Timișoara și Novi Sad orașe înfrățite și în domeniul economic, nu doar cultural! VIDEO

253

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș are o destul de veche tradiției în relațiile de colaborare cu entitățile similare din vecini, atât din Ungaria cât și din Serbia. Până acum, cu Camerele din Zrenjanin, Kikinda sau alte localități au tot avut loc relații bilaterale. Sau chiar misiuni economice reciproce. Cu mediul de afaceri din Novi Sad relațiile au mai sporadice, și doar punctuale pe anumite vizite, la unele expoziții.

De astăzi însă, Camerele de Comerț din Timișoara și din Novi Sad au un cadru semnat, parafat, care le va permite o mai largă conlucrare. Nu trebuie uitat că sunt orașe apropiate geografic sau cultural. Mai mult ambele sunt capitale ale regionale. De asemenea, faptul că ambele vor purta povara de capitală culturală în anul 2021, este o provocare benefică de ambele părți. Nici apropierea dintre cele două capitale provincial nu este de neglijat. Într-o oră și jumătate se poate ajunge până la Novi Sad. Iar orașul are ce oferi vizitatorilor.

colaborare cciat novi sad (12)

Directorul Florica Chiriță din parte timișoreană și președintele Boško Vučurević din parte Camera de Comerț și Industrie Vojvodina, cu sediul în Novi Sad au semnat în cursul zilei actele acestui viitor Acord de Colaborare. Acesta are o valabilitate de un an, iar dacă nu sunt probleme deosebite se va prelungi automat în fiecare an, ori de câte ori e nevoie.

Totul a pornit din dorința de a promova cooperarea economică și socială între membrii lor de pe teritoriul României și al Serbiei.

Ar fi de citat câteva puncte din acest accord:
Articolul 1
Părțile convin să lucreze împreună cu privire la exploatarea posibilităților de a face afaceri pe piețele lor, în scopul de a obține cele mai bune rezultate ale unei colaborări reciproc avantajoase. Părțile vor sprijini activitățile membrilor proprii , în special pentru a găsi partenerii potriviți pentru cooperare în domeniile comerț, industrie, agricultură, investiții, turism, transport, servicii bancare, asigurări, zone industriale, știință și tehnologie etc.
Articolul 2
Părțile vor furniza pentru organizațiile lor și, la cerere pentru firmele membre, informații și consultanță în domeniile de activitate mai sus menționate. În acest scop, este necesar să existe un schimb permanent de informații directe, cum ar fi CD-uri, publicații cu caracter economic, legislație, statistici, materiale publicitare, prezentări de firme etc.
Articolul 3
Părțile convin să colaboreze în organizarea de târguri, expoziții, simpozioane, forumuri economice, conferințe, seminarii și alte evenimente similare care sunt de competența lor și totodată să sprijine firmele membre să participe la astfel de activități. Părțile vor iniția și sprijini schimbul de misiuni economice, delegații de afaceri sau oficiale, cu scopul de a stabili contacte directe între oamenii de afaceri care caută oportunități de investiții și afaceri în România și Serbia.
Articolul 4
Părțile vor face un schimb permanent de “know-how” privitor la structura organizatorică și de informații, inclusiv on-line în măsura în care este posibil, în scopul de a obține informațiile cerute de membrii lor cât mai ușor și mai repede posibil.

Legăturile intre cele două orașe vor intra într-o nouă etapă de colaborare, care nu poate fi decât benefică.

LĂSAȚI UN MESAJ