10.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Frumuseți pe patru roți așteaptă să fie descoperite la Recaș | FOTO-VIDEO

Cine ar fi putut să creadă că la o aruncătură de băț de Timișoara la poalele delurilor Recașului există un pasionat colecționar de vechi obiecte mai puțin obișnuite.

Nu e vorba nici de timbre, monede sau cărți de epocă. Sunt exponate mai puțin obișnuite pe la noi și cu atât mai valoroasă este colecția ce ocupă un garaj destul de încăpător. E vorba de elegante automobile de epocă englezești. Sunt atât de elegante lucitoare și iau ochii oricui le vede încât nici nu pți crede că au trecut destul de multe decenii de când au ieșit pe porțile fabricilor. Majoritate sunt dintr-o epocă apusă și erau în vogă în perioada celui de-al doilea război mondial și chiar și dinainte.

Când auzi de o marcă ca Bentley brusc vezi eroi de filme foarte bogați și spioni eleganți nici nu ai putea crede că un tânăr pasionat de mașini și motoare din Recaș are astfel de rarități în curte.

Bacoș Timotei Bogdan a urmat pasiunea și meseria tatălui său ce se ocupa cu reparațiile auto și a trecut la o treaptă superioară făcând studii de inginerie și de master în acest domeniu. Acum restaurează cu multă migală și cu mare cheltuială de timp, energie și fonduri serioase investite vechi bijuterii mecanice cărora le redă gloria de acum șase ori opt decenii în urmă.

„ Pasiune a început încă din familie. Tatăl meu a început o afacere de familie cu un service auto. Efectiv de la vârsta de 12 ani am început și eu să fiu implicat în această industrie auto. Această pasiune m-a dus mai departe urmând cursurile în cadrul Universității Politehnice Timișoara la specializarea „ Autovehicule rutiere”. Pasiunea nu s-a oprit aici. Am urmat și cursurile de master în domeniul „sistemelor de propulsie”, ” își începe povestirea entuziastul inginer auto.

 

– Ce pași au mai urmat în acest domeniu

– Un bun prieten de familie a avut și el această pasiune și a început să facă achiziții din Londra și împrejurimi. Apoi le-a adus în țară (mașinile). Astfel că prin el am început și pornit această firmă de „Vintage Car” prin care dorim să ducem mai departe această pasiune a industriei auto chiar și ăn domeniul evenimentelor.

Ce facem noi practic? Le pregătim și le închiriem pentru diferite evenimente mondene (nunți, botezuri, sesiuni foto. Am participat chiar și la absolviri de facultate. Dorim să mergem mai departe decât atât și să ducem această frumusețe a industriei auto și în alte domenii.

– Cât durează o astfel de restaurare?

– Noi încercăm să le aducem în țară cât de cât funcționale iar timpii de recondiționare depind în funcție de mașină. La un model cabrio, ca acesta, durează cam o iarnă, cam trei luni, să o recondiționam. Dar la modelele limuzină cum sunt Rolls Royce, Jaguar sau Cadillac, termenele de livrarea ale unor componente crește până la șase sau opt luni și atnic fac mai dificilă lucrarea. Dar în mare partre încercăm să le păstrăm în stare cât mai bună.

– Cum stați cu piesele? Mai e cineva care să produce piese pentru mașini așa de vechi?

– Le căutăm și le procurăm direct din străinătate de unde le-am adus, din Anglia. Acolo încă sunt mai mulți furnizori, fiind o țară cu un istoric foarte bogat în domeniul auto cum se vede. Majoritatea mașinilor fiind aduse de acolo.

Aici avem un autovehicul bazat pe caroseria unui Bentley din 1929. Ultima recondiționare a fost executată în jurul anului 1970, în care a fost schimbat motorul. Acum are un motor de 2800 cm cubi cu benzină cu șase cilindri și tracțiune spate. Este o caroserie frumoasă și ușoară pentru evenimente. Dar mai mult decât atât, în această caroserie putem vedea elementele unei inginerii elegante și bine gândite încă din acele vremuri.

Mai avem ceva special în flota noastră de mașini. Este un Daimler-Jaguar produs în jurul anilor 1980. Este o limuzină clasică achiziționată recent chiar din flota regală. Momentan nu este expusă în showroom fiind în proces de recondiționare mai ales în parte de stilizarea interiorului și puțin la partea de motor. Facem tot pusibilul ca la anul viitor vizitatorii sau clienții să se poată bucura de mașină. Din toate informațiile primite se pare că a fost folosită și de regina Elisabeta a II-a. Am acceptat cu bucurie această variantă.

Așa se face că Recașul începe să fie cunoscut și pentru alte atracții în afara celebrelor crame și a vinurilor ce nu mai trebuie prezentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :