Au fost irosite sute de doze de vaccin anti-COVID: Am avut un incident, ni s-a stricat frigiderul

161

Peste 1.200 de doze de vaccin au fost pierdute în țară de la începutul campaniei de vaccinare, cel mai mare număr de doze irosite fiind înregistrat în Cluj, mai precis cel de 295 de doze.

La Institutul de Gastreoenterologie din Cluj-Napoca au fost irosite în jur de 200 de doze din totalul de aproape 300, din cauza unei defecțiuni a frigiderului în care dozele de vaccin erau ținute.

„Au fost compromise 200 de doze”

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a declarat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, pentru hotnews.ro.

Cele mai multe doze de vaccin au foot compromise în cadrul Institutului de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, din cauza unei defecțiuni a frigiderului în care dozele erau ținute.

Declarația directorului Institutului

„Noi am avut un incident săptămâna trecută, în care s-a defectat peste noapte frigiderul și au fost compromise în jur de 200 de doze. Restul de până la 295 au fost compromise în alte instituții din Cluj.

Pierderea maximă de doze admisă, 10%

Asta este din păcate, se mai întâmplă”, a declarat pentru Cluj24.ro, directorul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, Mihai Mleșnițe.

Conform informațiilor Comitetului privind Vaccinarea, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 ”Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă maxim acceptată este de 10%, în timp ce compromiterea dozelor din acest moment din Cluj este de 24,5%, raportata la cele 295 de doze irosite.
sursa: cluj24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ