7.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Medicul Dorel Săndesc, despre pacienții cu COVID-19: „Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri”

Medicul timișorean Dorel Săndesc a vorbit despre stresul enorm al medicilor care tratează bolnavii de Covid aflați în stare gravă și spune că se datorează, în primul rând, ”șocului sufletesc al personalului medical în fața morții absolut dureroase a pacienților”.

Medicul ATI Dorel Săndesc atrage atenția asupra fenomenului de ”happy hypoxemia” la pacienții afectați puternic de Covid-19.

Dorel Săndesc vorbește despre șocul sufletesc al personalului medical în fața morții dureroase provocate de Covid-19.

Vicepreşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă atrage atenția asupra fenomenului de ”happy hypoxemia”, când pacienții în stare gravă din cauza Covid-19 încep să se simtă bine, sunt fericiți, pentru ca apoi organismul lor să cedeze definitiv.

”Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical”, a spus medicul, într-un interviu acordat Libertatea.

Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel

”Am avut și cazuri de persoane plecate acasă, teoretic vindecate. Și s-au întors după multe zile, cu abdomenul dureros. Erau în stare gravă, n-au putut fi salvați. De aceea vorbesc acum, simt că uneori, nu în fiecare zi, dar în anumite momente, e datoria mea să dau un mesaj. Dacă oamenii mă ascultă, bine. Dacă nu, nu”, a mai spus medicul.

Dr. Dorel Săndesc spune că asta se întâmpla des în spitale înainte de 1989, cu femeile care sufereau complicații și infecții după întreruperile de sarcină făcute ilegal.

”Multe dintre ele se infectau. Intrau în sepsis, dar nu realizau. Erau un pic umflate, se simțeau un pic rău, dar în analize se evidenția că organismul este în șoc. Vorbeam cu ele, nu voi uita asta niciodată, știam că nu mai e nimic de făcut, și după o vreme mureau. Asta văd acum în ochii colegilor mei care asistă la morțile acestea atât de greu de dus”, a spus medicul.
Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :