UPDATE: Percheziții la traficanți de cocaină și cămătari, în vestul țării. 22 de persoane, duse la audieri

4655

24 de percheziții au avut loc, miercuri dimineață, la domiciliile unor persoane suspectate de trafic de cocaină și cămătărie, în județele Timiș și Bihor, mai exact pe raza localităților Timișoara, Giroc, dar și în Oradea. În unele locații au fost găsite pachete cu doguri ambalate pentru livrare.

Grupul infracțional organizat este acuzat de ”trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, deținerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și camătă”.

În perioada 2017-2019, în Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune precum șantaje, reglări de conturi sau extorcări. Anchetatorii susțin că infractori beneficiau de protecție din partea unui interlop cunoscut.

”Protecția activităților infracționale era asigurată de către un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara. Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apăreau conflicte, intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum”, aflăm de la DIICOT.

De asemenea, procurorii spun că acest grup controla toată piața de cocaină din Timișoara.

”Gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia. Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp. Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infracțional este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia”, a transmis DIICOT.

Din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din țara de origine. De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecți își investeau banii obținuți din traficul de droguri și în alte activități lucrative, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari. La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ