4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Cum să-ți construiești un apartament pe holul comun al imobilului protejat de lege, fără autorizație?

Situațiile absurde nu contenesc să apară sau chiar proliferează în domeniul imobiliar din Timișoara. Parcă nebunia nu se mai termină. La orice colț de stadă la orice imobil mai răsărit trebuie să fie și cîte o poveste cu multe probleme nerezolvate.

Legile nu sunt cunoscute de cei mai mulți. Cele mai banale norme de conviețuire în comun sunt încălcate cu nonșalanță de cei ce au diverse interese ascunse.

Un fapt de netolerat se petrece în cartierul istoric Iosefin. Așa cum este adus în fața opiniei publice de voluntarii Asociației Culturale „Salvați Patreimoniul Timișoarei” povestea este asemenea istoriilor absurde.

Un imobil cu linii bine trasate de un arhitect din perioada interbelică se află pe bulevardul Dragalina numărul 14. Casa se află pe Lista Monumentelor Istorice cu TM-II-s-B-06098, Situl Urban „Vechiul cartier Iosefin” dar asta nu impresionează pe nimeni. Nici măcar pe cei plătiți să aplice legea și ordinea în oraș. Nu doar legile scrise ci și cele de bun simț sunt încălcate acolo.

În clădire se află mai multe apartamente bine definite cândva. Acum este doar un haos. Unul din locatari a simțit o oportunitate în slăbiciunea tacită a autorităților.

Cel ce avea un spațiu locativ acolo a dorit să-l mărească fără a avea acordul cuiva. Nici al colocatarilor, nici al autorităților ce reglementează ordinea în construcții. Pe un culoar comun a fost construit practic un nou apartament fără nici o autorizație de construcție blocând accesul altor locatari. Aceștia au fost timorați și obligați să ajungă în apartamentele lor folosind o improvizație făcută dintr-o scară de lemn prin exterior din curte. Construcția fără Autorizație de Construcție rezistă de mult timp fără acte.

Alexandru Crișan este unul din locatarii ce sunt lezați de această construcție ilegală. Dânsul continuă „bătălia” începută de tatăl său, între timp dispărut. Potrivit celor declarate de acesta este vorba de Adrian Gabriel Anastasiei, proprietarul care sfideză administrația locală. Tot cu prilejul construcțiilor fără acte a fost blocat accesul la o cămară a familiei Crișan ce nu era o simplă anexa din curte ci parte integrantă a clădirii ridicată din zidărie.

Deși, există o hotarâre a instanței care dispune demolarea construcției, Primăria Timișoara rămâne pasivă la fel ca în cazul Casei Muhle. Ba, mai mult a fost depusă și o plângere penală împotriva acestuia , dar procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale pe motivul ce pare absolut hilar ce spune că: „Adrian Gabriel Anastasiei nu a știut că imobilul unde a construit fără Autorizație este pe Lista Monumentelor Istorice”.

Recent împotriva acestui timișorean s-au depus sesizări atât la Inspectoratul de Stat in Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș cât și la Direcția de Urbanism a Municipiului Timișoara. Singurii care au dat un răspuns concret, dar insuficient, a fost Direcția de Urbanism a Municipiului Timișoara care a dat un „AVERTISMENT” lui Adrian Gabriel Anastasiei, cu mențiunea să aducă spațiul construit la forma inițială. De la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș înca se așteaptă un răspuns.

Autoritățile, în loc să rezolve situația nelegală, înceracă să arunce vina, ca în jocurile de copii, pe Direcția Județeană pentru Cultură Timiș ce ar fi omis să monteze o placă pe zid în care să se spună despre statutul de monument al acelei zone protejate.

Alte subiecte :

Citește și :