11.2 C
Timișoara
joi 16 mai 2024

,,Bucătăria este locul unde tot răul dispare!” Câțiva tineri din Banat vor lua parte la o competiție internațională în domeniul gastronomiei de top

Nouă tineri din Banat, între 15 și 20 de ani, pasionați de bucătărie, se pregătesc de Olimpiada de Gastronomie, care va avea loc la Stuttgart, Germania, în ianuarie 2024. Ei fac parte din echipa alcătuită și susținută de Casa Calfelor Kolping din Timișoara.

Opt dintre tineri sunt elevi, majoritatea la profile alimentare și gastronomice, iar unul este student. Munca la bucătărie nu e deloc o joacă, e nevoie de efort, dedicație, transpirație, dar pentru Alesia e o plăcere.

“De când eram mică, bunica mea, când făcea mâncare, îmi tot dădea câte o bucățică de morcovi, de păstârnac. Le puneam pe calorifer și îmi imaginam că e cuptorul meu. Îmi lua câte o cană sau un set de gătit pe care mi le lua ea, și găteam. Tot timpul m-au încurajat bunica, mama și tata. Când am auzit de acest concurs, am zic că trebuie să mă duc. Când pun mână, mă simt în altă lume. Când am câte un stres acasă, primul lucru, îi spun mamei, vreau să gătesc. Fac tot felul de lucruri. Vreau să îmi termin studiile și sunt sigură că această olimpiadă mă ajuta în CV, pe viitor vreau să ajung un chef bucătar”, declarat Alesia Coroian.

Echipa a fost selectată dintr-un grup de 33 de participanți înscriși și e formată din tineri între 15 și 20 de ani. Iani este singurul student din echipa care va merge la Olimpiada de Gastronomie. Studiază la Politehnică și are toate șansele să devină un inginer-bucătar.

“Suntem o echipă de juniori, toți începători, majoritatea sunt la liceu. Eu sunt singurul student. Am o pasiune de mic la bucătărie. A început așa văzând-o pe mama mea că sora-mea. Vreau să am mai multe deschideri, una către inginerie, alta către bucătărie și după aceea vedem unde ne orientăm mai bine”, spune Iani.

Bianca este elevă la Colegiul Economic din Timișoara. În ciuda vârstei, e cea mai experimentată din echipă. Se poate lăuda deja cu o serie de titluri obținute la concursurile școlare, județene și naționale de gătit.

“Bucătăria e locul unde tot răul dispare, locul unde eu mă simt ca acasă. E locul care mă liniștește, oricât de greu mi-ar fi în viață și știu că bucătăria și gătitul îmi oferă o pace interioară și am învățat tot mai mult. Am avut pregătiri pentru concursuri și aș vrea să să fiu prima femeie din România cu stea Michelin. E foarte greu, dar sunt ambițioasă. Învățăm foarte multe lucruri, adică de la preparate noi la tehnici de gătit, la lucruri elementare pe care noi uităm să le învățăm pentru că vrem direct să trecem la lucrurile complicate”, spune Bianca.

Orice echipă are și un antrenor, cel care se preocupă de șlefuire a tinerilor bucătari și care le însuflă din dragostea sa pentru arta culinară. În acest caz este șef Florin Kiss, care, în 2022 a fost medaliat cu argint la World Culinary Cup de la Luxemburg.

“Ei sunt majoritatea de meserie, știu ce înseamnă o pregătire într-o bucătărie, dar pregătirea pentru o Olimpiadă Gastronomică înseamnă mult mai mult de atât. Înseamnă cunoștințe gastoromunice destul de avansate, deoarece se pune accent pe inovație, pe trenduri. Ne dorim să ajungem la acele combinații de gusturi sau inovații unde membrii jurului să vadă că acești elevi au un potențial în ceea ce vor să facă ei pe viitor”, spune Florin Kiss.

Nu întâmplător, tinerii bucătari se află la Casa Calfelor Kolping. Aici, anul viitor, va începe construcția unei școli profesionale de gastronomie, spune președintele organizației Kolping România, Eduard Dobre.

“Pe lângă locația noastră, lângă Casa Calfrelor, de acum intenționăm anul viitor, în martie, să pornim construcția unei școli de gastronomie, școli profesionale, deci vorbim despre învățământ profesional dual, în care școala intră în contact cu agenții economici. Avem terenul, lucrăm la proiect, anul viitor ne dorim să începem construcția în martie. Avem donatori, avem sponsori, cei care au donat pentru Casa Calfelor, avem promisiuni că totuși proiectul acesta a ieșit extraordinar. Avem sprijinul, și atâta timp cât avem sprijinul unor donatori, sponsori, suntem încurajați să facem acest proiect”, spune Eduard Dobre.

Participarea tinerilor la olimpiadă costă în jur de 18.000 euro. Tocmai de aceea bucătarii organizează de două ori pe lună un eveniment la care îi invită la masă pe oamenii de afaceri, reprezentanții unor organizații, persoane publice să vină alături de ei să îi sprijine.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Florall – Festivalul Artei Florale aduce în Iulius Town Timișoara: un tunel realizat din mii de flori, aranjamente inedite, ateliere de creație pentru copii...

Primăvara este aproape gata, iar dacă simți că nu te-ai bucurat suficient de mult de flori și momentele pline de culoare pe care anotimpul...

„Firul Timpului” se deșiră la galeria Park

Artista plastică Lelia Brînda a adunat din nou o serie de lucrări ce denotă pe lângă un fir ideatic bine conturat pentru a-și susține...

După NATO, Europa

Citește și :