12.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Incredibil cât poate costa benzina în SUA: jumătate de dolar litrul! Ce se întâmplă în România?

Dacă românii trebuie să plătească mai bine de un dolar pe litrul de benzină, americanii – al căror venituri sunt incomparabil mai mari – nu trebuie să achite decât 52 de cenți!

De ce? Din cauza cotaţiei foarte scăzute a petrolului şi stocurilor enorme! Prețul mediu al benzinei la pompă a ajuns până la 1,996 dolari galonul (3,8 litri) – cel mai scăzut preț înregistrat după luna martie 2009.

De fapt, în unele state americane care exploatează sau prelucrează aurul negru, preţul la pompă al benzinei este şi mai redus: în Missouri, un galon de benzină costă 1,659 dolari (43 cenți litrul ), iar în Texas – 1,71 dolari galonul (45 de cenți litrul).

Prețul barilului de petrol a ajuns, zilele trecute, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani: sub 34 dolari la ICE Futures Europe. Analiștii de la Morgan Stanley cred că, având în vedere continua apreciere a dolarului american, un scenariu de preț de 20-25 de dolari nu este exclus!

În România, la benzinărie nu alimentăm doar maşina, ci şi direct vistieria statului

Chiar dacă statisticile arată ca România are printre cele mai mici preţuri la benzină din Europa, comparativ cu nivelul de trai, acest carburant rămâne foarte scump.
În ţara noastră, cea mai mare parte din preţul unui litru de carburant reprezintă taxele şi accizele datorate statului. Practic, la benzinărie nu alimentăm doar maşina, ci şi direct vistieria statului, pentru că distribuitorul de carburanţi virează direct la Finanţe între 52% şi 55% din litrul de benzină sau motorină, reprezentând TVA, acciză, supraacciză şi taxa pe stâlp.

Preţul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistică sau marja companiilor petroliere constituie cealaltă jumătate, fiecare dintre aceste elemente influenţând mai mult sau mai puţin preţul de la pompă.

Contează foarte mult, deci, şi cursul de schimb leu/dolar, care a crescut, în 2015, anulând parţial efectul benefic al ieftinirii ţiţeiului. În plus, preţul carburanţilor conţine acum circa 55% taxe către stat, deci nu poate urma în acelaşi procent cotaţia barilului de ţiţei. Spre exemplu, o ieftinire de 50% a barilului antrenează o ieftinire a carburanţilor de circa 20%, a calculat www.economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Peste 200 de lideri de afaceri europeni așteptați la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara

Pregătirile pentru organizarea Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, premieră CCIA Timiș în sistemul cameral românesc și european, se apropie de final. Din cele 7 țări...

Citește și :