12.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Festivalul Ion Monoran, la prima ediție

30 de ani de la Revoluția din 1989. În zilele premergătoare Revoluției, pastorul Tőkés László urma să fie evacuat, dar enoriașii s-au strâns în fața casei lui în semn de tăcut protest. Alături de ei s-au adunat și alţi timișoreni. Gestul care avea să transforme toate acestea în Revoluție vine de la poetul Ion Monoran, care a oprit tramvaiele în Piața Maria. Imaginea revoluţionarului s-a răsfrânt asupra poetului. Și invers.

După 30 de ani, Revoluția înaintează, poticnindu-se între speranță, neliniști, spaime și taină. O revoluție a scârțâitului roților de tramvai, acum ruginite de un timp trecut prea repede și împotriva noastră.

Revoluția continuă, o revoluție dedicată poeziei la 30 de ani de la nașterea ei. Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran, organizat de Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația 2021 Timișoara Capitală Culturală Europeană, se va desfășura în perioada 14-16 decembrie 2019, la Timișoara. Prima ediție a festivalul propune un program de revizitare culturală dedicat Revoluției.

Festivalul va avea invitați scriitori din Timișoara, din țară și din străinătate: Adrian Bodnaru, Alexandra Bodnaru, Raul Bribete, Eugen Bunaru, Ruxandra Cesereanu, Dan Mircea Cipariu, Tudor Crețu, Mircea Dan Duță, Serge van Dujnhoven, Șerban Foarță, Slavomir Gvozdenovici, Iulia Iacob, Florin Iaru, Petru Ilieșu, Borco Ilin, Viorel Marineasa, Ciprian Măceșaru, Virgil Mihaiu, Andrei Mocuța, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Goran Mrakic, Alexandru Potcoavă, Claudio Pozzani, Daniela Rațiu, Vasile Rodian, Nenad Saponja, Miroslav Sosoi, Peter Sragher, Robert Șerban, Marcel Tolcea, Laurențiu Ciprian Tudor, Gilda Vălcan și muzicienii: Alex Reisz, Victor Miclăuș, Ferencz Szekeres, Ion Dorobanțu.

Festivalul Internațional de Poezie Ion Monoran își propune să reaprindă, metaforic, flacăra Revoluţiei și a Poeziei prin trei zile de manifestări culturale: lecturi publice de poezie, muzică, film, lansare de carte, evenimente ce vor avea loc la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, Tramvaiul istoric al Revoluției, Mansarada Muzeului Banatului, Muzeul Consumatorului Comunist. De asemenea, va fi reeditată antologia de poezie a lui Ion Monoran, precum și o antologie care va aduna poeme și texte ale poeților prezenți la festival.
Detaliile programului se găsesc pe pagina de facebook:
https://www.facebook.com/Festivalul-de-Poezie-Ion-Monoran-108854197263746/
Proiect cultural realizat de Asociația Memoria Culturii, în parteneriat cu Asociația 2021 Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

La Teatrul German de Stat a început montarea unei noi premiere – Tectonica norilor de José Rivera, în regia lui László Bocsárdi

Teatrul German de Stat anunță începerea repetițiilor la o nouă premieră – spectacolul Tectonica norilor de José Rivera. Premiera va avea loc în 6...

An aniversar, zi de sărbătoare la Teatrul „Merlin”

Așa cum a promis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” sărbătorește lună de lună prin acțiuni culturale, dar și evenimente de anvergură cei 75...

Citește și :