24.1 C
Timișoara
duminică 28 aprilie 2024

O nouă premieră la Teatrul German – TSCHICK. De ce am furat mașina de Robert Koall, regia de Irisz Kovacs

Teatrul German începe anul 2023, anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană, cu o nouă premieră – TSCHICK. De ce am furat mașina de Robert Koall, regia de Irisz Kovacs – care va avea loc în 12 ianuarie, începând cu ora 19.30. Din distribuție fac parte Robert Bogdanov-Schein, Marc Illich, Alma Diaconu, Ioana Iacob și Alexandru Mihăescu, în timp ce scenografia este semnată de Clara Ștefana, dramaturgia de Rudolf Herbert, iar muzica de Adrian Piciorea.

O odisee cool pentru tineri – piesa de teatru TSCHICK. De ce am furat mașina spune povestealui Maik (Robert Bogdanov-Schein) și a lui Tschick (Marc Illich), doi adolescenți care cred că trebuie să și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală. Maik provine din clasa de mijloc germană, iar pentru părinții lui drumurile s-au despărțit de mult, chiar dacă încă locuiesc sub același acoperiș. Maik se consideră un străin, așa cum se consideră și Tschick, a cărui familie s-a mutat din Rusia în Germania. La început, singurul lucru pe care cei doi îl au în comun este sentimentul de a fi străini într-o societate care le creează dificultăți. Piesa de teatru se bazează pe romanul cu același nume al lui Wolfgang Herrndorf, care în 2011 a primit Premiul german pentru literatură pentru tineret. 
Cu o mașină furată, ei decid să fugă din Berlin și pornesc într-o călătorie care va devini o odisee. La finalul ei se află explorarea realității și autoexplorarea. Ei ajung să cunoască oameni care nu-și dedică viața consumului, dar care dau dovadă de bunătate și solidaritate.
Maik și Tschick descoperă libertatea, poezia lumii și prietenia unuia față de celălalt. Înacelași timp, Maik cunoaște pentru prima dată sentimentul dragostei cu Isa (Alma Diaconu),o fată de aceeași vârstă care locuiește într-o groapă de gunoi și care, aparent, este și ea pe fugă.

Irisz Kovacs (n.1999) este regizoare de teatru și fotografă. A fost câștigătoarea festivalului- concurs D-butan-T 2021 și regizoare la rezidența Fresh Start de la Reactor de Creație și Experiment, unde s-a născut spectacolul „Un copil pe un litru de benzină”, jucat în cadrul Festivalului „Șerban Ionescu”, Fest FDR, Undercloud. Pentru spectacolul „8 tați” de la Teatrul de Stat Constanța, selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru, a fost nominalizată la premiul Uniter pentru debut. Despre montarea acestui spectacol, ne-a spus: 

„Ce m-a atras la TSCHICK. De ce am furat mașina este faptul că, deși este o piesă adresată publicului tânăr, ea nu își arogă o poziție moralizatoare. Am regăsit aici atât prietenia băiețească pe care am invidiat-o toată copilăria, cât și fantezia escapistă pe care am păstrat-o întreaga viață: dorința de a lua mașina și a conduce fără destinație, fără program, fără repercusiuni. Deși nu ne ceartă, nu ne spune să ne ținem de școală sau să fim politicoși cu adulții, Tschick îndrăznește totuși să ne spună cum ar trebui să trăim: pentru și întru tandrețe.”

Wolfgang Herrndorf, autorul romanului „Tschick”, s-a născut la Hamburg în 1965, a studiat pictura, după care a lucrat ca ilustrator, publicând în același timp articole în reviste și forumuri de internet. A debutat ca romancier în 2002, dar a avut succes abia cu romanul pentru tineret „Tschick”. Publicată în 2010, cartea s-a aflat mai bine de un an pe lista bestsellerurilor germane, și a fost tradusă în peste două duzini de limbi, inclusiv în limba română („O vară mișto”, editura Allfa, 2013), iar acum este considerată un clasic al literaturii pentru tineret, la fel ca „Huckleberry Finn” de Mark Twain sau „De veghe în lanul de secară” de Jerome D. Salinger. Herrndorf suferea de o tumoare cerebrală și s-a sinucis în 2013. În același an, jurnalul său digital „Arbeit und Struktur” (Muncă și structură) a fost publicat postum în formă de carte. 
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German, de pe pagina Teatrului German (https://www.teatrulgerman.ro/ro/), sau din rețeaua Entertix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :