15.3 C
Timișoara
vineri 29 septembrie 2023

Manevra lui Iohannis la rotativă. Bode și Aurescu scoși din guvern!

EvenimentManevra lui Iohannis la rotativă. Bode și Aurescu scoși din guvern!

Bogdan Aurescu și Lucian Bode sunt numele importante care pot pierde garnitura viitorului guvern, au precizat surse din conducerea PNL pentru Libertatea. Pe de altă parte, premierul Ciucă și-a luat angajamentul că partidul va propune trei femei pentru Palatul Victoria, în varianta în care UDMR iese de la guvernare.

Negocierile din PNL pentru formarea viitorului Guvern arată câteva nume surprize care sunt cotate cu șanse să ajungă la Palatul Victoria, potrivit unor oficiali ai liberalilor, care au discutat cu Libertatea confidențial. Decizia finală urmează să fie luată, marți, în Biroul Politic Național. Forul de conducere se va reuni de la ora 16.00, la Palatul Parlamentului. Până atunci se poartă negocieri intense în interiorul partidului. Dacă în decembrie 2021 liberalii nu au propus nicio femeie în guvernul Ciucă, lucrurile stau diferit în acest moment. Liderul PNL și-a luat angajamentul ca trei femei să reprezinte partidul în Cabinetul Ciolacu, dacă UDMR iese de la guvernare.

Luminița Odobescu, susținută de Iohannis la Ministerul de Externe O surpriză o reprezintă potențiala nominalizare a Luminiței Odobescu, consilier prezidențial, pentru Ministerul de Externe. Doctor în relații economice internaționale, Odobescu este diplomat de carieră și a fost numită la Palatul Cotroceni în noiembrie 2021. Ea îl va înlocui pe Bogdan Aurescu în fruntea Ministerului de Externe, susțin surse din conducerea PNL. Decizia, spun sursele citate, i-a aparținut lui Klaus Iohannis. Tot președintele a fost cel care l-a susținut pe Bogdan Aurescu pentru a prelua Ministerul de Externe în guvernele conduse de liberali.

Raluca Turcan, la Cultură Raluca Turcan e favorită pentru Ministerul Culturii, potrivit surselor din conducerea PNL. Ministerul a fost cedat de PSD, iar actualul ministru Lucian Romașcanu urmează să devină liderul grupului social-democrat din Senat. Turcan a făcut parte din guvernul Cîțu în calitate de ministru al muncii și a fost vicepremier în guvernul Orban. Ea conduce organizația PNL Sibiu. Ligia Deca, fost consilier prezidențial, își va menține poziția la Ministerul Educației. Numirea sa în guvern i se datorează tot președintelui Klaus Iohannis, susțin surse liberale. Ea a fost responsabilă ca proiectul președintelui „România Educată” să treacă de Parlament.

Predoiu se mută la Interne Cătălin Predoiu e vizat ca să-l înlocuiască pe Lucian Bode la Ministerul de Interne, susțin surse de la vârful PNL, care consideră mișcarea “probabilă”. Bode a transmis în partid că încearcă să obțină un vot în cadrul Biroului Politic Național, dar semnalul venit de la Palatul Cotroceni este ca niciun prim-vicepreședinte și secretarul general să nu facă parte din guvern. Klaus Iohannis le-a cerut lui Nicolae Ciucă și celorlalți lideri să se ocupe de revitalizarea PNL înainte de campaniile electorale din 2024.

Predoiu a avut ca argument de partea sa că a reușit să ridice MCV în toamna anului trecut și poate negocia mai bine dosarul Schengen. Virgil Popescu are mari șanse să își păstreze portofoliul de la Ministerul Energiei, chiar dacă postul a fost dorit și de europarlamentarul Cristian Bușoi.

Sebastian Burduja urmează să fie propunerea PNL pentru Ministerul de Finanțe, după ce Ministerul Digitalizării a fost cedat către PSD. Burduja este președintele PNL Sector 1 și, în mai multe apariții publice, a lăsat de înțeles că i-ar conveni numirea.

Adrian Veștea, dat favorit pentru Ministerul Dezvoltării Ministerul Dezvoltării, care poate duce la ieșirea UDMR de la guvernare, se îndreaptă spre Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Postul fusese vizat și de europarlamentarul Gheorghe Falcă, dar și de Robert Sighiartău și Florin Roman. Deputatul Mircea Fechet are cele mai mari șanse să devină ministrul mediului, dacă UDMR iese de la guvernare. Fechet conduce organizația PNL Bacău. Singura incertitudine de pe lista PNL o reprezintă Ministerul Justiției, unde propunerea trebuie să aibă și girul președintelui Iohannis.

Lista cu miniștrii liberali s-ar putea modifica în funcție de negocierile din cursul nopții. Numele noi de la PSD Potrivit surselor Libertatea, PSD va aduce trei nume noi în viitorul Guvern: Radu Oprea – Economie, Bogdan Ivan – Digitalizare și Florin Barbu – Agricultură. Cei care pleacă sunt Florin Spătaru, Petre Daea și Lucian Romașcanu. Miniștrii care își vor păstra portofoliile sunt: Marius Budăi – Muncă, Gabriela Firea – Familie, Angel Tîlvăr – Armată, Sorin Grindeanu – Transporturi și Alexandru Rafila – Sănătate.

Sursa: https://www.libertatea.ro

Alte subiecte :

Citește și :