14.6 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

VIDEO | Rapsodul Ion Crețeanu, mini – concert la Muzeul Satului Bănățean. A învățat meserie de la cobzarul care a însoțit-o pe Maria Tănase în America

Ion Crețeanu, faimosul rapsod din Craiova, duce folclorul și tradițiile mai departe, însuflețind mulțimi în concertele sale, la fel cum a fost cazul în cadrul recitalului la vernisajul expoziției „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU”.

Rapsodul a cântat, din voce, dar și din cobză câteva cântece din folclorul vechi.

Cine este Ion Crețeanu

Unul dintre ultimii culegători de folclor din România, Ion Crețeanu interpretează cântece vechi din folclorul autentic din satele din Olt și le face cunoscute publicului din zilele noastre. Primul fragment dintr-un cântec vechi l-a învățat de la bunicul lui, apoi a găsit continuarea ani mai târziu pe coperta unei Psăltiri.  „La el am auzit prima dată «Cântecul lui Mihai Viteazul». Nu mai ştia decât o strofă. Şi, să vedeţi întâmplare, textul integral l-am descoperit pe colţul psaltirii Sfântului Paisie de la Neamţ”, spune Ion Crețeanu pentru Adevărul.

El a învățat să cânte la cobză – instrument  asemenei lăutei, de la Ion Șerban (zis și Tarzan), lăutarul care a acompaniat-o pe Maria Tănase în 1939 în turneul său din America.

Ion Șerban i-a făcut cadou rapsodului din Olt opincile pe care acesta le-a purtat în multe din concertele sale alături de Maria Tănase.

Tot de la Ion Șerban el a cumpărat, în timpul studenției vestita „Cobză a lui Tarzan”. Mentorul său urma să plece la Băile Felix și a hotărât să-și vândă cobza pentru a face rost de bani. L-a sunat pe Tudor Gheorghe și i-a oferit-o pentru 3.000. Interpretul a refuzat. Ion Crețeanu, când a auzit oferta, s-a întors la căminul studențesc, s-a împrumutat de la prieteni și a reușit să strângă 1.500. Mentorul său i-a vândut tânărului student cobza. Interpretul își amintește că a cântat toată noaptea la ea.

Ion Crețeanu are în repertoriu peste 80 de cântece culese din popor. El nu cântă decât folclor autentic.

Sursă: www.adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis anunță o schimbare în Codul Penal pentru clanurile din Timișoara care își terorizează vecinii

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD), anunţă un amendament la Codul Penal, pentru clanurile din Timişoara şi din ţară care îşi terorizează...

(E) Sorin Grindeanu girează toți penalii puși pe liste de către PSD!

Zilele trecute Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au luat la pas județele Caraș-Severin și Timiș. Premierul și ministrul transporturilor, deși nu candidează la 9...

Citește și :