13.6 C
Timișoara
luni 2 octombrie 2023

Industria ospitalității printre primele lovite de virusul gripal

Situația de criză ce a apărut în ultimele săptămâni, a lovit, așa cum era de așteptat, în unele sectoare economice unde se lucrează direct cu clientul final. Cei din industria ospitalității sunt primele victime ale scăderii circulației și a consumului. Sâmbătă a avut loc o întâlnire de analiză a fenomenului și au fost trase primele concluzii.

Organizația patronală HORETIM s-a întâlnit pentru discutarea situației grave existente în industria ospitalității din Timiș. Toate companiile din această industrie au fost afectate masiv de această criză legată de Coronavirus (COVID-19). Activitatea comercială a scăzut brusc cu pană la 80-90% în decurs de câteva zile și estimăm continuarea acestei crize pentru câteva luni.

Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională.

Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de masuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista.

Guvernele din celelalte țări europene aflate în situații similare au anunțat deja programe de sprijin și preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca înainte de alte priorități, cea mai mare prioritate să fie susținerea și sprijinirea companiilor cu capital românesc, grav afectate de actuala situație.

Companiile din industria ospitalității autohtone nu au o capitalizare suficientă pentru a rezista în aceste luni de criză și în lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate.

Suntem alături de colegii noștri din țară și susținem împreună aceleași măsuri pentru deblocarea crizei de lichidități.

Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din Romania susținem că:

a. Datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă).

b. Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale ( aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie ) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni.

c. Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale.

d. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii.

e. Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari.

Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat:

a. Șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau
b. Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit.

Întreaga societate românească trebuie să se mobilizeze pentru a trece peste acest moment de cumpănă. Trebuie să ținem seama de evoluția și gestionarea crizei la nivel mondial, dar să găsim soluții pentru ieșirea cu bine din criză a societății românești în primul rând.

În numele industriei ospitalității din Timiș, Asociația patronală HORETIM,
Corina Macri

Alte subiecte :

Citește și :