18.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Zilele Culturale Maghiare vor deveni ecologice

Încurajați de succesul avut cu precedentele ediții ale Zilelor Culturii Maghiare din Timișoara, organizatori au intrat în linie dreaptă cu o nouă ispravă culturală.

Finalul de săptămână ce vine va aduce din nou muzica, voia bună și spectacolele de înaltă ținută pe scenele și în piețele din oraș. Va fi a patra ediție cu un program foartre plin evenimente. Toți cei curioși, atât timișenii cât și turiștii, vor putea urmări concerte, spectacole, standuri de gastronomie, evenimente dedicate celor mici, tarabe cu produse de artizanat autentic realizate chiar la fața locului.

Așa cum ne-am obișnuit, Strada Marăști va fi rezervată standurilor, iar scena din fața Operei va fi dublată și de una amenajată în piața Libertății. Iar în sălile Teatrului Maghiar Csiki Gergely vor avea loc lansări de carte și spectacole cu mai puține personaje.

„Este o mare mândrie pentru noi că putem să ne apucăm de organizarea acestui eveniment, este muncă multă… dar se pare că reuşim. Vom face ceva foarte asemănător ca anul trecut. Scopul nostru este să ne deschidem lumii, să ne prezentăm românilor, să le arătăm câte ceva din cultura noastră. Este un punct de întâlnire şi pentru ungurii din Timişoara. dar foarte mulţi vin la acest eveniment şi din Ungaria şi Germania. Este un eveniment foarte complex. Calitatea actului cultural, al evenimentelor, al produselor sunt importante, vrem să ţinem ştacheta sus”, a explicatTamás Péter, preşedintele Asociaţiei Bastion, principalul organizator al festivalului.

Așa cum a intrat deja în tradiție, totul începe joi seara cu un spectacol de gală la Opera Română, la care vor participa şi oficialităţile locale şi invitaţii din țara vecină, Ungaria. Seara va fi dedicată unui spectacol de dans ce îmbină clasicul cu modernul și cu tradițiile folclorice.
Iar de vineri se dă tonul la distracție. Dar vor si momente foarte serioase cu dezbateri și prezentări de teme de mare interes istoric și cultural.

Istoricul Kun Miklos este nepotul fostului lider bolșevic Béla Kun ce a condus efemera republică sovietică în anul 1919. La noi va ține o conferință despre impactul Uniunii Sovietice asupra estului european.

Noutatea absolută este startul unui nou concept ecologic de festival ce se încearcă anul acesta, iar cel viitor va fi obligatoriu. Nu se mai admit materiale plastice de unică folosință, dăunătoare pentru mediu. Paharele, farfuriile şi tacâmurile vor fi din materiale reciclabile. Se vor folosi, ca o noutate, halbe de bere ce se reutilizează.

„Vom avea un concept nou. Vrem să facem un festival verde. Vrem să abordăm subiectele legate de mediul înconjurător, climă, ecologie. Vom lua mai multe măsuri. Nu vom mai folosi materiale de plastic la standurile de gastronomie. Paharele de plastic de la standurile de bere pot fi reutilizate. Se vor cumpăra cu cinci lei şi pot fi luate acasă. Cine nu doreşte, poate da paharul înapoi, primind pe ea garanţia de cinci lei. Este o problemă că se adună foarte mult gunoi. Dacă se vând 5.000 de beri, se aruncă şi 5000 de pahare de plastic. Nu vom mai permite paharele de unică folosinţă. La Facultatea de Muzică avem doi invitaţi, unul din Ungaria şi unul din Germania, care vor discuta pe această temă”, s-a arătat încrezător Kása Zsolt, de la Fundaţia Bastion.

Dar multe alte surprize se vor lăsa descoperite la fața locului, în week end.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :