Tensiuni între Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Care este motivul

103
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban nu par să fie pe aceeași lungime de unde atunci când vine vorba de alegerile anticipate. În timp ce Iohannis insistă pentru formarea unei noi majorităţi, liderul PNL nu vrea să demisioneze şi nici să forţeze o moţiune de cenzură, de frică să nu rămână, ulterior, pe dinafară, susţin surse politice pentru Adevărul.
Oficial, Klaus Iohannis şi Ludovic Orban susţin alegerile anticipate. În culise, lucrurile stau diferit. Preşedintele ar vrea cât mai rapid o majoritate stabilă, dominată de PNL, astfel încât blocajul PSD din Parlament să fie pulverizat. Victoria categorică obţinută de Iohannis la prezidenţiale i-a propulsat pe liberali la aproape 40% intenţie de vot în sondaje, susţin surse politice, deci PNL s-ar impune categoric la alegerile anticipate, în contextul în care PSD e încă debusolat, iar USR se devorează intern. Însă, pornirea de preşedinte-jucător manifestată de Klaus Iohannis nu e împărtăşită de Ludovic Orban.
Liderul PNL ar vrea anticipate doar în urma unui pact politic care să implice toate partidele parlamentare, o variantă utopică, în condiţiile în care PSD, ALDE şi ProRomânia se opun cu fermitate. Partidul condus de Marcel Ciolacu încă decontează electoral după epoca Dragnea-Dăncilă, prin urmare nu are niciun interes să susţină alegeri anticipate. Potrivit sondajelor, PSD abia ar depăşi 20% în cazul unui scrutin legislativ, deci ar plonja în irelevanţă. De asemenea, ALDE şi ProRomânia ar avea toate şansele să dispară de pe scena politică. Aşadar, varinta pactului transpartinic cade. Ce soluţii mai rămân? Demisia Guvernului. Ar fi varianta la îndemâna liberalilor, însă premierul Ludovic Orban exclude acest scenariu, susţin sursele citate. Liderul PNL susţine că demisia ar provoca o nouă criză politică, decontată apoi tot de liberali, în contextul în care PSD face opoziţie cu toată forţa, iar USR taxează orice pas strâmb al Guvernului. Teoretic, căderea Guvernului Orban ar putea duce la formarea unei noi majorităţi: PSD-ProRomânia. Marcel Ciolacu a purtat mai multe discuţii cu parlamentarii plecaţi de la PSD la Ponta, iar mulţi dintre aleşii traseişti sunt dipsuşi să se întoarcă la partidul-mamă. Însă şansele ca Iohannis să numească un premier de la PSD – sau susţinut de PSD – sunt infime.
Scopul preşedintelui e să aibă „guvernul său“ până la finalul mandatului, în 2024, astfel încât să demareze reforma statului. Numai că Ludovic Orban are şi motive personale să ţină de funcţie. Liderul PNL se teme că, în cazul în care renunţă la mandat de bună-voie, Parlamentul, dominat momentan de PSD, va vota orice propunere de premier venită de la Cotroceni, astfel încât să nu se ajungă la anticipate.
Pierderea funcţiei de premier după numai trei luni ar putea încheia cariera lui Orban la vârful politicii, mai ales că liderul PNL este săpat şi de câţiva colegi de partid. „Unii stau în dreapta sa la şedinţe, dar apoi înroşesc telefoanele la Cotroceni să se plângă. Până acum, Iohannis l-a susţinut pe Ludovic, spundându-le să renunţe la bârfe şi să-şi vadă de guvernare“, susţine unul dintre liderii PNL pentru „Adevărul“. Şi foştii lideri PDL l-au sfătuit pe Orban să nu renunţe la Putere, pentru că s-ar putea trezi ulterior pe dinafară, susţin sursele citate.
O altă temă cu privire la care președintele și premierul nu au căzut de acord a fost modul în care au comunicat liberalii pe tema bugetului de stat pe 2020, susţin surse politice pentru „Adevărul“, ceea ce l-a nemulțumit pe Klaus Iohannis. PSD şi USR au criticat Guvernul pentru alocările bugetare din domenii esenţiale ca Educaţia şi Sănătatea, dar şi faptul că PNL a ocolit Parlamentul, adoptând bugetul de stat, în premieră, prin angajarea răspunderii. „Bugetul e bun, dar n-aţi reuşit să explicaţi cum aţi împărţit banii“, i-a certat Iohannis pe miniştri. De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a fost deranjat că preşedintele i-a convocat zile în şir pe miniştri la Palatul Cotroceni pentru discuţii despre buget, ştirbindu-i din autoritate.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ