12.2 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

„Firul Timpului” se deșiră la galeria Park

Artista plastică Lelia Brînda a adunat din nou o serie de lucrări ce denotă pe lângă un fir ideatic bine conturat pentru a-și susține demersul artistic dar și o excepțională îndemânare și migală specifice celor ce lucrează îmbinând armonios materialele și tradiția ancestrală cu mijloacele exprimării moderne. Expoziția ce adună laolaltă aceste lucrări dă măsura unei maturități artistice ce nu mai trebuie explicată. Trebuie doar privită și admirată!

„Lucrările adunate în această expoziție continuă încercarea mea de a păstra vie legătura sufletească cu înaintașii mei, transpunând într-un limbaj artistic abstract creații de artă populară și obiecte de familie. În acest demers, am fost inspirată de scene de viață din satul meu natal, mai precis de cultivarea cânepii și transformarea ei, fir cu fir, de către mama și bunica mea în dantele, broderii, cearșafuri și veșminte. Daca la nivel material această activitate era o necesitate a vieții de zi cu zi, la nivel spiritual fiecare fir împletit cu dragoste și migală a devenit o legătura indivizibilă între generații. Așa au luat naștere casetele de ceramică impregnate cu simboluri, precum și fusele și ghemele supradimensionate cu imagini – toate fiind o punte peste timp care unește trecutul, prezentul și viitorul.

Cu toate că visam să devin artistă încă din copilărie, am regăsit calea creației abia după 50 de ani. Activând aproape trei decenii în domeniul juridic și economic, am simțit nevoia unei alte perspective asupra vieții – ceva mult mai adânc și viu, dincolo de lumea logicii. Ceva care m-ar ajuta să recuperez sentimentul pierdut de căldură, simplitate, și frumusețe al casei în care am crescut, împodobită toată cu tapiseriile și broderiile mamei mele.
Pe măsura ce căutam, amintirile din copilărie au început să capete o nouă viață si sa mă inspire – mai întâi în ochii minții, apoi pe pânză, iar mai târziu în lut. Astăzi, arta este pasiunea mea și totodată ancora mea personală. Ceramica, pictura abstractă și obiectele decorative pe care le creez sunt inspirate din moștenirea familiei mele, aducând în contemporaneitate rădăcinile trecutului”
spune artista despre ultima „ispravă” plastică ce va încânta publicul din data de 20 mai pe simezele galeriei Park.

Bibliografie
Lelia Brînda (n. 1960) a absolvit Masterul în sculptură – Materie și concept la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara în 2019.
Din 2016, a avut trei expoziții personale la Galeria de Artă Helios și la Muzeul Banatului din Timișoara, participând de asemenea în multiple expoziții de grup la Muzeul Național de Artă, Muzeul Catedralei Mitropolitane (Timișoara), Bienala Albastră (Brașov), precum și în alte orașe.
Între 1994-2021, a fost directorul Oficiului Național al Registrului Comerțului Timiș. A mai absolvit Facultatea de Științe Economice a Universității de Vest din Timișoara în 1983 și Facultatea de Drept a Universității Tibiscus în 2013.
Recenzii și articole despre artistă au apărut în Orizonturi Culturale Româno-Italiene, Opinia Timișoarei, Banatul Meu, Timiș Online, Best of Timișoara, Ziua de Vest.
Contact: leliabrinda@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis anunță o schimbare în Codul Penal pentru clanurile din Timișoara care își terorizează vecinii

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD), anunţă un amendament la Codul Penal, pentru clanurile din Timişoara şi din ţară care îşi terorizează...

(E) Sorin Grindeanu girează toți penalii puși pe liste de către PSD!

Zilele trecute Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au luat la pas județele Caraș-Severin și Timiș. Premierul și ministrul transporturilor, deși nu candidează la 9...

Citește și :