1.2 C
Timișoara
duminică 3 decembrie 2023

Vin banii promiși de guvern pentru profesori! Care sunt criteriile în baza cărora poți fi cheltuiți

Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență care se referă la primele anuale pentru angajații din domeniul educației, cuprinzând atât cadrele didactice, cât și personalul nedidactic. Comunicarea oficială a venit din partea lui Mihai Constantin, reprezentantul Guvernului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, cardurile cu prime pentru cadrele didactice şi nedidactice din educaţie vor fi alimentate în următoarele şapte zile.

Cine poate primii acești bani în plus

Prima de carieră didactică reprezintă o facilitate creată pentru a susține personalul didactic în eforturile lor de a-și dezvolta constant competențele educaționale și de a obține performanțe academice de înaltă calitate în mediul educațional.

 

Vor primi acești bani în plus la salariu:

 

cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);

cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar. Șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);

personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).

Peste 326.000 de profesioniști din domeniul educației sunt implicați în această inițiativă.

Vor beneficia de prime anuale în sumă de 1.500 de lei net pentru cadrele didactice și de 500 de lei pentru personalul administrativ din sistemul de învățământ.

Cardurile cu prime pentru personalul din învățământ, alimentat în viitoarele zile

„Este aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Această Ordonanță de Urgență aduce amendamente și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se concentrează asupra unor măsuri legate de acordarea primelor de carieră didactică pentru personalul din învățământ și a primelor de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat.

Aceste modificări sunt introduse pentru a reglementa procesul de acordare al acestor prime. Mai ales când sunt finanțate din surse externe nerambursabile.

„Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare.

Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Prima de carieră didactică e acordată în octombrie 2023. Ea poate fi destinată exclusiv pentru cheltuieli legate de dezvoltarea profesională pe parcursul anului școlar 2023-2024.

La ce pot fi folosite cardurile cu prime pentru personalul din învățământ

Voucherele pentru personalul de predare pot fi utilizate doar pentru anumite categorii de cheltuieli. Vor putea fi achiziționate:

cursuri de pregătire profesională,

echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației,

cărți de specialitate,

cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Personalul didactic are opțiunea de a utiliza întreaga sumă de 1.500 de lei într-o singură tranșă sau în mai multe etape.

Banii pot fi cheltuiți fie la începutul anului școlar, în cursul acestuia sau la final. Totul cu condiția ca cel puțin 1.050 de lei să fie cheltuiți în mod corespunzător și să fie însoțiți de documente justificative.

E nevoie de facturi care să ateste că acești bani au fost folosiți în scopuri de dezvoltare profesională și pentru necesitățile legate de activitatea didactică.

Sursa: https://evz.ro/

Alte subiecte :

Citește și :