15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Cine a auzit de ROMÂNUL care a fost consultant NASA în probleme de explorare a Lunii și planetei Marte?

S-a născut la 11 februarie 1921, la Iași, și a murit departe de România, la 5 noiembrie 2011, tocmai în Ontario, Canada.
A fost un inginer, Doctor Honoris Causa al Universității Western Ontario, director al centrului de electrostatică aplicată al Universității Western Ontario, autor și coautor a numeroase invenții sau inovații patentate în diverse țări ale lumii, consultant NASA în probleme de explorare a Lunii și planetei Marte.
Într-o carieră de 47 de ani, a adunat 27 de brevete pe numele lui.
Din 1992, în cele din urmă, a fost făcut și membru de onoare din străinătate al Academiei Române…
Despre Ion I. Inculeț se știu foarte puține chiar și în prezent.
Nu a fost pe placul comuniștilor și mai ales a sovieticilor, fiind fiul lui Ion C. Inculeț (1884-1940) și al prințesei Roxana Cantacuzino.

Tatăl, Ion Constantin Inculeţ, a fost președintele Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru și membru titular (din 1918) al Academiei Române.
În aprilie 1917, a revenit în Basarabia, ca emisar al lui preşedintelui Guvernului Provizoriu Alexandr Kerenski, în fruntea unui grup de 40 de basarabeni, studenţi şi profesori din Petrograd, cu scopul de a adânci cuceririle revoluţiei din februarie.
A fost ales deputat în primul parlament al Basarabiei, Sfatul Ţării, împreună cu alţi basarabeni veniţi din Petrograd, din partea deputaţilor-ţărani.
Iniţial, concepţia politică a lui Inculeţ a fost una de transformări politice… în cadrul unei Rusii democratice şi înnoite.
Însă, după preluarea puterii la Petrograd de către bolşevici prin puciul din Octombrie, Inculeţ a evoluat spre alianţa cu România.
La 21 noiembrie 1917, a fost ales Preşedinte al Sfatului Ţării.
La 6 ianuarie 1918, a avut loc tentativa de preluare a Puterii la Chişinău de către bolşevici.
La 24 ianuarie, Sfatul Ţării a proclamat cu majoritate de voturi independenţa Basarabiei faţă de Rusia, iar la 27 martie 1918 a proclamat cu majoritate de voturi Unirea cu România, în condiţiile în care Frontotdel-ul şi alte fracţiuni minoritare cereau parlamentului insistent să păstreze legătura cu Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

La Teatrul German de Stat a început montarea unei noi premiere – Tectonica norilor de José Rivera, în regia lui László Bocsárdi

Teatrul German de Stat anunță începerea repetițiilor la o nouă premieră – spectacolul Tectonica norilor de José Rivera. Premiera va avea loc în 6...

An aniversar, zi de sărbătoare la Teatrul „Merlin”

Așa cum a promis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” sărbătorește lună de lună prin acțiuni culturale, dar și evenimente de anvergură cei 75...

Citește și :