17.2 C
Timișoara
duminică 12 mai 2024

România se pregătește de ,,furtuna perfectă” la capitolul economie

​Economia României a crescut în primele 6 luni cu 1,7%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Bazată pe un consum al populației aflat în scădere (din cauza scumpirilor și al costului vieții), economia își reduce turația principalului motor.

Față de primul trimestru, în cel de-al doilea creșterea a fost de 0,9%, mai arată Statistica.

Reducerea economiilor făcute în pandemie, prețurile ridicate (în principal la alimente) și creșterea ratelor bancare îi fac pe consumatori să se gândească de două ori la achizițiile pe care le au în vedere. Ei se orientează spre produse mai ieftine și își schimbă preferințele între diferitele mărci de produse, atrag atenția într-un raport economiștii BRD.

De asemenea, cele mai recente date disponibile arată o deteriorare a indicatorilor economici. Exporturile, care anul trecut creșteau cu 28%, în prima jumătate a anului au înregistrat un modest 6%, iar cifra de afaceri din industrie crescuse cu doar 3% în primele 5 luni după ce în primele 5 luni din anul anterior creșterea depășise 27%.

Pe ce cifre de creștere economică mizează pentru România instituțiile internaționale și bancherii

Comisia Europeană anticipează pentru România o creștere economică de 3,2% în 2023 – peste prognoza FMI de 2,4%. Factorii care ar sta la baza acestor estimări de creștere sunt consumul privat (sprijinit și de indexarea salariilor și pensiilor, precum și de schemele de sprijin guvernamentale, inclusiv din domeniul energiei) și investițiile (avansul investițiilor fiind sprijinit și de anticipata absorbție a fondurilor alocate de CE atât prin cadrul financiar multianual, cât și prin PNRR).

Pentru 2023, prognoza de creștere economică a Guvernului, de 2,8%, ar putea suferi revizuiri în contextul incertitudinii foarte ridicate, cu o probabilitate ridicată de a fi revizuită în scădere, spune Consiliul Fiscal.

Pe baza ipotezelor noastre de creștere a PIB-ului real (2,1% a/a în 2023 și 4,2% a/a în 2024), modelul nostru indică faptul că rata șomajului va crește ușor în acest an la 5,8% din cauza încetinirii economiei și a înrăutățirii condițiilor economice, arată într-un raport economiștii BCR.

Într-un alt raport, transmis de BRD investitorilor, economiștii mizează pe o creștere de 2,6% în 2023 și una de 3,4% în 2024. Cifre care s-ar putea dovedi optimiste, date fiind riscurile existente.

„Există întrebări cu privire la perspectivele privind progresul reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, esențiale pentru deblocarea finanțării viitoare. Apoi, vedem incertitudinea și volatilitatea din piețele agricole, unde estimările solide privind producția sunt contrabalansate de frecvența crescută a evenimentelor meteorologice extreme, provocările economice globale și de costurile încă ridicate ale inputurilor. Nu mai puțin important este riscul unei execuții bugetare slabe, care poate duce la o subexecuție a cheltuielilor de investiții ca mijloc de abordare a țintei de deficit”, spun economiștii BRD în raportul lor.

Cele mai recente date statistice indică o continuare a tendinței de încetinire a activității economice în T2’23.

Reducerea economiilor forțate din perioada COVID, prețurile ridicate (în principal alimente) și creșterea ratelor bancare îi fac pe consumatori să se gândească de două ori la achizițiile lor. Ei tind să treacă la articole mai ieftine și să schimbe preferințele între diferitele mărci de produse.

Revizuiri

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2023 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2023, publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 7 iulie 2023, astfel :

– rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0% ;

– rezultatele trimestrului III 2022, comparativ cu trimestrul II 2022, au fost revizuite de la 101,0% la 100,4% ;

– rezultatele trimestrului IV 2022, comparativ cu trimestrul III 2022, au fost revizuite de la 101,0% la 100,9% ;

– rezultatele trimestrului I 2023, comparativ cu trimestrul IV 2022, au fost revizuite de la 100,2% la 100,5% ;

Sursa: https://economie.hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :