12.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig

Locurile Revoluției Pașnice din Leipzig este o expoziție itinerantă a Muzeului Memorial „Runde Ecke” Leipzig.
La Timişoara, expoziţia va fi deschisă marți, 26 noiembrie 2019, la ora 18:00 la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” de către domnul Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara şi de către doamna Dr. Saskia Schmidt, şefa secţiei Cultură, Educaţie şi Probleme ale Minorităţii Germane a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

Expoziția se desfășoară cu sprijinul Centrului Cultural German din Timișoara și Goethe Institut București și va fi prezentată în cadrul conferinței internaționale “După treizeci de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului”, organizată de Asociația “Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989” în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, care se va desfășura între 26-28 noiembrie 2019 la Casa „Adam-Müller-Guttenbrunn”.

Anul trecut, Muzeul Municipiului București a oferit orașului Leipzig o expoziție și o carte în limba germană, despre legăturile seculare dintre București și Leipzig, în mod special. În această toamnă, orașul Leipzig a oferit Bucureștiului «Săptămâna Leipzig» (concerte, vernisaje, conferințe și ample dezbateri), prilejuită de Ziua Unității Germane, sărbătorită la 9 octombrie în amintirea Căderii zidului Berlinului și a Revoluției pașnice din fosta RDG. Acum 30 de ani a căzut Zidul Berlinului, oraşul Leipzig fiind considerat deschizător de drum al Revoluţiei Paşnice. Leipzig are tocmai datorită acestui motiv o legătură specială cu România – și cu atât mai mult cu Timișoara – în contextul evenimentelor din 1989. Iar Ambasada Republicii Federale Germania în România, Primăria Orașului Leipzig și Muzeul Municipiului București au contribuit la organizarea și găzduirea programului „Zilele culturale Leipzig la Bucureşti”.

În majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, oamenii şi-au câştigat libertatea şi democraţia prin luptă în toamna anului 1989. În timp ce în RDG revoluţia a fost paşnică, puterea din România a recurs la arme împotriva miilor de manifestanţi paşnici de la Bucureşti şi Timişoara. Peste 1100 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie.

Cetăţenii din Leipzig au aflat, cu compasiune şi consternare, despre acţiunea brutală a Securităţii împotriva propriului popor – lucru care ar fi putut să li se întâmple şi lor în ziua de 9 octombrie 1989. În perioada Crăciunului, mii de est-germani şi-au exprimat solidaritatea cu poporul român, organizând marşuri ale tăcerii. În timpul Rugăciunii pentru pace în memoria românilor căzuţi în ziua de 23 decembrie 1989 s-a spus: „Abia acum conştientizăm cât de aproape ne-am aflat în octombrie de marginea prăpastiei”. Revoluţia ar fi putut să se încheie în mod sângeros şi în RDG.

Revoluţia Paşnică din RDG demonstrează că este posibil să lupţi fără violenţă împotriva dictaturii, pentru libertate şi un stat de drept democratic. Toamna anului 1989 are istoria sa specială. Luând oraşul Leipzig ca model, expoziţia „Locurile Revoluției Pașnice”a ilustrat şi explicat evoluţia protestelor şi felul în care cetăţenii şi-au regăsit, pas cu pas, vocea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

La Teatrul German de Stat a început montarea unei noi premiere – Tectonica norilor de José Rivera, în regia lui László Bocsárdi

Teatrul German de Stat anunță începerea repetițiilor la o nouă premieră – spectacolul Tectonica norilor de José Rivera. Premiera va avea loc în 6...

An aniversar, zi de sărbătoare la Teatrul „Merlin”

Așa cum a promis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” sărbătorește lună de lună prin acțiuni culturale, dar și evenimente de anvergură cei 75...

Citește și :