16.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 iulie 2024

Otelec își face loc pe harta gastronomiei tradiționale | FOTO-VIDEO

Cu un deceniu în urmă într-o margine de județ, la Otelec, s-a materializat o mai veche idee a unor inimoși localnici de a face ceva interesant pentru localitatea lor. Și  au reușit cu prisosință. Festivalul gastronomic a făcut din localitate de pe malul Begăi o mică capitală a gastronomiei bănățene deschisă tuturor doritorilor și pofticioșilor deși are ca scop principal adunare și păstrarea tradițiilor culinare maghiare.

Inițiatorii Concursului, ce a devenit acum internațional, sunt membrii Asociației „Ótelek Magyarul Magyarokért” la care s-a alăturat și Primăria in localitate. Este un minunat prilej de a petrece o zi de primăvară în natură pe malul apei compania prietenilor cu un pahar e vin și alături de un gulaș ori papricaș tradițional ce aduce aminte de savorile simple dar pline de gust ale bunicilor ce găteau la ceaun.

Este un eveniment pentru promovarea culturii și gastronomiei locale, dar și de a închega comunitatea. În același timp prin reluarea navigației se dorește ridicarea localității la rangul meritat de atracție turistică pentru ei ce vor veni cu vaporașul sau folosesc pista de ciclism ce funcționează deja în regim internațional. Se așteaptă cu mare interes ca punctul de trecerea frontierei să capete un caracter permanent. Sunt câteva din dorințele primarului Silvia Fekete pentru localitatea sa.

Concursul se ține de zece ani din care au avut lo doar nouă ediții efective. Și în acest caz blocajul sanitar a lovit la fel ca în alte domenii.

În poiana de lângă pod în apropierea portului au venit 15 echipe de bucătari din Serbia, Ungaria și România. Numărul ar fi fost probabil și mai mare dar vaporașul ce ar fi trebuit să sosească din Serbia, cu două formații, a fost blocat in motive tehnice la ecluza de la Srspski Itebej.

Dar nu același lucru s-a întâmplat cu ce ce au sosit e la Timișoara. Aceștia au ajuns cu bine. În premieră, de când s-a redeschis navigația pe canalul Bega o navă cu pasageri a străbătut drumul de la Catedrala Mitropolitană până la portul Otelec. Cei 45 de pasageri au putut să admire pe îndelete timp e trei ore peisajul acvatic și să facă fotografii și filme. Otelec și întregul traseu poate deveni astfel o destinație de turism cultural durabil.

„Concurenții au primit câte cinci kilograme de carne și fiecare a pregătit ce a dorit, nu doar gulaș. Pentru că bucătăria maghiară înseamnă mai mult decât gulaș”, a explicat Ștefan Kozma, președintele asociației.

Și nu este un concurs oarecare, pentru că se jurizează nu doar felul mâncării, ci și felul în care se pregătește rețeta, cum se face curățenie la locul pregătirii și chiar cum se distrează echipa. După concurs, toți oamenii pot degusta felurile de mâncare pregătite”, a mai adăugat Ștefan Kozma.

După cum spune președintele juriului, maestrul bucătar Gécs László, preparatele s-au ridicat la standarde demne de localuri cu pretenții, deși carnea oferită nu era prea ofertantă fiind vorba de părți de pe spatele animalului cu celebra lopățică (omoplat).
Mai mult de jumătate din produse pot face față și la concursuri internaționale e mai mare anvergură. Dar în afara celor pregătite la foc molcom la fața locului toate echipele au mai adus cu ei și alte produse care e care mai imbietoare: cârnați picanți, mezeluri proaspete sau din cele afumate în iarnă, murături asortate, produse apicole. Cel mai mult au impresionat deserturile fie ele dulci sau sărate. Nu a lipsit nici pălinca de prune cu grade multe.
Doctorul Tiberiu Abraham, specialist în tehnologii alimentare a remarcat calitate tot mai ridicată, de la an la an, a produselor aduse la jurizare. Nu a fost deloc o sarcină ușoară de a departaja probele din concurs.
Pentru o imagine completă mai trebuie spus că muzica maestrul Szarvas Lajos a scos lumea la dans. Copii au avut la dispoziție un loc de joacă cu o iurtă tradițională asiatică și cu demonstrații de mânuit sabia, arcul sau biciul tradițional al păstorilor.
Otelec devine astfel un adevărat loc petrecut o zi în natură pe malul apei fiind un rai al bicicliștilor.

Alte subiecte :

VIDEO | Accident pe A1, Timișoara – Arad! Două mașini s-au izbit din plin

Un accident s-a petrecut pe A1, după urcarea de la Remetea Mare. Două mașini s-au tamponat și o a treia este ușor lovită.  În jurul...

Lucrări la rețele Aquatim

Marți, 30 iulie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Săcălaz pentru executarea unei conectări de conducte la intersecția străzilor IV...

Citește și :