22.2 C
Timișoara
luni 20 mai 2024

Cine sunt angajații de la stat care ar urma să primească bani în plus începând din luna Iulie

Guvernul a programat În această dimineață o ședință de urgență, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș spune că nu are suficienți bani la buget pentru măririle de salarii promise, scrie Evenimentul Zilei .

Guvernul a promis că va crește salariile pentru medici, profesori, dar și grefieri, dar și angajații ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curții Constituționale, dar și Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul finanțelor a atenționat Guvernul că nu are suficienți bani pentru a acoperi, până la sfârșitul anului, măririle salariale promise.

O ședință are loc la Guvern, la care vor fi prezenți Ministrul finanțelor Marcel Boloș, Ministrul Muncii și al Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu și Ministrul Agriculturii Florin – Ionuț Barbu.

În 2024, deficitul bugetar cumulat în primele 3 luni a fost 2,06% din PIB, cifră fără precedent din ultima decadă. Cheltuielile de personal sunt mai mari cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Anul acesta statul a avut plătit cu 6 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Cheltuielile cu dobânzile au scăzut, cu un procent de puțin peste 22%, însumând 1,5 miliarde lei. Valoarea subvențiilor acordate de stat a scăzut, tot cu un procent de puțin peste 22%, cu suma de 1,5 miliarde de lei.

Cheltuielile pe proiecte finanțate cu fonduri europene nerambursabile au crescut cu 4 miliarde de lei, iar cele înregistrate prin PNRR au crescut cu 1,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește balanța bugetară la nivel național, România a înregistrat anul trecut cel mai mare deficit comercial la nivel U.E, conform Eurostat.

Nici în 2019 nu am stat prea bine. Deficitul bugetar a fost de 4,6 % din PIB, adică o sumă de 48 de miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

În 2020 pierderile au fost de 9,79% din PIB, adică peste 100 de miliarde de lei, conform Europa Liberă.

Sursă: https://evz.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :