19.5 C
Timișoara
miercuri 19 iunie 2024

Literatura în vremea războiului

Una dintre puterile literaturii este că ne poate disloca și transporta unde nici nu ne-am imaginat. O alta e că ne face să uităm (de) timpul pe care ceasul îl arată și că ne dă șansa să evadăm din contingentul ce, câteodată, devine insuportabil.

Cred că nu puțini dintre cei pentru care literatura face parte din viață (dacă nu chiar se confundă cu viața) i-am simțit, anul acesta, și mai tare forța. Fiindcă într-un război e nevoie de aliați puternici, nu doar pe frontul propriu-zis, ci și pe cel dinăuntrul fiecăruia dintre noi, cei care trăim în Europa, în primul rând. Iar literatura a fost și este un astfel de aliat.

De când Rusia a atacat Ucraina, țară vecină României, frica și moartea au crescut în intensitate, iar dramele celor care și-au pierdut apropiații, ale refugiaților ce și-au părăsit casele ca să-și salveze viețile, ale ucrainenilor care au rămas să-și apare țara, ne-au afectat pe fiecare. Un război precum cel din Ucraina nu e numai „treaba” soldaților și a comandanților lor, ci a fiecărui european.

Războiul de lângă noi e o nedreptate și o nenorocire care ne afectează pe toți, o realitate ce oricând se poate transforma într-un coșmar fără granițe. Deși nu luăm parte, în mod direct, la acest conflict, este esențial să menținem frontul comun existent chiar de la început împotriva lui. Și nu doar denunțând invazia armatelor rusești, nu numai fiind solidari cu poporul ucrainean și ajutându-l, ci făcând fiecare ceea ce știm mai bine să facem.

Echipa care organizează de 10 ani Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), din care fac parte, s-a întrebat, în 24 februarie 2022, dacă va mai exista și ediția a XI-a. Dacă nu cumva războiul declanșat chiar în acea zi ne va amuți. Dacă nu se va extinde și va genera o dramă mondială. Nu s-a întâmplat, din fericire, asta.

Curajul poporului ucrainean și solidaritatea de care s-a bucurat rezistența sa au dat confruntării o altă turnură, încurajatoare. Prin urmare, am decis să organizăm, și anul acesta, FILTM, și să încercăm să facem cea mai bună ediție de până acum a festivalului. Una în care vocea muzelor să o acopere pe cea a armelor, iar literatura să ne unească și să-și arate, aici, la Timișoara, unde în 1989 s-a murit pentru libertate, extraordinarele ei puteri. Între 26 și 29 octombrie, în Vestul României, la Timișoara, Lugoj, Reșița și Jimbolia, literatura, scriitorii și cititorii vor fi aliați puternici. Fii alături de ei și participă la un eveniment pe care nu-l vei uita!

P.S.: Detalii despre ediția din 2022: www.filtm.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Două administrații publice silite să colaboreze: Primarul Fritz și Președintele Simonis

Au trecut și alegerile locale din 9 iunie 2024: Alfred-Robert Simonis a devenit Președinte al Consiliului Județean Timiș, iar Dominic Samuel Fritz a dobândit...

Simonis și Fritz și mandatul lor pe sârmă în următorii patru ani

Ce-am câștigat, ce-am pierdut după alegerile locale de duminică? Tragem speranța că, la câte câștiguri am avut în mandatul politic abia încheiat în Timiș și...

Citește și :