Politica de Securitate americană SUA în 2018 și România văzută de un avizat comentator

159

Universitate de Vest din Timișoara este preocupată permanent de mai multe componente ale dezvoltării umane și intelectuale a cursanților săi. Aceștia nu ar trebui să se mulțumească să fie doar prezenți fizic la cursuri.

Un tânăr cu cât are preocupări mai largi în orice domeniu, chiar divergent de ceea ce studiază conform curiculei, este cu atât mai apt să se integreze într-o societate largă și nu doar în specialitatea lui strictă.
Politica universității de a aduce mari personalități din lumea largă ce au ceva de spus continuă. Fie oameni de cultură sau din cei implicați politic sau social toți cei ce au performat într-un domeniu sau altul au câte ceva de impărtășit celor curioși.
Luni, 15 ianuarie, începând cu orele prânzului, în amfiteatrul A01, a avut loc o nouă conferință publică, pe o tematică dedicată studiilor de securitate, în cadrul programului masteral de Studii de Securitate Globală, desfășurat de Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta a fost cu atât mai actuală cu cât climatul politic internațional este destul de tensionat în anumite regiuni. Acalmia aparentă din zona continentului nostru nu trebuie să înșele pe nimeni. În alte zone ale planetei se încing puncte ce tind să devină chiar pete fierbinți uriașe de dezordine socială sau chiar interstatale.
seth cropseyConferința a fost susținută de către Seth Cropsey, director la „Center for American Seapower” și s-a adresat cu precădere masteranzilor Facultății, dar și celorlalți studenți și cercetători din cadrul UVT, cât și experților și cercetătorilor interesați de domeniul securității globale și relațiilor internaționale.
Tema abordată, „Politica de Securitate a SUA în 2018 și România”, vizează o dezbatere asupra celor mai importante coordonate ale politicii de securitate duse de SUA în noul context internațional, în special în relație cu România, ca partener strategic.
Seth Cropsey are o experiență de treizeci de ani în domeniul politicii de securitate, a studiilor și cercetărilor din domeniul relațiilor internaționale și strategiilor militare navale. Și-a început cariera în spațiul guvernamental american, la Departamentul de Apărare, ca asistent al Secretarului Apărării, Caspar Weinberger, ulterior fiind subsecretar adjunct al Marinei în administrațiile Reagan și Bush. A ocupat mai multe funcții din sectorul public și în cadrul programelor de pregătire universitară ale SUA în plan internațional.
Acesta a publicat o serie semnificativă de articole despre securitatea națională și politica externă a SUA în publicații prestigioase precum: Commentary, Foreign Affairs, The Public Interest, The National Interest, Wall Street Journal, Washington Post, Washington Times și alte publicații specializate. Una dintre cărțile de referință semnate este „Mayday: The Decline of American Naval Supremacy”, lucrare prin care se dezbate în detaliu și se atrage atenția asupra consecințelor declinului supremației militare navale a SUA în lume.
Opiniile vorbitorului ar trebui luate în seamă serios, ca fiind emise de cineva foarte apropiat de locul unde se iau deciziile majore ce influențează stabilitatea mondială.

LĂSAȚI UN MESAJ