Violența împotriva femeilor, condamnată în stradă, la Timișoara și alte orașe din țară

18

”În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puțin o dată în viață (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014). În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice. În prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecție provizorii au fost emise de către polițiști și 3.520 ordine de protecție emise de către instanțele de judecată. Din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017”, sunt datele sumbre adunate de organizațiile internaționale în ceea ce privește violența în familie sau cuplu.

Cu aceste date în mână, timișorenii sunt chemați să condamne violența împotriva femeilor, în stradă, de organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor. Potestul va începe, la Timișoara, sâmbătă, 19 octombrie, la ora 15:00, în Parcul Rozelor. Apoi, oamenii se vor deplasa în Piața Libertății, unde își vor arăta indignarea față de actele de violență. În Timișoara, asociațiile SPICC, Asociația Culturală Diogene și grupul Dreptul la oraș se aăltură acțiunii „Împreună pentru siguranța femeilor”.

Evenimentul de anul acesta se va desfășura sub sloganul ”Credeți-ne!”, aducând în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol. „Avem nevoie de încredere în forțele proprii, încredere că familia nu ne va judeca și nu ne va acuza pe noi pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vom suferi repercusiuni, încredere că polițiștii și judecătorii ne vor crede”.

LĂSAȚI UN MESAJ