0.7 C
Timișoara
joi 7 decembrie 2023

Medici reputați, prinși luând mită de la pacienți de 55 de ori în 22 de zile!

Medicii acuzați de corupție de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti primeau mită aproape în fiecare zi, dar considerau că banii erau gesturi de recunoștință, pentru că nu condiționau actul medical, se arată în motivarea arestării doctorilor Cornel Petreanu și Cristian Paleru, transmisă de Tribunalul București la solicitarea Libertatea.

Opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti sunt cercetați într-un dosar de corupție instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Pe 21 septembrie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a doctorilor Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.

Cei doi chirurgi toracici sunt acuzați că au primit de 34 de ori, respectiv de 55 de ori mită. Ultimul a primit mita de la pacienți și aparținători în doar 22 de zile.

Ancheta în acest caz, arată datele din dosar, a pornit în urma unui denunț al managerei interimare a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, care a fost înștiințată de un pacient că a trebuit să dea mită pentru o operație.

Procurorii au intervenit. Au fost dispuse mandate de interceptare și supraveghere audio-video a doctorilor bănuiți că primesc mită.

Potrivit hotărârilor Tribunalului București, luarea de mită în cazul medicilor-inculpați era „o activitate zilnică”.

Atunci când erau de gardă, primeau plicuri cu bani, dar și bunuri de la pacienți, considerând că li se cuvin pentru serviciile medicale prestate.

Medicul care a primit mită de 55 de ori, Cristian Paleru, a recunoscut la audieri că a primit bani și anumite produse de la pacienți, motivând că le-a perceput ca pe niște simple „gesturi de recunoștință” pentru că nu condiționa actul medical de primirea lor.

Pacienți cercetați pentru dare de mită

În opinia judecătorului de drepturi și libertăți, atitudinea chirurgului arată că acesta „nu realizează nici la acest moment semnificația acestora din perspectiva legii penale”.

„Inculpatul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivele pentru care nu a înțeles să refuze sumele de bani și celelalte bunuri oferite de pacienții săi sau de rudele acestora, în condițiile în care din înscrisurile în circumstanțiere depuse de inculpat reiese că situația materială a acestuia este una bună”, se arată în hotărârea Tribunalului București care a decis măsura arestului preventiv.

Magistratul insistă în motivare asupra faptului că veniturile lunare realizate de doctorul Cristian Paleru „în perioada august 2022 – iunie 2023 sunt bune, dovedind, dincolo de orice dubiu, că inculpatul nu se afla într-o stare de nevoie care să justifice acceptarea sumelor de bani remise de către persoanele cercetate în cauza de față pentru dare de mită și de către celelalte persoane, neidentificate până în prezent”.

I-au învățat și pe rezidenți cum să ia mită Cornel Petreanu şi Cristian Paleru nu sunt doar doi chirurgi cu o solidă expertiză în domeniul chirurgiei toracice, ci și cadre universitare (șefi lucrări) la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Statutul academic este considerat de magistrați ca fiind mai degrabă o circumstanță agravantă. Și asta pentru că au devenit un exemplu prost pentru viitorii medici.

„Vizibilitatea socială ridicată a medicilor inculpați, precum şi activitatea academică a acestora sunt, în opinia judecătorilor, „elemente ce dau o coloratură sporită de pericol social”.

„Inculpatul deturnează de la finalitatea sa şi rolul de mentor pentru medicii rezidenţi cu care interacţionează (şi aceştia în derivă etică, aflaţi la acest moment sub măsura preventivă a controlului judiciar), medici rezidenţi pe care îi iniţiază în activităţi infracţionale. De aceea, în situaţia de faţă, se impune o astfel de reacţie a autorităţilor, pentru crearea unui echilibru firesc şi a unei stări de securitate socială. În aceste condiţii, măsura arestării preventive a inculpatului apare ca singura măsură preventivă ce se poate lua”, se mai arată în motivarea Tribunalului București.

În opinia judecătorului de drepturi și libertăți a Tribunalului București, arestarea preventivă este absolut necesară și pentru a împiedica medicii să ia legătura cu respectivele persoane, foști pacienți sau rude ale acestora și să le influențeze declarațiile ce urmează a fi date anchetatorilor.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

 

Alte subiecte :

Concert de muzică rock și spectacol cu 250 de drone, joi în Iulius Town

Un an plin de evenimente dedicate culturii, în toate formele sale, care au reunit generații și care ne-au demonstrat că arta...

Liberalii se bat cu pesediștii care să le dea mai mulți bani profesorilor! Aceștia ar putea avea salariile majorate cu 20 la sută de...

Liberalii, susținuți de ministrul Finanțelor Marcel Boloș intenționează să propună în bugetul de stat o majorare de 20% a salariilor profesorilor din 2024, susțin...

Citește și :