10.1 C
Timișoara
marți 14 mai 2024

Vaccinarea anti-Covid-19 în Timiș pare a se transforma într-un haos „organizat”. Primii serviți, cei din categoriile privilegiate

Procesul de vaccinare anti-COVID-19 în județul Timiș a început cu stângul în etapa a doua a campaniei. Problemele s-au ținut lanț. Trebuia să fie deschise peste 30 de centre, dar numărul lor s-a redus de trei ori. În Timișoara, autoritățile locale anunțau că au găsit spații pentru 17 centre, ca în final să fie deschise două. Și asta în condițiile în care județul este de ceva vreme fruntaș la rata de infectare cu Sars-Cov-2. De la dificultăți în programare pe platformă, la lipsa dozelor sau a locurilor pentru imunizare, timișenii s-au lovit de toate.

Județul „roșu” cu cele mai puține doze de vaccin

Județul Timiș a rămas, la începutul săptămânii, singurul din țară în „zona roșie”. Adică numai aici rata de infectare cu Sars-Cov-2 s-a menținut peste 3/1.000 de locuitori. Totuși, guvernanții au trimis în Timiș cele mai puține doze de vaccine anti-Covid. În prima zi din săptămână a ajuns în România a șasea tranșă de ser Pfizer/BioNTech. Producătorul a trimis aproape 92.500 de doze, care au fost distribuite celor șapte centre din țară. Cele mai mult au ajuns la Centrul Regional de Distribuție București — 35.100 de doze. Alte 11.700 au ajuns în Brașov și tot atâtea la Iași, 10.530 s-au dus la Cluj, iar Centrul Regional de Distribuție Constanța a primit 9.360 de doze. Cele mai puține doze, 7.020, au fost trimise la Craiova și, respectiv, la Timișoara. Însă din orașul de pe Bega serul este distribuit și la Arad, în Caraș-Severin și Hunedoara. Așadar, „zona roșie” este cea mai văduvidă.

Probleme la centrele din zona de vest
Reșițenii nu au putut să se vaccineze anti-Covid în municipiu pentru că Spitalul Județean a refuzat să-și asume amenajarea unei locații pentru cea de-a doua etapă de vaccinare, anunța primarul Ioan Popa.
Edilul afirmă că este singurul spital care nu a vrut să continue vaccinarea în spațiile în care s-a desfășurat prima etapă și, prin urmare, reșițenii trebuie să se deplaseze la Caransebeș, Oravița sau Moldova Nouă.

„Explicația pentru situația aberantă în care, la Reșița, nu s-a vaccinat, oamenii fiind nevoiți să se deplaseze în alte localități (Caransebeș, M. Noua etc.) este simplă: Spitalul Județean din Reșița A REFUZAT să-și asume o locație pentru faza a doua a vaccinării, TOATE celelalte spitale din județ asumându-și vaccinarea în etapa a doua în același loc în care s-a realizat faza întâi”, a scris Ioan Popa pe pagina sa de Facebook.
Zilele trecute, municipalitatea anunța că, în perioada următoare, în funcție de cantitatea de vaccin repartizată va fi deschis și Centrul de Vaccinare din incinta sălii de sport de la Școala Generală „Mihai Peia” din Luncă.

La Deta, în Timiș, 30 de persoane nu s-au putut vaccina duminică, deși erau programate pentru această zi. Motivul? Dozele cu serul anti-COVID au fost atribuite altora. Medicul epidemiolog a luat decizia să vaccineze, în ultimele zile, 30 de persoane care nu aveau programare, dar care au venit la spital.

În ceea ce-i privește, cei 30 de oameni rămași fără doze de vaccine au fost sunați și reprogramați pentru zilele următoare.
Directorul DSP Timiș, Flavius Cioca, a explicat, la Digi24, ce s-a întâmplat: „În ultimele zile, au venit la spitalul din Deta persoane care aveau peste 65 de ani, unele erau greu deplasabile. Nu aveau programare și nu aveau nici aparținători care să-i programeze, dar se încadrau în categoria persoanelor eligibile pentru vaccinare, așa că epidemiologul spitalului, care este și șeful centrului de vaccinare, a luat decizia să-i vaccineze, totuși, și pe acești bătrâni, mulți dintre ei și cu boli cronice. Din această cauză, spitalul a rămas fără doze”.
Directorul DSP Timiș recunoaște că nu s-a procedat corect și că trebuiau vaccinate în primul rând persoanele care erau programate și a spus că se va lua legătura cu reprezentanții centrului pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

Probleme au fost și la Lugoj. Nu au fost calculate bine dozele și unele persoane, deși programate, nu au putut fi vaccinate.
„La Lugoj s-au calculat greșit dozele și au fost sunați cei care nu au apucat să se prezinte la vaccinare, aceștia urmând să fie reprogramați”, explica subprefectul județului Timiș, Mircea Bacală.
La Lugoj funcționează un centru de vaccinare anti-Covid-19, cu trei fluxuri, dintre care un flux la Spitalul Municipal și alte două la Sala Sporturilor, aflată chiar lângă unitatea sanitară.

Programarea, misiune imposibilă

De când a început a doua etapă a campaniei de vaccinare, programarea pe platforma rovaccinare.ro este o misiune imposibilă. Zile la rând am încercat și noi să facem o programare, iar sistemul ne arată același lucru: zero locuri în cele două centre din Timișoara sau la cel din Ghiroda. Așa că începe cătarea unui loc mai departe de orașul de pe Bega. Unii cititori care s-au confruntat cu probleme ne-au scris pățaniile lor.
„Eu muncesc în învățământul superior. Încă de la început am declarant că vreau să mă vaccinez. După ce a început perioada de programare, instituția la care lucrez a încercat să mă programeze. După o săptămână, am fost sunată și mi s-a spus că singurul loc unde pot să mă vaccinez este centrul din Oravița, la finalul lunii ianuarie, într-o duminică. Oravița! Un drum de aproape trei ore pe cea mai proastă șosea din regiune! Nu mai erau locuri nicăieri în Timiș sau Arad. Singura variantă a fost să aștept alte trei săptămâni”, a povestit o timișoreancă.

Un alt cititor ne-a povestit că a renunțat să aștepte să fie programat de instituția de stat unde muncește și a încercat singur. Și-a creat profilul și, după zile de încercări, a găsit un loc… în Botoșani. Adică ar fi trebuit, în decurs de o lună, să meargă 20 de ore cu trenul până în estul țării pentru primul vaccin și pentru rapel.

Alți timișoreni care se încadrează în a doua etapă au prins loc la Lugpj sau Ghiroda, o situație fericită dacă ne gândim că, de cele mai multe ori, platforma de programare arată doar „ZERO”.

Fluxuri speciale pentru vaccinarea profesorilor și elevilor din Timiș

Nici pentru cadrele didactice situația nu este mai roz. Sunt aproximativ 3.500 de profesori din județ care au declarat că vor să fie vaccinați. Pentru a realiza acest lucru, autoritățile au decis să deschidă fluxuri noi pentru imunizarea personalului didactic, dar și a elevilor de peste 16 ani.

„Ca măsură de prevenție împotriva răspândirii virusului Sars-Cov-2 în rândul cadrelor didactice și al elevilor, au fost alocate județului Timiș trei fluxuri noi de vaccinare exclusivă a personalului din acest domeniu, care vor fi operaționale începând cu prima decadă a lunii februarie”, a transmis DSP Timiș.

Două fluxuri vor funcționa în cadrul complexului imobiliar ISHO, cel mai mare din Timișoara, și unul la Lugoj. Tot la ISHO vor fi deschise două fluxuri pentru comunitate, spun autoritățile, dar avizele nu au fost date încă, iar centrele nu au fost dotate cu necesarul medical.

Situația vaccinării în țară și în Timiș

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența imunizărilor, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva Covid-19 Pfizer BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, este de 484.631.
În ceea ce privește reacțiile adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, de la debutul etapei a II-a campaniei, au fost 377 de reacții de tip local, cu durere la locul injectării, și 836 de reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

În Timiș, au fost vaccinate până acum 22.433 de persoane, dar aici sunt încadrate și cadrele medicale, care sunt deja la rapel. În Timișoara au fost administrate peste 4.200 de doze de ser. 35 de persoane imunizate au raportat reacții adverse de intensitate scăzută sau moderată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :