7 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

În caz de urgență medicală oricine ar trebui să știe câteva manevre ce salvează vieți – Foto+Video

În toată desfășurarea de forțe militare ce a cuprins centrul comercial Iulius Mall cu prilejul evenimentelor premergătoare Zilei Armatei a surprins plăcut un stand amplu, cu multă aparatură. Personal în halate albe dar și unii în uniformă militară te ducea cu gândul că aici poate se filmează un nou episod din celebrul serial de succes M.A.S.H.

La o masă, o doamnă măsura tensiunea tuturor celor care apleau la dânsa. Și nu au fost puțini. Pe lângă tensiune, cei suferinzi dar și cei sănătoși puteau afla câteva sfaturi despre menținerea cât mai corectă a unei tensiuni arteriale apropiată de valorile normale. La un alt stand, aparatura complexă era mânuită cu dexteritate pentru a face verificări despre acuitatea vizuală a celor care apelau.

spital militar (5)

La un moment, dat un tânăr care părea destul de voinic și sănătos a început să-și piardă respirația și să tușească. O doamnă în alb nu a stat pe gânduri. A plicat o manevră menită să-i îndepărteze corpul solid blocat în trahee. După manevra salvatoare nu se termină ghinioanele pentru tânăr. Cade jos pe mozaicul dur și leșină. Din nou cadrul medical intervine rapid și cu aplomb și resuscitează bolnavul. De fapt nu era deloc bolnav și s-a sacrificat pentru o zi, ca să fie cobaiul de exemplificare pentru diverse manevre importante în caz de nevoie.

spital militar (14)

Bietul bolnav a scăpat pentru câteva momente din brațele viguroase ale doamnei asistente cât să răsufle și să aflăm de la dânsa: „Am prezentat manevra Heimlich care este o manevră salvatoare de viață pentru pacienții sau persoanele care se sufocă, cu mâncare sau alte obiecte la nivelul traheei. Este o manevră simplă care ar trebui să fie cunoscută de orice persoană. De asemenea vom mai prezenta și câteva manevre care vor fi suportul vital de bază. Dar și manevre de resuscitare cardio-pulmonară și manevree simple care trebuie știute de orice persoană.”

La o altă masă erau oase atât de real imitate de parcă erau dintr-un laborator de anatomie. Proteze de genunchi sau de șold erau arătate cu tot ce înseamnă o astfel de procedură operatorie.

spital militar (2)

O intreagă echipă medicală, care ar fi putut să asigure cu personal un spital mai mic de provincie, era prezent pentru prima dată la o astfel de ieșire în mijlocul populației civile, cu tot ce insemnă îngrijirea bolnavului fie el militar sau civil. Însăși comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgenta „Doctor Victor Popescu” din Timișoara doamna colonel Maria Preda a coordonat acestă echipă complexă.

„Suntem foarte bucuroși să fim astăzi în mijlocul timișorenilor. Sărbătorim în avans Ziua Armatei, ziua de 25 octombrie. E o zi foarte frumoasă în Timișoara, o sâmbătă superbă și ne bucurăm să fim aici. Suntem pregătiți pentru diverse momente prin care trece armata sau populația României. Toși militarii sunt cât se poate de sănătoși și noi pregătiți. Învățăm populația Timișoarei să fie pregătită. Am organizat exerciții de prim ajutor. Se întâmplă oriunde, pe stradă, în familie, în școală sau chiar aici la cumpărături. Oricine poate să aibe o criză. Învățăm populți să fie gata de a acorda primul ajutor la nevoie celor din jurul lor. Pe parcursul zilei am oferit gratuit pentru cei ce vin determinări de glicemie, de tensiune arterială, pulsoximetrie. Avem partea de oropedie unde îi învățăm ce înseamnă o protezare. Avem și partea chirurgicală în care arătăm imagii din timpul operațiilor clasice sau moderne care se efectuează în spital. Avem servicii gratuite de oftalmologie, de pneumologie pe tot parcursul zilei. Prin serviciul de urgență vom avea prezentări de metode de salvare de vieți” a declarat colonel Maria Preda.

Alte subiecte :

Citește și :