19.1 C
Timișoara
miercuri 22 mai 2024

Un important prim-ministru din Europa a fost împușcat în plină stradă! Acesta se află în stare critică în prezent

Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei și aliat al lui Robert Fico, a declarat că „o tentativă de asasinat asupra premierului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a împodobit până acum democrația slovacă”.

UPDATE 17:26 Premierul ungar Viktor Orbán se declară șocat de atacul de miercuri împotriva premierului slovac Robert Fico, pe care l-a numit „prietenul său”.

UPDATE 17:25 Atacul asupra lui Robert Fico ar trebui, în opinia președintelui ceh Petr Pavel, să fie un avertisment despre cât de departe poate duce agresivitatea tot mai profundă din societate. „Atacul asupra lui Robert Fico este în mod clar condamnabil, indiferent de motivația sa.”

„Ar trebui să fie un avertisment pentru noi cu privire la unde poate duce adâncirea ostilității și a agresivității în societate. Îi doresc lui Robert Fico să iasă din acest incident fără consecințe”, a scris Pavel.

UPDATE 17:24 Presa locală scrie că atacatorul ar fi un bărbat în vârstă de 71 de ani.

UPDATE 17:23 La ora locală 17.00, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și președintele Poliției vor susține o conferință de presă.

UPDATE 17:16 Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împușcat în abdomen și se află acum în operație.

UPDATE 17:11 Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate „atacul josnic” împotriva premierului slovac Robert Fico. Ea a postat pe rețeaua de socializare X reacția sa la asasinatul de la Handlová, relatează agenția de presă TASR, cu sediul la Bruxelles.

UPDATE 17:08 Robert Fico a fost deja transportat cu un elicopter de salvare la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica. Potrivit TV Markiza, citată de Dennik N, el a fost dus din elicopter pe o targă la camera de urgență. Întrucât salvatorii l-au acoperit pe premierul întins cu un cearșaf, nu s-a putut vedea dacă era conștient sau ce leziuni avea.

UPDATE 17:08 Președinta Zuzana Čaputová va face o declarație cu privire la atacul asupra prim-ministrului la ora locală 16.45.

UPDATE 17:06 Reprezentanța Comisiei Europene în Slovacia a condamnat împușcarea lui Robert Fico. „Violența nu își are locul în societatea noastră”, se arată într-un comunicat, adăugând că „acest act teribil reprezintă un atac nu numai asupra unui individ, ci și asupra valorilor și principiilor noastre democratice”, potrivit Dennik N.

 

În comunicat, Comisia afirmă că se opune cu fermitate tuturor formelor de violență și teroare.

 

„Cerem o anchetă amănunțită asupra acestui incident șocant și să se facă dreptate. Gândurile noastre sunt alături de familia și de cei dragi lui Robert Fico”, a declarat Reprezentanța CE în Slovacia.

 

UPDATE 17:03 „R. Fico a fost victima unei tentative de asasinat astăzi. El a fost împușcat de mai multe ori și în prezent viața sa este în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenții rapide. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a premierului slovac.

UPDATE 16:56 Viața lui Robert Fico nu este în pericol după tentativa de asasinat, au declarat mai multe surse pentru Denník N. El are răni la nivelul abdomenului și, aparent, la brațe și picioare. În prezent, el este transportat la spitalul din Banská Bystrica.

 

UPDATE 16:54 Autoritățile de aplicare a legii (ČTK) vor reacționa fără compromisuri la împușcarea premierului Robert Fico (Smer-SD). Acestea vor întreprinde toate acțiunile astfel încât autorul să fie pedepsit în mod corect, a declarat procurorul general Maroš Žilinka pe rețelele de socializare, potrivit agenției slovace de stat.

UPDATE 16:49 „Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o postare pe X.

UPDATE 16:44 Premierul Robert Fico a fost transportat cu elicopterul de la spitalul din Handlovsk, probabil la Banská Bystrica, un alt oraș slovac, scrie HNonline.sk.

 

UPDATE 16:42 „Vestea împușcării premierului slovac Robert Fico este șocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violența nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

UPDATE 16:39 „Profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe X.

UPDATE 16:38 Un atac la adresa prim-ministrului este un atac la adresa statalității și suveranității Slovaciei, a anunțat de liderul KDH, Milan Majerský, pe rețelele de socializare. El a condamnat atacul și i-a urat prim-ministrului Robert Fico (Smer-SD) însănătoșire grabnică, relatează agenția de stat slovacă Teraz.sk.

UPDATE 16:34 În cazul în care Robert Fico nu este apt din punct de vedere medical pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar trebui înlocuit de unul dintre vicepremierii țării. Absența prim-ministrului este parțial abordată prin Legea privind competențele, care prevede că, într-un astfel de caz, acesta este reprezentat de un viceprim-ministru numit de prim-ministru. Acesta convoacă și prezidează apoi reuniunile cabinetului.

În prezent, există patru viceprim-miniștri în cadrul guvernului. Unul dintre ei este ministrul apărării, Robert Kaliňák (Smer), și, întrucât acesta și prim-ministrul sunt din același partid, este posibil ca acesta să preia temporar funcția.

Viceprim-ministru este și ministrul Economiei, Denisa Sakova, de la Vocea, colegul ei de partid Peter Kmec, care este vicepreședinte pentru planul de redresare. Cel de-al patrulea vicepremier este ministrul Mediului, Tomas Taraba.

UPDATE 16:26 O reuniunea a Parlamentului va avea loc la ora locală 15:30, unde partidele urmează să se pună de acord asupra modului în care se va proceda după ce premierul a fost împușcat, notează DennikN.

 

UPDATE 16:17: Președinta Slovaciei și toți liderii politici au condamnat ferm atacul armat asupra premierului Fico, potrivit presei slovace.

 

Articol inițial: Premierul pro-rus al Slovaciei Robert Fico a fost împușcat și a fost dus la spital miercuri, anunță publicația DennikN. El a fost împușcat în localitatea Handlova. Incidentul s-a produs în fața Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul în ședință, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Reporterul DenníkN a fost în apropiere și a auzit mai multe împușcături. Apoi a văzut cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate și urcat într-o mașină.

Potrivit martorilor care au fost la fața locului, Fico a venit la oamenii care l-au salutat și apoi s-au tras mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul agresor a fost liniștit și reținut de poliție. Poliția a izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat. Serviciile de securitate s-au ocupat de siguranța celorlalți membri ai guvernului.

Robert Fico, președintele unui partid populist, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Fico a revenit la putere în toamna anului 2023, iar în februarie, în ciuda protestelor, parlamentul slovac a votat modificarea Codului penal şi desfiinţarea Biroului procurorului special, care investiga infracţiunile grave şi corupţia, o decizie criticată de Bruxelles.

De când Fico a venit la putere, Slovacia a găsit o cauză comună cu Ungaria în criticarea sprijinului occidental pentru Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Fico a declarat luna aceasta că „strategia occidentală de a folosi războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic, militar şi politic nu funcţionează”.

Sursa: https://www.g4media.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Mihai Mărgineanu cântă anul acesta la Embargo Fest, pe 8 iunie, la Timișoara

Embargo Fest revine anul acesta cu o ediție specială ce se va desfășura în Timișoara. Embargo Fest, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale...

Festivalul Muzicii de Cameră, ediția a XIX-a | VIDEO

Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara – în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă...

Citește și :