15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Paradox în sport: bani mai puțini, rezultate mai bune!

Sportul timișean se confruntă cu destule probleme de ordin financiar. Blocajele impuse de Curtea de Conturi autorităților locale au afectat sportul de performanță. Pe lângă cluburi, chiar și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș a fost văduvită de finanțarea locală din partea CJT-ului. La un an distanță de la ”blocadă” analizăm starea sportului din județ cu directorul DJST Timiș, Adrian Tal.

– Suntem trecuți de jumătatea unui an competițional, cu ce performanțe se laudă sportul din județul Timiș până acum?

– Putem spune că s-au făcut lucruri bune în județul nostru legate de sport. Recent au apărut trei titluri mondiale la dans sportiv, două la categoria standard și unul la categoria latino. Sunt sub 21, dar până la urmă vorbim de trei titluri mondiale care se contabilizează pentru județul nostru, ceea ce ne bucură foarte mult. Pe lângă acestea avem și titlurile cucerite și rezultatele obținute până înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Referințe sunt locul trei ocupat de Adelina Pastor la Campionatul Mondial în sală, cât şi Ivan Guidea, locul trei la Campionatul European. El este tot sportivul nostru, legitimat la CSM Lugoj, chiar dacă este naturalizat, el tot Timișul îl reprezintă. Mai este și un titlu de campion mondial la categoria masters al lui Sorin Cazacu, până la urmă vorbim tot de un titlu mondial.

– Cumulând acest an și făcând o comparație cu ceilalți la ce concluzie ajungem?

– Tendința este de creștere, de progres. Din ce în ce mai bine. Sigur că anul 2016 este deja mult mai bun decât anul trecut. Direcția Județeană are ca atribuții acordarea sprijiului pentru structurile din sportul de peformanță și de dezvoltare a sportului pentru toți.

– E un paradox în condițiile în care sprijinul financiar acordat sportivilor este tot în scădere?

– Nu știu cât de mult suferă sportul pentru că rezultatele echipelor sunt aceleași. La rugby suntem tot campioni plus alte două trofee cucerite, a dispărut doar Cupa României câștigată de echipa de baschet. Să zicem că se compensează cumva. Și să nu uităm că am avut doi sportivi calificați la Jocurile Olimpice, nu e ușor să ajungi acolo. Adelina Pastor și Ivan Guidea au avut rezultate bune la Rio și ne mândrim cu asta. E foarte greu să urci pe podium la Olimpiadă.

– Cum vede Direcția aceste probleme legate de finanțarea cluburilor din bani publici?

– Și noi suntem afectați de ele. Și nouă ni s-a oprit finanțarea de la Consiliul Județean Timiș de către Curtea de Conturi. Din păcate, legea e neclară și toate speranțele se îndreaptă către viitorul legislativ, care să îndrepte aceste paradoxuri. Nu este normal ca după 20 de ani de agendă cultural-sportivă să ni se spună că nu este legal să primim bani de la CJT pe această direcție. Auditorii pot sista asta în condițiile în care legea e neclară. Nu știu cum s-a ajuns aici dintr-o dată. Probabil acum au mai mare rigurozitate în controlul banului public.

– Ce buget are la dispoziție Direcția în 2016?

– Noi avem un buget ce provine exclusiv de la Ministerul Tineretului și Sportului, adică 130.000 de lei, la care se mai adaugă venituri proprii rezultate din bazele proprii. Aici mă refer la tabăra de la Poieni Strâmbu, cea de la Chevereș și spațiul turistic în care activăm. Acestea funcționează la capacitate normală și veniturile aduse în general merg pe menținerea funcționalității lor. Acești bani îi redirecționam către cluburi pentru susținerea activității lor. În trecut mai beneficiam de la CJT cam de 200.000 de lei pe an, dar aceștia au fost blocați de Curtea de Conturi. Putem spune că în prezent bugetul nostru este cu 200.000 de lei mai mic…

– Ce competiții importante ați organizat în acest an?

– Împreună cu federațiile și cluburile, cu care avem o colaborare bună, am organizat multe competiții naționale, internaționale. Țin să remarc Internaționalele României de badminton, Campionatul Mondial de dans sportiv, satelitul european de beach-volley. Chiar în perioada următoare vom avea Săptămâna europeană a sportului (din 10 septembrie) iar spre jumătate lunii vom avea în oraș Caravana scrimei și probabil îi vom avea ca oaspeți pe campionii olimpici de la Rio. Caravana va anunța oarecum etapa de Cupă Mondială la floretă, ce va avea loc în Timișoara. Asta ar fi cea mai importantă  competiție a toamnei. Dacă tragem o linie, anul 2016 este deja mult mai bun față de precedenții ani, atât ca rezultate, cât și ca agendă competițională.

– Cluburile se plâng de lipsa infrastructurii, Direcția le poate oferi un ajutor?

– E greu ca Direcția să le ajute, vedeți că și autoritățiile locale pot foarte greu să ajute la dezvoltarea infastructurii. Este clar că un club nu poate să vină și să pună pe masă miliarde pentru a construi ceva. Mai degrabă Clubul Sportiv Municipal să facă ceva dar numai cu fonduri de la Guvern. S-ar putea prin Compania Națională de Investiții să se obțină bani pentru dezvoltarea instrastructurii. În ultimii ani nu a existat niciun proiect depus în acest sens. Pe de altă parte, sunt sigur că noul președinte al CJT-ului, domnul Sorin Grindeanu, se va implica și va ajuta la dezvoltarea infrastructurii.

interviu-sport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Poli Timișoara, amendată de FRF cu 10.000 de lei din cauza suporterilor

FRF a sancționat Poli Timișoara după jocul cu Phoenix Buziaș. Alb violeții au primit o amendă de 10.000 de lei de la Comisia de...

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Citește și :