12.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Un rector fericit și o universitate care crește de la an la an

Ca de fiecare dată, toamna aduce, pe lângă roadele sale, și celebrul numărat al bobocilor, respectiv deschiderea anului de studiu în universitățile orașului.

La 1 octombrie, precis, nici mai devreme ca la alte instituții, ce au mai ciuntit câteva zile din vacanța studenților, dar nici mai târziu, a avut loc festivitatea de inaugurare a noului an de studiu la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „ Regele Mihai I”, în cerc restrâns, fără prezența studenților, pentru a se respecta condițiile de protecție anti-COVID.

Totul s-a derulat sub spectrul absolut nedorit al condițiilor de izolare medicală. Pentru a proteja cadrele didactice, studenții, dar și invitații care în alți ani inundau „Aula Magna”, holurile facultăților precum și platoul și parcurile din campus, de posibila răspândire a virusului gripal festivitatea s-a derulat cu un număr foarte redus de invitați, ce nu au umplut nici un sfert din capacitatea sălii. La eveniment transmis și pe facebook au fost prezenți decanii facultăților, prorectorii, reprezentanții autorităților locale și județene și o mică parte dintre profesori.

Toți participanții purtau măști de protecție și au limitat discursurile lor la minimum. Dar, pe de altă parte, oricine a putut urmări această deschidere prin intermediul tehnologiei.

Camerele de filmat și internetul au făcut legătura dintre studenții și părinții acestora și discursurile vorbitorilor.

Rectorul universității, profesorul universitar doctor Cosmin Popescu a insistat pe faptul că nu din frică au fost luate aceste măsuri ce ar putea părea exagerate unora, ci din prudență și respect pentru sănătatea tuturor. E un semn de responsabilitate civică asistența rărită.

„Nimeni nu își amintește să mai fi existat vreodată o asemenea deschidere în acest format a anului universitar. USAMVB Timișoara a avut întotdeauna o capacitate mare de adaptare la situație, așa cum a făcut-o și acum în pandemie. Indiferent cât vor rămâne studenții aici e important modul în care ne vom raporta la ei. Mesajul meu adresat dascălilor și studenților este unul de succes, de sănătate pentru anul universitar 2021-2022. Vreau să îi asigur și pe părinți că au în față un om responsabil, iar eu am alături o echipă de 300 de oameni responsabili. Ați lăsat copiii dumneavoastră pe mâini responsabile vrem să ii formăm ca și oameni și ca profesioniști pentru țară.
USAMVB are 21 de specialități numai la licență și este adaptată la realitatea economică. Această universitate nu formează șomeri. Investițiile făcute de Ministerul Educației de Guvernul României în instituție se întorc în economie, fiindcă educația joacă un rol foarte important, iar noi ne pastrăm consecvența. Avem creat canalul de cominicație și săptămânal vom veni cu informații noi, în legătură cu situația epidemiologică. Ne cerem scuze părinților și studenților pentru aceste schimbări care sunttem obligați să le aplicăm, nu din frică, ci din motive de responsabilitate. Sper și cred că într-un timp scurt vom reveni la ceea ce înseamnă învătământul ùniversitar. USAMVB Timișoara s-a adaptat foarte repede la modul de a comunica cu studentii noștri, cu partenerii din țară și din străinătate și cu instituțiile” a subliniat rectorul Popescu.

Cu o experiență, deja, de aproape un an de cursuri on line, șefii universității au considerat că, deși nu este cel mai bun sistem, acum, în aceste condiții, este cel mai potrivit.

Se vor face cursuri teoretice on line iar lucrările practice de laborator, seminar sau alte activități, care nu pot fi transmise prin internet, se vor ține cu o prezență fizică la ore.

Toate laboratoarele și sălile au fost pregătite și dezinfectate pentru a-i putea primi și fizic pe studenți.

Chiar în condiții de izolare sanitară interesul pentru științele pământului și ale medicinei pentru animale nu a scăzut. Din cei cu mult peste 6000 de studenți și masteranzi, un număr record de 1800 sunt boboci de anul întâi. Iar faptul că, din aceștia, 800 sunt dispuși să-și finanțeze studiile arată că agronomia și toate domeniile conexe sunt la mare căutare și în viitor.

Campusul universitar din nordul Timișoarei a atras un număr de studenți din 22 de țări de pe toate continentele. Este suficient dacă arătăm cele mai îndepărtate locuri de unde vin tinerii ce au la dispoziție două secții cu predare în limbile engleză și franceză: Japonia și Peru pentru a exemplifica nivelul atins de USAMVB. Iar din țară, probabil, că nu există nici un județ care să nu-și fi trimis măcar câte un reprezentant aici în pusta bănățeană deși mai sunt și alte universități de profil ce au de asemenea rezultate bune.

Rectorul Popescu a adresat și un scurt mesaj în limba engleză, mai cu seamă pentru părinții de peste hotare, pentru a-i asigura că fiii și fiicele lor se află pe mâini bune și toți dascălii sunt adevărați părinți, care îi vor îndruma în următorii 4-5 sau 6 ani pe studenți.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a asigurat de tot sprijinul pe care-l poate oferi din punct de vedere administrativ și a vorbit despre nevoia de specialiști agricoli în orice comunitate. Aceste vorbe vin în continuarea ideii argumentate de dânsul că următoarea mare criză ar putea fi una alimentară.

De asemenea, președintele Alin Nica a spus în mesajul său adresat studenților: „Aveți responsabilitatea să inovați, să găsiți acele soluții de eficientizare a agriculturii – a industriei alimentare și a zootehniei – astfel încât să duceți agricultura noastră la un nivel ridicat care să ne permită să fim rezilienți, rezistenți, la șocurile care vor veni. Probabil una dintrre viitoarele crize va fi în domeniul alimentar și așa cum ne bazăm acum în această criză pandemică pe medici, va veni rândul vostru să fiți în prim plan. Ca să avem rezultate și să rezistăm trebuie să fiți foarte bine pregătiți, iar USAMVB asta face cu dumneavoastră”.

Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a apreciat că mulți din acești specialiști, care se vor forma în Timișoara, vor rămâne în oraș și în regiune, să sprijine economia și dezvoltarea locală.

Prin intermediul legăturilor telefonice și wi-fi asigurate de STS (al cărui director se afla în sală) au luat cuvântul, rând pe rând, rectorii celorlalte universități din oraș, care au insistat pe faptul că Liga universitară este o necesitate la nivelul municipiului pentru a permite o bună colaborare academică între specialiști.

Scurta, dar deosebit de interesanta festivitate on line a fost încheiată de vorbele atent alese și rostite de două studente aflate la început și la final de studenție. Ambele s-au declarat încrezătoare că au făcut o bună alegere profesională în clipa în care au decis să studieze la USAMVBT.

Una din tinerele ce se află aproape de finalizarea studiilor a făcut un scurt bilanț al trecerii sale prin sălile de curs și laboratoarele din campusul ASAMVB dar în același timp a dat sfaturi binevenite tinerilor ce urmează să tocească băncile școlii.

„Mă bucur să fiu astăzi cu voi la acest început de an universitar 2021-2022. Recunosc că mă încearcă o mare emoție. Dar cred că este o emoție constructivă. Este prima oară că reprezint în fața colegilor mei din cadrul facultății de inginerie alimentară studenții din universitate. Măgândesc de câteva zile la ce aș vrea să vă transmit astăzi. Și nu a fost deloc ușor. Mi-am amintit de prima oară când am intrat în cadrul acestei facultăți și universități. Mi-a plăcut foarte mult liniștea și intimitatea acestora. Dar și naturalețea cadrelor didactice. Noi, generația mea, am avut plăcerea să ne bucurăm de toate acestea față în față. Ne-am cazat în cămine, am mai făcut și câte un chefuleț. Ne-am cunoscut cadrele didactice, am lucrat la laborator. Dar toate astea s-au terminat și pentru noi odată cu începerea pandemiei. Însă majoritatea am avut și noroc, deoarece a trebuit să ne regândim și să ne retrăim viața. Așa ne-am dat seama cât de importantă este universitatea și facultatea de inginerie alimentară pentru noi,sSecuritatea și siguranța alimentară, agricultură, horticultură, creșterea și dezvoltarea optimă a animalelor.

Aș vrea să spun câteva cuvinte și despre Timișoara. Este un oraș frumos aflat pe malurile râului Bega. Este o adevărată metropolă cu o dezvoltare foarte mare, cu o industrie adevărată, și cu un centru multicultural și multifuncțional. Aici trăiesc împreună, și o fac foarte bine, români, maghiari, germani, sârbi, bulgari. Au învățat să trăiască împreună tolerându-se reciproc. Și sigur că vă vor primi și pe voi cu brațele deschise dragi boboci. În același timp aș dori să vă sfătuiesc să nu vă neglijați pregătirea academică. Deoarece așa cum spunea și Nelson Mandela: „Educația este singura armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Și Malalah ( care de altnminteri a câștigat și premuiul Nobel pentru pace în anul 2014) a spus : „…să ridicăm cărțile și stilourile, acestea sunt cele mai importante arme”. Un copil, un profesor, o carte și un stilou pot schimba lumea. Educația este singura noastră cale. Un lucru aș mai vrea să adaug la final. Încercați să respectați diversitatea socială și culturală. Respectați legile țării, încercați să respectați această pandemie, să vă acomodați cu ea, fără a ne pune în pericol unii pe alții. Să vă respectați profesia pe care ați ales-o și încercați să vă respectați colegii. Vă doresc succes tuturor!”

Odată cu terminarea festivității oficiale de începere a anului academic la Universitate rectorul Alin Popescu a avut amabilitatea să discute cu noi câteva chestiuni de actualitate.

– Ați început un nou an de învățământ adaptat condițiilor de acum. Și totuși aveți un număr masiv de noi studenți. Cum stați în cifre în anul actual?
– Anul acesta în Universitatea de științe Agricole și de Medicină Veterină a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara își încep peste 6200 de studenți cursurile la licență și master. În ceea ce privește parte de admitere, peste 1800 de studenți sunt boboci numărați în această toamnă din care așa cum am menționat și în fața studenților, în această deschidere on line, peste 800 sunt cei care au aplicat și sunt studenți în regim cu taxă. Așadar din punctul meu de vedere este un barometru a ceea ce privește calitatea și actualitatea specializărilor din universitate.

– Aveți chiar și noi specializări în paleta diversă pe care o oferiți tinerilor?
– Da! În acest an universitar am început deja cu un nou program de licență și două programe de master noi. Ne bucură acest lucru. Sunt specializări din zona aceasta a antreprenoriatului, a zonei alimentației, care vin, cumva, ca o solicitare din parte mediului socio-economic. Cealaltă direcție de studiu este în zona biologiei, a științelor de laborator aplicate, tocmai fiindcă am văzut că există o cerere din punctul acesta de vedere.

– Ce ați stabilit în ceea ce privește regimul de studiu? Va fi „on line”, „off line” sau hibrid?
– Conform acestui ordin comun (596) al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, în urma ultimei ședințe de Consiliu de Administrație și cu consultarea Senatului am ales din cele trei scenarii pe cel de al doilea. Mai exact este vorba de cursurile care vor fi formate „on line”iar partea de activități practice și laborator vor fi sută la sută în format fizic. Evident am ales bine zona de laboratoare și tot ce înseamnă condiții pentru a nu pune studenții nici dascăli într-o situație de risc pe care nu ne-o dorim.

– Aveți o importantă bază ce ar permite cazarea unui număr foarte important de studenți. Cum o veți folosi începând din această toamnă?
– Din păcate la cazare a trebuit să reducem ponderea cam la jumătate. Din cele peste 1500 de locuri sunt cazați aproximativ 800 de studenți. Deși capacitatea este mult mai mare.
Au avut prioritate cei din anul întâi. Și am ținut cont în special de situațiile sociale. Apoi a fost departajare în funcție de medie. Acolo unde s-a terminat capacitatea (de cazare) din păcate ne-am oprit.

-Aveți deja un an de experiență de învățământ „netradițional”. Studenții, chiar și dascălii au trebit să se obișnuiască cu termeni noi ca: pandemie, izolare, on line”. V-au tras în jos aceste situații și ce ați învățat ca să aplicați în anul care începe acum ca să îndreptăm situația?
– Da este adevărat că situația ne-a luat din scurt. Încă îmi amintesc data de 16 martie 2020. Era anul universitar 2019-2020 când a venit așa cam pe neașteptate că „trebuie să trimitem copii/ studenții acasă. A fost un șoc pentru noi. A fost un șoc și pentru ei și familii. Noi eram pregătiți oarecum pregătiți, ținând cont că avem deja o formă de învățământ la distanță, în universitate aveam deja pregătite o parte din aceste platforme de predare în format on line. Dar, așa pe repede înainte, am fost nevoiți să ne adaptăm. Am făcut investiții în platforme, am pus la punct sălile de unde se fac aceste transmisiuni. Parte legată de materialele, în cea mai mare parte era deja pregătită, neștiind ce urmează dar era deja pregătită. Sunt multe lucruri pe care le-am Îmbunătățit pe parcurs. Dar o declar cu responsabilitate, cred că mai avem încă de investit în domeniul acesta deși nu ne place și nu ne dorim nici noi nici studenții această formă de învățământ „on line”. Sunt lucruri de îmbunătățit și o facem continuu.

Președintele Consililui Județeam Timiș a ținut să participe la festivitatea din Aula Magna a Universității ca unul ce cunoaște bine realitățile așezărilor rurale din zona noastră. Ca fost primar de comună știe exact cât de important este un specialist agricol într-o comunitate ce se bazează pe producția vegetală dar și animală.

– Domnule președinte, cât de important credeți că este învățământul agricol și veterinar pentru județul nostru?
– Iată, este ultima dintre cele patru universități timișorene care realizează ceremonia inaugurării anului universitar, care a început acum la întâi octombrie. Educația, cred că este principala noastră armă împotriva prostiei, a ignoranței sau a lipsei bunului simț. Și de aceea cred că de la cel mai înalt nivel trebuie să dăm acest semnal că educația contează!
Că educația este baza unei societăți normale, unei societăți sănătoase și a unei forțe de muncă pregătite pentru provocările pe care țara noastră le are în față. Astfel învățământul agricol, zootehnic sau al industriilor alimentare este unul dintre domeniile în care România ar trebui să investească mai mult. Cred că, așa cum am spus și în discursul de deschidere, una din următoarele crize va fi cea alimentară. Și de cum reușim noi să eficientizăm aceste domenii și să pregătim aceste domenii să fie rezistente îm fața șocurilor exterioare, așa vom reuși să trecem peste această viitoare criză.
România este ferită din a cest punct de vedere având un potențial agricol imens, încă nefructificat la adevărata sa valoare. Însă eu am încredere în noii specialiști pe care Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului îi poate pregăti îi poate „furniza” acestor domenii.

Am fost curioși și de opinia celor mai noi studenți ce încep acum să pătrundă tainele științelor agricole. Una din cele mai dezinvolte tinere a ținut să spună câteva gânduri despre studenția ce va începe.
– De ce ar alege un tânăr Universitate de științe Agricole din Timișoara și nu o altă formă de învățământ?
– În primul rând dacă ești pasionat de acest domeniu consider că acesta este locul potrivit, după cum am spus și în sală în discursul meu, de a materializa această pasiune. Această universitate ne oferă atâtea oportunități, atât pe parcursul studiilor cât și la terminarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cât a mai rămas din anul școlar? Calendarul vacanței pentru elevi

Elevii din toată țara intră în vacanță, după finalizarea cursurilor, vineri 26 aprilie. Aceștia vor avea vacanță până în data de 7 mai. Miercuri,...

Grădinița PP 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3,...

Citește și :