23.1 C
Timișoara
vineri 17 mai 2024
Acasă Blog

Fundația Culturală „Silviu Oravitzan” dobândește trup și lumină!

Săptămâna aceasta, a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale, care va avea menirea să definească viitorul artistic al urbei noastre.
Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a devenit neînăpătoare pentru toți cei ce au dorit să asiste la un omagiu adus maestrului Silviu Oravitzan. Cu acest prilej, a avut loc lansarea fundației culturale ce poartă numele marelui plastician, al cărei președinte este conferențiar univ.dr. Mădălin Bunoiu.

Fundația „Oravitzan” este un proiect realizat prin colaborarea dintre Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Mitropolia Banatului.
De altfel, profesorul Bunoiu este și cel care a militat intens pentru a pune în mișcare această fundație. Iar pe tot parcursul evenimentului și-a luat rolul de maestru de ceremonie, prezentând, rând pe rând, invitații de seamă, care au luat cuvântul. Bunoiu a făcut și un scurt preambul, în care a arătat scopurile entității culturale ce ia ființă.
La acest moment important din viața Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii, au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, demnitari ai statului român, oameni de cultură, artiști, scriitori, jurnaliști, admiratori și prieteni ai maestrului Oravitzan. Importanța acestui demers artistic și cultural a fost subliniată în alocuțiunile rostite de către domnul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, profesorul Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Gabriel Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Excelența Sa, Domnul Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.
Profesorul Marcel Tolcea, care a scris mai multe volume despre opera maestrului, a analizat ce înseamnă arta pictorului bănățean și cum ar trebui să ne raportăm la ea în condițiile în care pictura de influență religioasă pare pentru mulți ceva dintr-un alt secol. Nimic mai fals. Modernul răzbate din orice lucrare, ce doar aparent pare ca fiind de la începuturile picturii bisericești. Emoțiile prilejuite de prezentarea unui artist și prieten l-au făcut pe criticul Tolcea să mai apeleze la niște note scrise, deși, de regulă, poetul vorbește liber, fără nici un fel de suport pus pe hârtie.
Din pleiada de vorbitori s-a detașat și ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului prin vorbele sale înălțătoare în care a scos în evidență meritul deosebit al pictorului Oravitzan în promovarea artei românești, fără a face rabat de la cele impuse de cerințele respectării unor norme autoimpuse de a respecta și tradiția religioasă. În opinia înaltului ierarh, tot ce-a creat artistul este o permanentă căutare a luminii de dincolo de aparențe și este o operă a sacralității.
Cu acest prilej a fost anunțat faptul că, pe 30 iunie, va avea loc o amplă licitație cu opere de artă pentru a completa fondul bănesc, pus la dispoziția fundației.
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a dat câteva detalii despre spațiul ce va fi pus la dispoziție fundației, unde din septembrie va fi vizibilă o expoziție permanentă cuprinzând lucrări ale maestrului. Această expoziție va fi, nu întâmplător, deschisă în ziua sărbătorii de „Înălțarea Sfintei Cruci”.
„În acest an finalizăm un proiect important pentru Centrul eparhial, o clădire nouă, iar pe frontonul de bază va fi un vitraliu, lucrare reprezentativă a lui Silviu Oravitzan. De asemenea, unele lucrări ale sale, reprezentative pentru arta creștină, vor fi expuse în colecția de artă veche bisericească de la catedrala noastră mitropolitană. Opera maestrului Oravitzan ne invită să evadăm în lumină și să ne așezăm la umbra Crucii, în duhul păcii și al credinței noastre dreptmăritoare. Maestrul Oravitzan spune că originea creației sale se află în lumea copilăriei sale de la țară, acolo unde el a descoperit, încă de mic, primele repere ale tradiției ancestrale și frumusețea negrăită a Bisericii lui Hristos. Fundația întemeiată rămâne o candelă aprinsă în spațiul cultural și spiritual din Banat, care va pune în valoare opera valoroasă a profesorului Silviu Oravitzan” a mai adăugat mitropolitul Ioan.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite și multe altele. Deși pare, la privire rapidă, a fi influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan, de fpat, e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin ortodox.
„Exercițiul de a vedea dincolo de orizontul propriei persoane presupune acceptarea unei densități aparte a luminii. La propriu, vezi altfel. Concret, aurul, materie, devine aură, duh. Dar ce este, în fapt, aura? Ei bine, ea reprezintă o respiraţie întrupată, hieroglifă a sufletului însuşi. Inclusiv în icoane, trebuie să privim aura, nimbul, ca pe un discurs despre respiraţie. Picturalul nu epuizează fenomenul, chipul sfântului nefiind „delimitat” de culoare și proporții, ci doar sugerat. Spaima de vid, de gol, nu poate fi combătură printr-un preaplin de forme – aceasta ar fi diferența majoră, de pildă, dintre romanic și baroc –, ci de sugestia bine plasată, la intersecția dintre material și spiritual.
Nici nu are cum să fie altfel. Materia fiind oricum limitată, investirea ei cu puterea semnului nu poate trimite decât la o plinătate de care este capabilă doar realitatea spirituală. Aura este astfel câmpul interstițial, confirmarea materiei de a găzdui înțelesuri înalte și arvuna unei împliniri viitoare, nemateriale. Se produce o transcendere a luminii, capabilă să unifice multiplicitatea spectrală cu unicitatea definitorie a principiului, a stării primordiale…”, mărturisește maestru Silviu Oravitzan.

 

Podul Muncii – mult de muncă şi probleme grave ţinute „la secret” de Primăria Timişoara-video

Timişoara are un farmec aparte. Unul dintre avantajele oraşului îl reprezintă faptul că este traversat de canalul Bega, care, la rându-i, este brăzdat de 14 poduri şi podeţe. De mai bine de 10 ani autorităţile promit să reabiliteze podurile peste Bega, dar singurul care a primit o faţă nouă este Michelangelo. Promisiunile vin şi din nevoia urgentă de reabilitare a podurilor, structurile de rezistenţă ale acestora fiind slăbite şi vechi, iar perioada de exploatare, pentru cele mai multe, a expirat de ani buni.

Podul Muncii, deşi nu este un monument istoric de sine stătător, este unul dintre cele mai vechi din oraş. Tranzitat zilnic de sute de pietoni şi mii de maşini, podul nu mai prezintă siguranţă.

Primăria Timişoara a contractat, încă de anul trecut, o firmă pentru a realiza un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru modernizarea podului. Reporterii „Banatul Azi” au reuşit să obţină unele documente care au stat la baza contractării. Un lucru ţinut secret de administraţia timişoreană este faptul că podul a fost supus unei expertize tehnice. Concluziile arată că Podul Muncii nu este sigur, că structura de rezistenţă este afectată şi stabilitatea lui este incertă fiindcă malurile pe care stau picioarele podului nu sunt asigurate, iar apa a pătruns mult în maluri.

Aproape 100 de ani

Podul Muncii este al doilea ca mărime din Timişoara, după cel din Calea Şagului, şi cel mai mare care trece peste Bega. Istoria lui începe în secolul XIX. Pe locul podului care leagă bulevardul Iuliu Maniu de strada Gheorghe Pop de Băseşti s-a aflat, acum mai bine de 100 de ani, un pod de lemn. Ultimele date arată că acesta a fost reparat în 1898, dar nu există scripte care să consemneze exact anul construirii lui. Cum picioarele podului se aflau în albia râului şi îngreunau foarte mult navigaţia, acesta a fost înlocuit în 1913 cu un pod metalic care refolosea structura celui de pe canalul Suboleasa din Fabric. Podul, care se aflase între fosta fabrică de pantofi „Turul” şi cimitirul de pe Calea Buziaşului, a fost demontat după săparea noii albii a râului şi reconstruit în Iosefin. Acest pod a fost cunoscut sub numele de Podul Regal. După două reparaţii mari, în 1936 şi 1977, vechiul pod a fost demolat, iar în locul lui a fost construit actualul pod din beton armat precomprimat, dat în circulaţie în 1978.

Podul Muncii are peste 72 de metri lungime şi peste 20 lăţime. Pietonii au la dispoziţie trotuare şi scări de acces, iar şoferii beneficiază de câte două benzi de mers pe sens.
Ce spun specialiştii?

Fără să fie specialist şi fără să deţină documente tehnice, orice timişorean poate vedea starea avansată de degradare a podului. Scările de acces pentru pietoni, aflate la cele 4 picioare ale podului, sunt sub orice critică. Treptele sunt crăpate, unele au picat de tot, iar balustrada este ruginită. În unele locuri aceasta lipseşte cu desăvârșire, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru cel care urcă sau coboară pe aici.

În ceea ce priveşte starea carosabilului, lucrurile nu sunt mai bune. Gropile fac parte din peisaj. Unele mai vechi, altele nou apărute după prima repriză de frig din anul acesta. Trotuarele nu sunt nici ele într-o stare mult mai bună. Bordurile sunt rupte, asfaltul pe care trec pietonii e plin de crăpături, iar balustradele de protecţie sunt la fel de ruginite precum cele ale scărilor. Riscul ca un trecător să plonjeze în apă e la el acasă.

Specialiştii spun că defecţiunile vizibile cu ochiul liber pot ascunde probleme grave de structură.

„O deducţie, un mod de a deduce că există o problemă stucturală e că tot apar probleme pe elemente nestructurale. Structura îţi dă semne când are probleme, înainte să cedeze complet. Aşa îţi dai seama că trebuie să faci ceva. Dacă ai acasă o problemă şi îţi tot apar crăpături pe un perete, la un moment dat te saturi să tot chituieşti crăpătura şi chemi un specialist să vadă ce se întâmplă cu peretele acela. Aşa e şi la structuri mai mari”, explică un inginer în construcţii civile.

Expertiza tehnică

În acest moment, o firmă munceşte pentru întocmirea proiectului tehnic. Documentele care stau la baza proiectului atestă starea de degradare a podului.

Potrivit actelor obţinute de „Banatul Azi”, experţii au constatat: „starea suprastructurii, a elementelor de rezistenţă care susţin calea, a infrastructurii, a aparatelor de reazem, ca fiind necorespunzătoare, precum și degradări ale malurilor şi modificări de albie, degradări în zona carosabilă şi trotuare, respectiv:

— armături fără strat de acoperire, coroziunea armăturii, pete de rugină;

— beton cu aspect friabil şi/sau zone din beton exfoliat;

— beton degradat prin carbonatare, apariţia de stalactite;

— cumularea la un element al suprastructurii a mai multor degradări  (coroziune, fisuri, crăpături, striviri);

— fisuri la construcţie (neorientate, scurte, superficiale), faianţarea betonului;

— lipsa sau ieşirea din funcţiune a dispozitivelor de protecţie la acţiuni antiseismice;

— defecte de suprafaţă ale feţei văzute (culoare neuniformă, impurităţi);

— infiltraţii, eflorescenţe;

— dislocarea unei margini din bancheta cuzineţilor;

— eroziunea betonului, prezenţa unor zone pe suprafaţa elementului în care agregatele nu sunt înglobate în pasta de ciment;

— segregarea betonului, cuiburi de pietriş, caverne;

Degradări ale malurilor:

— lipsa lucrărilor de apărare a malurilor şi dirijare a apelor;

— lipsa lucrărilor de protecţie a taluzurilor, a scărilor de acces;

— amplasarea necorespunzătoare a instalaţiilor, cablurilor şi a conductelor suspendate pe pod;

Degradări în zona carosabilă şi trotuare:

— fisuri în îmbrăcămintea asfaltică

— lipsa etanşării dintre îmbrăcăminte şi celelalte elemente ale căii (borduri, parapete, rosturi);

— denivelări ale căii pe pod: văluiri şi refulări;

— degradarea bordurilor;

— parapet pietonal metalic cu geometrie generală necorespunzătoare în plan vertical şi orizontal;

— lipsa parapetului de siguranţă”.

O traducere simplă spune un singur lucru: reabilitarea este mai mult decât urgentă. Momentan, Consiliul Local Timişoara nu a alocat bani pentru moderizare, dar cheltuie 28.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate (SF) şi un proiectul tehnic (PT), în acest sens. Abia apoi vom şti câţi bani va costa reabilitarea podului, mai ales că autorităţile vor să-l lărgească, poate chiar cu o bandă auto, vor să refacă trotuarele şi căile de acces pentru pietoni şi vor să-l doteze cu piste pentru biciclete.

Când se va întâmpla acest lucru? Administraţia locală promite din 2013 începerea lucrărilor. Între timp, s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea altor două poduri: Eroilor şi Ştefan cel Mare. Astfel, dacă acestea vor intra în proces de reabilitare în 2018, este puţin probabil ca şi Podul Muncii să intre în şantier, mai ales că se vor impune restricţii de circulaţie în zona Iosefin, pentru lucrările programate deja la primele două poduri. Rămâne de văzut, din nou, dacă modernizarea în forţă se va face calculat sau vom avea o nouă harababură în oraş, cum s-a întâmplat când s-au deschis în paralel şantierele de la pasajele Popa Şapcă şi Jiul.

Comunicat de presă – Primăria Ghiroda, anunță finalizarea proiectului “Energy efficiency in people’s lives in Ghiroda community”

0

Promotorul de proiect Primăria Ghiroda, anunță finalizarea proiectului “Energy efficiency in people’s lives in Ghiroda community”.

Primăria Ghiroda este încântată să anunțe încheierea cu succes a proiectului “Energy efficiency in people’s lives in Ghiroda community”, finanțat cu 119.240 Euro prin Granturile SEE oferite de Norvegia, în cadrul Programului pentru Energie în România.

Proiectul a atins obiectivele propuse, organizând două sesiuni de training de două zile în comuna Ghiroda și Giarmata Vii. Aceste sesiuni au fost derulate de Asociația Energia Inteligentă și Western Norway Research Institute, parteneri în cadrul proiectului, și au avut loc în 2-3 martie la Giarmata Vii și în 15-16 martie la Ghiroda.
Rezultatele proiectului includ:
– Nivelul dorit și realizat de însușire a cunoștințelor auto-raportat pentru energia regenerabilă, eficiența
energetică și securitatea energetică: 7
– 120 de persoane și-au însușit competențe sporite și și-au îmbunătățit cunoștințele privind energia
regenerabilă, eficiența energetică și securitatea energetică
– Organizarea unei campanii de sensibilizare
– Implementarea unui curs cuprinzător de două zile pentru 120 de persoane, privind energia regenerabilă,
eficiența energetică și securitatea energetică.

Pentru mai multe informatii legate de proiect ne puteti contacta la datele de mai jos:
Primăria comunei Ghiroda, str.Victoria 307200 Ghiroda ROMÂNIA, tel. 0256 / 205.201
Finantat cu sprijinul granturilor acordate de Norvegia și EEA grants prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul

“Programului de Energie din România”

Timișoara găzduiește în weekend evenimente sportive pe două și patru roți

La solicitarea ACS Women in Motorsport, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat rezervarea parcării Iancu Huniade (Parcarea Modex) de astăzi, 16.05.2024, ora 22:00, până vineri, 17.05.2024, ora 21:00, în vederea desfășurării Etapei I a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service 2024 Timișoara.

În Piața Iancu Huniade se va organiza ceremonia festivă de start, în timp ce competiția propriu-zisă va avea loc sâmbătă, 18 mai, pe un traseu special amenajat la Shopping City Timișoara, unde vor avea parte de probe de viteză și agilitate care le vor pune la încercare abilitățile la volan.
De asemenea, duminică, 19.05.2024, începând cu ora 16:00, va avea loc Parada „The Distinguished Gentleman’s Ride“, la care vor participa aproximativ 50 de motocicliști. Participanții vor pleca din incinta FABER, pe următorul traseu: splaiul Peneș Curcanul 4-5, strada Piața Badea Cârțan, bulevardul Take Ionescu, strada Martin Luther, bulevardul I. C. Brătianu, strada Michelangelo, bulevardul Vasile Pârvan, podul Mihai Viteazu, strada 20 Decembrie, bulevardul Ferdinand I, bulevardul Republicii, strada Sf. Ioan, Strada Gheorghe Dima, Piața Mărăști, calea Alexandru Ioan Cuza, Piața Consiliul Europei, Calea Aradului, calea Sever Bocu, bulevardul Antenei, strada Popa Șapcă, bulevardul Take Ionescu, strada Simion Bărnuțiu, strada Samuel Micu Klein, splaiul Peneș Curcanul 4-5, FABER.
Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentelor.

CCIA Timiș invită antreprenorii la o nouă serie a programului de training în Marketing Digital

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada iunie – iulie 2024 un curs de Competențe Digitale – Marketing Digital, destinat îmbunătățirii cunoștințelor în utilizarea mediului online pentru promovare și comunicare.

Participanții la curs vor avea ocazia de a dobândi, într-o manieră concentrată și eficientă, o serie de competențe digitale din sfera promovării online, atât de necesare în dezvoltarea unei afaceri.
Cursul a fost conceput special pentru a veni în sprijinul celor care doresc să învețe noțiuni generale despre marketing online -antreprenori, freelanceri sau lucrători în domeniul marketingului, comunicării și relațiilor publice, sau persoanelor care doresc să dezvolte o strategie pentru creșterea vânzărillor sau notorietății brandului.
La finalul cursului, absolvenții vor primi o Dplomă de participare cu supliment descriptiv, ca urmare a promovării evaluării finale.
Cursul are o durată de 50 ore de teorie și practică și se desfășoară în sistem hibrid la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa nr.22.
Lectorul cursului este asist.univ.dr. Bianca DRĂMNESCU, specialist în științele comunicării.
Înscrierea se face accesând link-ul:
https://www.cciat.ro/cciat_cciat_CURS_Competente_Digitale_Marketing_Digital_MAI_IUNIE_2024

Informații privind structura cursului, orar, taxă de participare, altele sunt disponibile pe site-ul CCIAT: www.cciat.ro și / sau la tel. 0729 435 228, e-mail: rcolban@cciat.ro , Rafaela Colban – consultant cameral.

Weekend cu scrabble la Timișoara

Cei care vor să învețe regulile jocului de scrabble pot participa în weekend, în Timișoara, la cursuri gratuite de inițiere în acest sport al minții. Întâlnirile cu membrii Clubului de Scrabble FITT Tim-Team vor avea loc vineri, 17 mai, orele 15-18, la Biblioteca Centrală Universitară Timișoara din bv. Vasile Pârvan nr.4A, sâmbătă, 18 mai, orele 10-13, la Cafeneaua Starbucks din Piața Victoriei nr.1-3 și duminică, 19 mai, orele 10-13, la Casa Tineretului din str. Arieș nr.19. Vor fi organizate turnee de partide libere, câștigătorii fiind răsplătiți cu jocuri omologate de Federația Română de Scrabble.

CLUBUL DE SCRABBLE FITT TIM-TEAM Timișoara
(informații la tel. 0722565011)

Bugetarii care vor primi vouchere de vacanță și anul acesta

Statul va acorda și în acest an vouchere de vacanță pentru angajați. În 2024, sprijinul implică o serie de modificări, care îi vizează pe salariații din sectorul educațional. Astfel, potrivit unui nou ordin semnat ministrul Educației, valoarea voucherelor de vacanță pentru personalul din învățământ a crescut.

Vouchere de vacanță. Cine sunt bugetarii care beneficiază de majorări

Sumele acordate celor din sectorul educațional au fost majorate de la 1.450 lei la 1.600 lei. Aceste modificări au fost introduse la începutul anului și sunt aplicabile în perioada 2024-2026. Potrivit Ministerului, acestea au fost concepute pentru a răspunde nevoilor angajaților cu salarii nete de până la 8.000 de lei.

Conform regulamentului actualizat, personalul angajat cu mai mult de o normă/post beneficiază de aceeași sumă.

Schimbări legate de acordarea acestui ajutor

Regulamentul stabilit pentru acest an include noi prevederi referitoare la calculul salariului net cuvenit funcției de bază.

„Pentru personalul din sistemul de învățământ se acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora. Pentru personalul din sistemul de învățământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”, se arată în regulament.

Vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul educațional

Regulamentul valabil până în anul 2026 aduce clarificări legate de condițiile de impozitare și contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate. Acestea sunt reținute în luna în care voucherele sunt distribuite către personalul din învățământ.

„Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”, conform regulamentului.

În cazul în care contravaloarea voucherului de vacanță este restituită, contribuția salariatului pentru asigurările sociale de sănătate și impozitul vor fi recalculate.

„În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii.”, potrivit regulamentului.

Sursa: https://evz.ro/

Sute de timișoreni au participat la „Dialogul public cu Garry Kasparov –Provocările Lumii Moderne”, organizat de UPT

În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al libertății fiind prezenți joi, 16 mai 2024, la Teatrul Național din Timișoara.


Într-un context geopolitic de actualitate, personalitatea şi perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzător pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unică de a-l vedea şi asculta pe Kasparov într-un dialog interactiv şi inspiraţional la Timişoara. Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a explorat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor.
Încă de la sosirea pe Aeroportul Internațional Timișoara, unde a fost așteptat de o echipă a conducerii Universității Politehnica Timișoara, Garry Kasparov a declarat: „Vă mulţumesc pentru o primire-surpriză în oraşul de naştere al Revoluţiei Române. Astăzi, când lumea se confruntă din nou cu o ameninţare existenţială provenită din rămăşiţele trecutului comunist, sunt cu adevărat entuziasmat să vizitez locul care prin importanţa sa istorică ne-a oferit încrederea în viitorul luminos democratic”.
La Teatrul Național Timișoara, legendarul șahist a avut o întâlnire cu reprezentanții presei, cărora le-a prezentat viziunea proprie despre problemele geopolitice actuale.

În cuvântul de deschidere a Dialogului public cu Garry Kasparov, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan a evocat simbolul libertății pe care celebrul invitat îl reprezintă, acesta fiind și unul din principalele motive pentru carea fost invitat la Timișoara, orașul-simbol al luptei pentru libertate, în clădirea simbol a Revoluției.
În fața publicului timișorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din orașul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreiești și armene, despre părinții ingineri, despre restricțiile regimului comunist și despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate. A declarat că preferă termenul de libertate în loc de democrație, pe care o apreciază doar ca un concept global și s-a arătat deosebit de precupat de lipsa de speranță și de perspectivă pe care o vede în ochii multor oameni. Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de șah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenței artificiale asupra vieții și libertăților fundamentale ale omului, care vor fi dezvoltate mai pe larg în cadrul Tech Talks by UPT.
La finalul întâlnirii cu timișorenii, Garry Kasparov a acordat autografe și s-a fotografiat cu toți admiratorii săi.

Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția Regională Vamală Timișoara, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, organizează seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare – actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile.

Timișoara, Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, Sala Banat 28 mai 2024, ora 10 00

Tematica abordată:
 Ultimele modificări apărute în legislația vamală în vigoare,
 Sistemul automat de export AES RO,
 Sistemul automat de tranzit NCTS RO,
 Depozitarea temporară,
 Aplicarea e-Transport,
 Aplicarea e-sigiliu,
 Noutăți în domeniul produselor accizabile
 Sesiune de întrebări și răspunsuri
Seminarul va fi susținut de:
o Simona ȘELARIU, Inspector vamal superior în cadrul Serviciului Proceduri Vamale și în domeniul produselor accizabile
o Ionel MATEESCU, Șef Serviciu Echipaje Mobile
Participarea este gratuită.

***
Înscrieri de participare și informații suplimentare la tel. 0721 784 445, e-mail: cculda@cciat.ro , Cătălina CULDA – consultant cameral.

Salonul Industriei Ușoare, la o nouă ediție 2024  

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 22 – 26 mai o nouă ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare devenită tradițională pe piața de profil din vestul țării.

Și-au anunțat participarea peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care vor oferi spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă largă de articole de sezon: îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, accesorii, produse cosmetice, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, altele.
Târgul de Produse Tradiționale din exterior întâmpină vizitatorii cu dulciuri de casă, produse naturiste, miere de albine, produse de carmangerie, articole de artizanat, unități de alimentație publică.
Expoziția este deschisă de miercuri până sâmbătă, între orele 10 00 – 20 00 , iar duminică între orele 10 00 – 18 00 .
Intrarea publicului este gratuită.

Alfred Simonis a reînnoit pactul cu timișenii în calitate de candidat oficial la președinția Consiliului Județean Timiș |Foto-Video

După calendarul oficial electoral, mai sunt doar trei săptămâni până când timișenii vor fi chemați să-și dea cu părerea despre cine ne va conduce în următorii patru ani.
Cei care pregătesc temeinic tot ce ține de campania electorală au socotit că este cel mai potrivit acum, joi, să lanseze oficial, cu mare pompă, pe candidatul alianței PSD-PNL la șefia Consiliului Județean.

Alfred Simonis ar fi dorit să nu facă prea mare show mediatic in lansarea sa.

Dar mulți candidați și primari în funcție au dorit să arate că se pot mobiliza.

Și, într-adevăr, Sala Olimpia a fost ticsită de suporteri cu steaguri și bannere de încurajare. După  cum a observat chiar președintele județean interimar Vasile Blaga la alte partide (pe care nu le-a nominalizat direct) sala a fost aproape goală.

Totul a fost pregătit minuțios cu lumini, ecrane uriașe, sonorizare, secvențe video cu tot ce ar trebui să știe un alegător informat, discursuri meșteșugite cu multe îndemnuri, dar și citarea de date exacte depre investițiile ce au venit spre județul Timiș prin insistențele celor ce au făcut lobby pentru nevoile timișenilor.

Deschiderea seriei de speechuri a fost făcută de parlamentarul Sebastian Răducanu care a pregătit sala pentru cei ce au urmat la microfon.

Pentru a susține tandemul Simonis-Robu în primul rând al sălii au fost prezenți: președintele județean PNL Vasile Blaga, președintele PNL municipal Cristian Bușoi, parlamentarul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest împreună cu prorectorul Mădălin Bunoiu, ministrul Sorin Grindeanu, secretarul de stat Alexandru Rogobete, președinta femeilor social-democrate Aura Danielescu.

Alături de aceștia au fost invitați și reprezentanți ai altor partide și formațiuni politice ca Titu Bojin, fost președinte de CJ, deputatul Ognean Crîstici din partea minorității sârbe sau omologul său bulgar Gheorghe Nacov.

Discursurile au curs după un scenariu bine definit, care a impus un ritm tot mai intens al celor spuse publicului. Toate luările de cuvânt s-au aliniat motto-ului serii: „Totul pentru Timiș”. Sloganul se dorește a fi un aevărat îndemn la o colaborare pentru binele locuitorilor indiferent de doctrina politică a fiecărui candidat în parte.

Chiar și scurtul moment de respiro a fost marcat de o piesă muzicală de suflet în interpretarea maestrului Tudor Gheorghe.

Fostul subprefect Sorin Ionescu a insistat pe nevoia unui învățământ de calitate pentru a trăi în viitor o viață de calitate.

Marilen Pirtea în dubla postură de universitar și de politician a sintetizat cele mai importante trei nevoi pentru o dezvoltare armonioasă a unei comunități:
Să aibă un centru universitar puternic împreună cu un mediu economic viabil și de o administrație are să le coordoneze pe ambele.

Președintele național al PSD-ului, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj video cu îndemnul de a fi votat Alfred Simonis.

Candidatul la șefia Consiliului Județean a avut (cum e firesc) ultimul cuvânt.
A avut un mesaj extrem de bine închegat.  Cu date concrete din cele ce s-au realizat în județ: terminalul aeroportuar Schengen, centura de sud a municipiului ce se va finaliza în această vară, cele două Spitale de oncologie și de mari arși. Bineînțeles nu a fost uitat stadionul.

Momentul lui Simonis a denotat un politician foarte matur care știe cu exactitate ce poate promite și ce este realist și poate fi realizat.

Tot cu acest prilej a fost prezentată și echipa de consilieri județeni.

Toate discursurile pot fi urmărite în integralitate în fimul ce însoțește articolul pentru cei ce sunt încă nehotărâți și nu au o opțiune clară de vot la proximele alegeri locale.

 

 

Află propunerile în materie de fashion și lasă-te inspirat de noul catalog Enjoy Life al Iulius Town Timișoara!

Pentru cei care se bucură de zilele de primăvară și vor să întâmpine vara cu entuziasm, brandurile din Iulius Town au pregătit sugestii interesante pentru completarea garderobei de sezon! Sezonul acesta se poartă relaxarea și stilul quiet luxury, iar catalogul fashion de la Iulius Town îți oferă inspirația de care ai nevoie pentru vacanțe reușite.

Împreună cu fashion stylist-ul Lica Popescu am creat un guide-line pentru sezonul primăvară-vară 2024, cu piese vestimentare de la brandurile pe care le iubești. Catalogul cu outfit-uri, dar și câteva tips&tricks sunt disponibile online, iar video-ul inspirațional poate fi vizionat pe canalul Youtube Iulius Town Timișoara precum și pe paginile de social media Iulius Town.

Sezonul primăvară-vară 2024 își pune amprenta asupra unui amalgam de stiluri, de la eleganță nonconformistă la exuberanță vibrantă. Pe lângă ținutele monocrome, regăsim o explozie de culoare, cu nuanțe puternice și saturate care atrag privirile. De la galbenul solar și turcoazul vibrant, la portocaliul aprins și verdele smarald, paleta de culori pentru acest sezon se inspiră din natură și din optimismul regăsit. Combinările inedite și contrastante de culori vor fi la modă, încurajând expresivitatea și individualitatea. De asemenea, un outfit minimalist în alb poate fi o alegere chic și sofisticată.

Brandurile din Iulius Town te întâmpină cu opțiuni vestimentare comode și cu vibe-ul relaxat al serilor lungi de vară, petrecute în destinații de vacanță. Te poți bucura din plin de vremea de afară, alegând estetica minimalistă, cu accente retro, dar și cu elemente cool integrate în ținute de sezon, alegând propunerile vestimentare pe care le poți vizualiza accesând catalogul Enjoy Life și clipul video asociat catalogului.

Conturarea stilului personal poate fi o misiune dificilă, însă designerii vin cu piese vestimentare esențiale, versatile, dar și cu accesorii glam, ușor de integrat în ținutele tale. Rochiile, bluzele sau topurile diafane, în tonuri neutre, vor fi mereu în trend, iar Calvin Klein, Reserved și Guess sunt alegerile potrivite. Siluetele elegante, croiurile versatile, detaliile simple sau elaborate, sunt doar câteva dintre elementele care îți captează privirea atunci când vii la Mango, Massimo Dutti, Peek&Cloppenburg, U.S. Pollo Assn., Adidas. Mai poţi opta pentru un outfit complet de la Nike și Sport Guru. Nu uita să conferi lookului tău un aer twist care îți va aminti de zilele petrecute în vacanță sau de inspirația serilor de primăvară în compania prietenilor, alegând articole de la brandurile Tommy Hilfiger, Motivi, Zara, Nissa și Liu Jo. Completează apoi ținutele cu accesorii de la Il Passo, Swarovski, Parfois sau Opticris și note de parfum de la Obsentum.

Îmbrățișează stilul modei quiet luxury și inspiră-te din propunerile catalogului online pregătit de Iulius Town!