17.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Cu ce înlocuim carnea când ținem post

Proteinele sunt esențiale pentru organismul uman, ele ajută la repararea și construirea de țesuturi. Proteinele sunt cărămizile care formează sângele, oasele, cartilajiile, mușchii sau pielea.

Asemenea carbohidraților și lipidelor, proteinele fac parte din clasa macronutrienților. Asta înseamnă că organismul nostru are nevoie de cantități mari de proteine pentru a funcționa normal.

Cea mai importantă sursă de proteine este carnea. Când ținem post sau dacă renunțăm de tot la consumul de carne trebuie să luăm în considerare alte surse de proteine pentru a nu priva organismul nostru de acești macronutrienți esențiali.

Alimente bogate în proteine

Nucile

 

Migdalele, caju, alunele de pădure, arahidele și nucile pecan sunt surse foarte bune de proteine. Le poți mânca crude sau sub formă de unt. O lingură de unt de arahide conține 4 grame de proteine.

Singurul neajuns când vine vorba de nuci este conținutul de sodiu. Alegeți să consumați nucile cu moderație.

Mazărea

O cană de mazăre conține aceeași cantitate de proteine pe care o conține o cană de lapte – 8 grame.

 

Tofu sau tempeh

O jumătate de cană de tofu sau tempeh conține 15 – 20 grame proteine, jumătate din cantitatea recomandată zilnic.

Laptele de soia

Acest tip de lapte conține aproximativ aceeași cantitate de proteine pe care o conține laptele de vacă.

Semințele

Semințele de susan sau de floarea soarelui pot fi surse importante de proteine (aproximativ 30 g proteine la 100 de g de semințe).

Spanacul

Popeye Marinarul avea dreptate când ne recomanda să consumăm spanac. Acesta conține 12 g de proteine la suta de grame. În comparație, 100 de g de carne de vită conține 10 grame de proteine.

Lintea

Această leguminoasă conține, pe lângă proteine, o cantitate mare de fibre.

Fasolea

Ca și lintea, fasolea este o sursă importantă de proteine și fibre. Soiul cel mai bogat în proteine este fasolea neagră și fasolea garbanzo.

 

Sursa: unica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :