22.2 C
Timișoara
luni 20 mai 2024

Alegerile prezidențiale vor fi anulate! Declarație șoc a unui important judecător din România

Semnăturile de susținere pentru candidații la președinție deschid un scandal de proporții, dar și o premieră în politica românească.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că toate listele ar trebui verificate de procurori și dacă există o semnătură falsă sau zeci de mii, infracțiunea este aceeași: uz de fals. Dacă s-ar proceda la verificarea acestor semnături, alegerile prezidențiale ar trebui amânate pentru că este imposibil ca procedura să fie finalizată în tremen.

O parte din listele de susținători pentru candidați au ajuns la procurori. BEC i-a reclamat la Parchet pe cei care au depus liste cu semnături false. La rândul lor, aceștia au făcut plângeri la Parchet împotriva BEC. În mod ciudat, în campania de strângere de semnături, unii candidați nu au avut corturi sau erau mereu părăsite. Este greu de crezut că s-au angrenat autoritățile locale și prietenii să strângă semnături în clandestinitate.

Augustin Zegrean, într-o declarație pentru Evenimentul zilei, spune că toate listele ar trebui verificate, deoarece toți au semnături false, și chiar și dacă e una singură, este infracțiune.

„Am vrut să trag un semnal de alarmă. Este inadmisibil ca aceste persoane să vrea să devină președinți de țară, cea mai înaltă funcție în stat, să vină cu falsuri. Ce semnal dau ei pentru societate? Alegeți-mă pe mine, că fur?”, a spus fostul judecător.

Zegrean crede că, în mod normal, în momentul în care a constatat că există semnături false, BEC trebuia să sesizeze Parchetul. „Le-au dat la o parte pe cele false și dacă rămâneau câte se cer, 200. 000 de mii, a fost considerat că este în regulă. Nu e deloc așa, este uz de fals, este infracțiune, înseamnă că facem alegeri cu falsuri”, a explicat Zegrean. Judecătorul consideră că munca procurorilor ar fi una de Sisif, dar s-ar da un semnal că vrem să intrăm în normalitate.

Zegrean spune că au mai fost situații similare, dar niciodată de asemenea amploare. El spune că la toți candidații au fost semnături false. În plus, Zegrean mai spune că, potrivit legii, contravaloarea bannerelor și altor materiale de campanie electorală folosite în această perioadă nu ar trebui decontate deoarece nu suntem încă în campanie electorală.

Biroul Electoral Central a validat următorii candidați: Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Ioana Bruynseels, Cătălin Ivan, Viorel Cataramă, Alexandru Cumpănașu, John Ion Banu, Sebastian-Constantin Popescu şi Ninel Peia. BEC a respins trei candidaturi pe motiv că au prezentat liste cu semnături false. Este vorba despre Maria Minea, Bobby Păunescu și Miron Cozma.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, propune reducerea numărului de semnături necesare, spune că zece la sută din cât prevede acum legea ar fi suficient. Adică, 20. 000 în cazul prezidențialelor.

„Trebuie găsite soluţii ca în alte state, cu altă experienţă democratică decât noi, şi să nu mai punem un candidat în ipostaza în care se trezeşte că a luat de bună credinţă ce i-au prezentat nişte oameni care-l ajută, care l-au susţinut să strângă aceste semnături, şi uitaţi-vă, ajunge să constate pe propria piele că ce a prezentat reprezintă un posibil fals şi o posibilă infracţiune”, a spus președintele AEP.

Sursa: evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Centrul Educativ Buziaș recrutează candidați pentru concursul de admitere la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna

Centrul Educativ Buziaș recrutează candidați în vederea participării la concursul de admitere pentru Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu...

Cum a ajuns Buziaș o stațiune balneară aproape ,,moartă”. Deși nu sunt semne, oficialii locali anunță ca situația stațiunii s-ar putea schimba în bine

O stațiune balneară extrem de populară pe vremuri a ajuns un loc de nerecunoscut, cu majoritatea obiectivelor lăsate în paragină. Cu toate acestea, acum...

Citește și :