ProTourism – Pro turiști în Jimbolia

275

În data de 1 Decembrie 2018 a început implementarea proiectului: „Provocări comune – soluții comune: cooperare instituțională în domeniul turismului”, acronim: ProTourism, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, cod eMS ROHU 300. Partenerii proiectului sunt: Orașul Jimbolia – lider de proiect -, Comuna Cărpiniș – partener 2 – din România și Orașul Csanádpalota – partener 3 – din Ungaria.

Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea cooperării dintre administrațiile publice participante în proiect în domeniul turismului – mai exact, dezvoltarea promovării turismului local și regional.

Acest proiect beneficiază de un buget total de 209.368 de euro din care Orașului Jimbolia îi revin 82.419 euro după cum urmează: 70.056,15 euro fonduri ERDF, 10.713,65 euro fonduri guvernamentale și 1.649,20 euro fonduri proprii.

Punctul de Informare Turistică existent la Jimbolia reprezintă o bună modalitate de a promova patrimoniul cultural, dar și turismul de eveniment persoanelor care își îndreaptă pașii spre localitate. Astfel, de la deschiderea entității sus menționate până în prezent, un număr de 463 de turiști și-au lăsat amprenta în registrul pe care promotorii turistici îl dețin.

Vizitatorii au dorit, în principal, descoperirea celor mai importante obiective turistice din localitate, în topul preferințelor situându-se muzeele și casele memoriale.

Proiectul stipulează întâlnirea periodică a promotorilor turistici din fiecare localitate parteneră. Astfel, de-a lungul timpului s-au întreprins mai multe întrevederi între promotorii turistici ai Jimboliei, Cărpinișului și orașului Csanádpalota cu scopul de a realiza diferite materiale de promovare, o strategie comună pentru promovarea regiunii transfrontaliere și de a discuta despre interacțiunile avute cu turiștii.

La ultima întâlnire desfășurată la Jimbolia în data de 28 ianuarie 2020, aceștia au supus discuției ultimele detalii ale finalizării materialelor de promovare, și anume o broșură comună celor trei localități și un album de prezentare. Toate materialele vin în întâmpinarea turiștilor care vor vizita Jimbolia sau localitățile partenere pentru a ușura experiența de vizitare a acestora și de a evidenția potențialul cultural, evenimentele de tradiție sau arhitectura locală.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ