14.3 C
Timișoara
joi 28 septembrie 2023

Profesorii se vor putea pensiona după o nouă lege. Ce se întâmplă cu prima de 1500 de lei acordată de guvern

EconomieProfesorii se vor putea pensiona după o nouă lege. Ce se întâmplă...

Profesorii din sistemul preuniversitar vor avea posibilitatea să se retragă din activitate și să se pensioneze la vârsta 70 de ani. Ei vor putea activa ca titulari de catedră până la momentul respectiv. Măsura este prevăzută în noile legi ale învățământului care au intrat în vigoare. Pe de altă parte, vârsta de pensionare pentru profesorii universitari a fost stabilită la 65 de ani, după care vor putea rămîne la catedră doar în baza unor contracte actualizate anual.

Noile legi ale educației reglementează și detaliile privind pensionarea profesorilor din sistemul preuniversitar și din cel universitar. Conform celor două acte normative care intră în vigoare din luna septembrie a acestui an, profesorii din învățământul preuniversitari vor putea rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani. Ei vor putea rămâne să predea și după împlinirea vârstei legale de pensionare, în baza unei cereri la conducerea școlii, după cum prevede Legea 198/2023.

Pe de altă parte, profesorii universitari se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. Și aceștia vor avea posibilitatea să-și continue activitatea la catedră, la cerere, în baza unor contracte încheiate cu universitatea la care predau.

În cazul lor, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în sistemul preuniversitar, nu va exista limită de vârstă. Cu alte cuvinte, în baza contractelor actualizate în fiecare an, profesorii și cercetătorii universitari vor putea rămâne în activitate câtă vreme vor dori.

Senatul universitar din instituțiile de învățământ superior de stat, particulare şi confesionale va putea decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare. Într-o astfel de situație universitatea va încheia, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată, mai precizează sursa citată.

Legea anterioară stabilea, în cazul învățământului superior, că personalul didactic și de cercetare se pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. În cazul în care universitățile nu puteau acoperi normele cu titulari, puteau decide menținerea calității de titular în învățământ și/ sau în cercetare, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice.

Vouchere de 1.500 de lei pentru profesori

Profesorii vor primi vouchere de 1.500 de lei, în fiecare an, sub formă de primă didactică, începând cu luna octombrie 2023. Evidența celor care vor beneficia de aceste sume va fi ținută de inspectoratele școlare care vor întocmi liste cu numele profesorilor, până la 15 iulie.

Potrivit spuselor lui Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, profesorii nu trebuie să completeze nici o cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Liderul de sindicat a făcut aceste precizări după ce printre profesori au început să circule informații cu privire la necesitatea completării unei cereri.

Sursa: https://evz.ro

Alte subiecte :

Alertă de incendiu la Spitalul de Copii Louis Țurcanu! Din fericire, nu s-au înregistrat victime

Managerul Spitalului Clinic de urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, doctorul Adam Ovidiu, a informat că n-a fost vorba despre o flacără deschisă...

PNL Timiș pierde un parlamentar important. Acesta a hotărât să-și facă propriul partid politic în vederea alegerilor de la anul

Demisie în PNL în contextul apropierii formațiunii conduse de Nicolae Ciucă de PSD. Un important lider din Ardeal a hotărât să se despartă de...

Citește și :