4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

De când Rusia lui Vladimir Putin vrea înapoi pe marea scenă geopolitică a lumii, Kremlinul a pus la punct o serie intreagă de tactici de „învăluire” VIDEO

Cea mai nouă dintre aceste tactici este actualizarea unei mai vechi strategii a armatei – aceea a deghizării și a camuflării, un termen căruia în rusește i se spune maskirovka (mascare).

Războiul psihologic devine un element-cheie în realizarea ambițiilor geopolitice ale țării, subliniaza The New York Times, care atrage atenția că cele mai recente operațiuni militare ale Rusiei, din Crimeea, în 2014, și din Siria, în 2015, au început cu astfel de mișcări de mascare: soldați care erau în „vacanță” sau erau „voluntari” în estul Ucrainiei, respectiv „zboruri umanitare” în Siria. Și în Ucraina a fost trimis un convoi umanitar, reamintește NYT, camioanele dovedindu-se ulterior a fi fost goale, într-o aparentă strategie de a descuraja o contraofensivă ucraineană împotriva rebelilor.

Ideea care stă la baza tacticii „maskirovka” este de a-l face pe inamic să bâjbâie, să nu-ți știe niciodată adevaratele intenții, să-ți permită tot timpul să negi orice activitate militară și să folosești toate mijloacele politice și militare pentru a avea un element-surpriză, explica The New York Times. Inamicul nu mai știe dacă este vorba despre soldați reali sau un tufiș sau un copac îmbrăcat în haine soldățești. Este un soi de minciună, o dezinformare politică la nivel înalt și o disimulare vicleană.

În plus, bombardarea unor false lansatoare de rachetă sau tancuri ar ține departe de focul inamicului armele reale ale Rusiei.

Scopul ultim al folosirii unor astfel de tehnici este, însă, de a influența luarea unor decizii, făcându-i pe comandanți să piardă timp prețios până analizează daca e vorba de ținte reale sau false.

sursa: www.aktual24.ro

Alte subiecte :

Citește și :