O nouă premieră în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” Timișoara-video

282

Pentru prima dată în țara noastră, a avut loc o intervenție endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală în conexiune cu un anevrism de arteră iliacă comună dreapta, deosebit de complexă.

“Este o intervenție cu totul deosebită. Este la un pacient pe care la noi în România l-am numi în vârstă, iar în occident el are o vârstă normală, de 80 de ani. E un pacient în stare foarte bună, care avea două anevrisme. Pe vasele principale din organism erau un șirag de mingi, una mai mare, una mai mică. Un șirag de mărgele, dar mai voluminoase. Că să tratăm această boală destul de gravă și cu potențial mortal, în sensul că dacă unul dintre aceste anevrisme se rupe, pacientul are șanse de peste 95 la sută să moară. Că să le tratăm cu minim risc pentru pacient am ales să rezolvăm problema pe cale endovasculară.”, a declarat prof.dr. Mihai Ionac, șeful secției de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Operatii-11.12.2017-41

Echipa operatorie formată din Prof. Dr. Ionac Mihai (SCJUPBT/Chirurgie Vasculară), Dr. Tutelca Adrian (SCJUPBT/ Radiologie), Dr. Damrau Rolf (Germania), Aș. Med. Sandu Mihaela (Germania) a intervenit asupra unui pacient în varsă de 81 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă abdominal și iliacă comună dreapta, cu multiple patologii cardiace. Dispozitivul medical folosit pentru pacient a fost achiziționat pe Programul Național de Tehnici Hibride.

Operatii-11.12.2017-19

Spitalizarea și recuperarea în urmă acestor intervenții este considerabil mai scurtă față de perioada de recuperare în cazul operaților clasice.

Acest tip de intervenție este o alternativă la chirurgia deschisă (Bypass aorta bifemural) care implică mai multe riscuri intră și postoperatorii.

sursa: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ