Cum creștem rata de supraviețuire în cazul cancerului de sân

12

În România, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, an de an. Depistarea maladiei într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%. Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. O spun medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara care țin să transmit un mesaj tuturor femeilor.

„Întrucât vârsta la care se poate face această boală a scăzut foarte mult în ultima vreme, se recomandă ca autoexaminarea să înceapă, în mod regulat, încă de la 18 ani.

Autopalparea sânilor ar trebui făcută după 5-7 zile de la menstruație, atunci când sânul este mai puțin umflat și dureros. În cazul femeilor aflate la menopauză, în sarcină sau care alăptează, aceastea ar trebui să își stabilească o zi pe lună pentru autopalpare.

Primul pas este examinarea vizuală a sânilor, în oglindă, cu mâinile pe lângă corp, apoi cu mâinile pe șolduri și, în cele din urmă, cu mâinile deasupra capului. Trebuie urmărite modificarile sânilor, de volum și contur, schimbările de poziție și formă ale mamelonului și eventualele scurgeri mamelonare.

Într-o primă etapă, autoexaminarea sânilor ar trebui să se facă în poziția de culcat pe spate și, după aceea, în poziție verticală.

Cel mai ușor este ca autopalparea să se facă la duș, după aplicarea unui gel sau a unui ulei de piele. Examinarea se face cu mâna dreaptă la sânul stâng și cu mâna stîngă la sânul drept. Brațul de pe partea cu sânul se pune în spatele capului, iar palma celeilalte mâini rămâne întinsă și se folosesc vârfurile degetelor. Mișcările sunt circulare, la început superficiale, apoi tot mai profunde, astfel încât să fie acoperit întreg sânul, inclusiv mamelonul. Mișcările pot fi concentrice, în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axilă și de sus în jos.

Se continuă apoi cu examinarea axilei din exterior până în profunzime”, explică dr.Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Sunt recomandate și investigațiile imagistice, la recomendarea medicului. Înainte de 40 de ani se pot efectua ecografii manare, apoi se poate recomanda mamografia, RMN-ul sau chiar biobsia la nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ