24.1 C
Timișoara
duminică 28 aprilie 2024

Începe stagiunea de toamnă la Teatrul Basca

Gata vara, gata și vacanțele, și în timp ce unii s-au întors la școală, Teatrul Basca s-a întors pe scenă și prezintă Stagiunea de toamnă, în jumătatea lunii septembrie și toată luna octombrie. În cadrul stagiunii de toamnă se vor juca alte spectacole produse în ultimii ani de Teatrul Basca, în completarea programului din vară.

Spectacolele din această toamnă sunt valoroase prin modalitățile artistice inovative (teatru documentar, teatru forum, teatru VR, teatru social, teatru – dans, teatru istoric), prin cercetarea documentară a unor povești reale, prin colaborarea cu partenerii altor instituții de cultură și sociale. Mai mult, ele vorbesc despre accesibilizare, incluziune, solidaritate, dialog, diversitate și interdisciplinaritate și promovează forme noi de exprimare culturală şi creativă. 

18, 19 septembrie, ora 19.00 – Zambara Kabarett
Zambara Kabarett e un spectacol de teatru despre locuitorii din Zambara, și despre viața care curge prin cartierele acestui oraș pe care ei îl numesc acasă. Un spectacol când trist când vesel, unde ba se cântă ba se recită, uneori se dansează alteori doar vibrează. Un spectacol care pulsează, la fel ca orașul pe care îl descrie… Zambara… Zurobara… Timișoara.
28 septembrie, ora 19.00 – My invisible noisy inside
My invisible noisy inside este un spectacol produs de compania de dans Unfold Motion, care folosește dansul pentru a exprima laturile ascunse umane, dualitatea emoțiilor și a trăirilor fiecărui individ, pornind de la întrebarea „Ce e invizibil pentru tine”.

5 & 6 octombrie, ora 19.00 – Bă, auzi?
”Bă, auzi?” este un spectacol de teatru – forum în care publicul este așteptat pe scenă, să intervină în poveste și să își exprime părerea despre situațiile din spectacol. Teatrul forum este un tip de teatru centrat pe probleme sociale și are scopul de a sensibiliza participanții cu privire la drepturile oamenilor, la nedreptățile întâmpinate și la rolul fiecărei persoane în schimbarea societății în bine. Cu ajutorul unui Joker (un membru din trupă), persoanele din public pot urca pe scenă pentru a interveni în găsirea unei soluții pentru situația de opresiune prezentată.

8 &9 octombrie, ora 19.00 – Puf Buf
Un spectacol de teatru pentru copii și adulți, realizat cu micii actori surzi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Pufan” Timișoara, cu ajutorul coordonatoarei lor Angela Mate. „Puf Buf” aduce pe scenă un tărâm ludic, o lume a poveștilor, a culorilor și a sunetelor.
Spectacolul ne amintește că persoanele surde sunt parte din comunitatea noastră, și că pot face orice, la fel ca noi toți, doar că nu aud.

14 & 15 octombrie, ora 19.00 – Deasupra capului
O cercetare despre viața persoanelor fără adăpost, realizată în anul 2022, și prezentată sub forma unui spectacol de teatru de tip one man show. Un spectacol care spune povestea unui om fără adăpost din copilăria sa petrecută în România anilor 80 până în prezent. O poveste spusă cu duioșie și umor, despre cineva care nu a avut niciodată un loc pe care să-l poată numi „acasă”.

27 octombrie, ora 14-20 – TURNUL #urmatorulnivel (teatru-film în VR)
28 octombrie ora 14-20 – COPACUL #treeoflife.inc (teatru-film în VR)

Turnul și Copacul sunt cele două producții de teatru-film care vor fi vizionate folosind echipamentul VR pus la dispoziție de Teatrul Basca. Producția „Turnul #urmatorulnivel” pune în valoarea Castelul de Apă din Iosefin, în timp ce personajele ating diferite nivele de conștiință odată cu urcarea în turn, iar spectacolul ”Copacul #treeoflife.inc” folosește artele spectacolului și ale filmului pentru a valorifica un sat cu un bogat patrimoniu cultural: Ofsenița din județul Timiș.
În plus, spectacolele „Bă, auzi?”, „Puf Buf” și „Deasupra capului” sunt parte și din programul Festivalului in : v z b l 2023 din luna octombrie, organizat de Teatrul Basca în perioada septembrie – noiembrie.

Toate spectacolele vor avea loc în Piața Traian, pe strada Ion Mihalache nr 2. Bilete disponibile în rețeaua Iabilet.
Stagiunea face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul ”Theatre Artistic Excellence”, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :