic primar.

La buna desfășurare a sesiunii de informare și-au mai aus contribuția și Dan Laurențiu Cojoc, inspector superior, Serviciu Control în Sănătate Publică, conf. dr. Corneluța Fira-Mlăinesc, medic primar igienă, Șef Compt. Evaluare Factori de Risc din Mediul ți Viața în Muncă și asist.univ.dr. Ionuț Căprariu, medic șef în cadrul Dept. Supraveghere în Sănătate Publică, președinte Comisia de Examinare.

Tot cu acest prilej a fost anunțată iminența unor controale tematice ce au ca țintă produsele ce se caută de sărbătorile pascale ce vor veni. În special se vor intensifica controalele în ce privește igiena la carnea e miel și la oăle atât e cerute în această perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :