17.2 C
Timișoara
joi 9 mai 2024

Cel mai mare spital din Timișoara ne dezvăluie cât de șubred rămâne sistemul medical românesc! Întrebarea este unde se duc cele 10 miliarde de euro investiți anual în sănătate

Medicii și asistentele de la Spitalul Județean Timișoara se confruntă cu o criză de medicamente și materiale sanitare de bază. În tot acest timp, două milioane de lei pe care spitalul îi putea lua de la Casa de Asigurări de Sănătate au rămas necheltuiți.

Cadrele medicale de la Spitalul Județean Timișoara au ajuns să împrumute material sanitare uzuale de la o secție la alta pentru a putea funcționa. Informația a fost dezvăluită de publicația Vocea Timișului, iar managerul celui mai mare spital din vestul țării a confirmat situația critică în care a ajuns spitalul.

„Spitalul nostru, ca aproape toate spitalele mari care contează în România, se confruntă în acest an cu o mare problemă de finanțare. Motivul este unul clar, indubitabil: Casa Națională de Asigurări de Sănătate a schimbat regulile de finanțare, anul acesta, și aceste noi reguli nu țin cont de realitatea economică a României. Practic, noi suntem plătiți pentru serviciile noastre, adică un caz pe care îl tratăm si îl externăm este plătit de către Casă, acest tarif crescând doar cu 15% față de 2019. În această perioadă, costurile noastre au crescut incomparabil mai mult. De exemplu, avem medicamente pe care trebuie să le cumpărăm, care au crescut ca preț cu 500%. 300%, 200%”, a declarat Dorel Săndesc pentru Radio Timișoara.

Managerul Spitalului Județean Timișoara spune că „deficitul financiar este major” și e nevoie de o intervenție a Guvernului pentru modificarea modalității de decontare a serviciilor medicale.

Dorel Săndesc susține că print-un memoriu transmis Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului României au fost propuse soluții pentru ieșirea din criză.

„Sperăm să se facă schimbarea legislativă pe care știu că Ministerul Sănătății dorește să o facă astfel încât modul de finanțare să se corecteze acum, până nu este prea târziu”, a mai declarat managerul celui mai mare spital din vestul țării.

Întrebat dacă pacienții sunt puși să își cumpere din banii lor material sanitare, Dorel Săndesc a spus că nu are cunoștință de cazuri concrete pentru că „nimeni nu raportează”, dar „este posibil ca medicii în disperare de cauză să apeleze și la asta”.

„Medicii chiar au făcut eforturi extraordinare. Avem fundații, cumpărăm prin fundații medicamente, materiale, analize, atunci când nu avem toți reactivii. Am avut întâlniri sistematice cu partenerii noștri comerciali, iar unii au sprijinit spitalul prin diferite forme, de la sponsorizări până la donarea unor materiale sanitare”, a mai declarat medicul Dorel Săndesc.

„De ani de zile spitalele mici o duc bine”

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a declarat că situația de la Timișoara este întâlnită în toate spitalele mari, criză cu care spitalele mici nu se confruntă.

„În România, de ani de zile spitalele mici o duc bine, nu au datorii, plătesc sporuri la maxim, astfel încât medicii din spitale mici au venituri semnificativ mai mari decât medicii din marile spitale, iar spitalele mari au datorii. E ca și când toate geniile managementului sanitar s-au concentrat în spitalele mici, iar în spitalele mari au rămas doar proștii. Nu este normal”, a declarat Dorel Săndesc.

Bani disponibili, rămași neaccesați

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, Mariana Marcu, din punct de vedere al finanțării, banii sunt asigurați. Purtătorul de cuvânt al CJAS a declarat că în perioada iunie – iulie 2023, Spitalul Județean Timiș a avut o alocare financiară de 114 milioane de lei, din care două milioane de lei au rămas necheltuite.

„Bugetul alocat Spitalul Județean din Timișoara este de aproximativ 174 de milioane de lei, pentru servicii medicale spitalicești. Se adaugă influențele salariale de aproximativ 97 de milioane de lei. În perioada ianuarie-iulie, Spitalul Județean a avut un buget de aproximativ 114 milioane de lei și a rămas cu fonduri neutilizate de aproximativ 2 milioane de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Mariana Marcu.

Medicul Marius Craina, fost manager al Spitalului Județean Timișoara, a declarat că banii de la Casa de Asigurări nu ar fi trebuit scăpați sub nicio formă.

„Dacă Casa Județeană îți asigură o finanțare până la suma X, trebuie să duci activitatea spitalului astfel încât să obții suma maximă oferită de Casă. Nu vă supărați. Dacă ținem oameni care au două internări pe lună și nu se iau măsuri împotriva acelor persoane, asta e. Pentru că unul care face două internări ia același salariu ca și unul care face 100 de internări”, a arătat Craina.

Managerul spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a admis că sunt medici care nu lucrează, unii dintre aceștia demisionând în momentul în care au fost avertizați că nu livrează suficiente servicii medicale.

„Spitalul public nu este o instituție de ajutor social pentru angajați. Medicii și personalul trebuie să înțeleagă că nu poți să mai suporți financiar personal care nu muncește deloc. Nu mai suntem în vremurile în care ei se făceau că ne plătesc și noi ne prefăceam că lucră. Noi vrem să corectăm acest lucru, în sensul în care medicii, personalul să muncească, să producă finanțarea necesară pentru a fi plătit și pentru a funcționa spitalul”, spune managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este prezent vineri, 8 septembrie 2023, la Timișoara, alături de reprezentanţi ai Departamentului de Justiție al SUA, pentru un eveniment despre integritate şi practici anti-corupţie în sistemul de achiziţii publice. Cu ocazia vizitei de la Timișoara, este de așteptat ca Rafila să abordeze și problema finanțării spitalelor.

Sursa: https://adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Mai puțină miere de albine pentru anul 2024. Vremea nu a ținut cu apicultorii din Banat

În 2024 producția de miere ar putea fi mult mai scăzută decât anul trecut, din cauza condițiilor meteorologice ostile. La începutul anului, a fost vreme...

Spectacolul TNTm ROMANIAN PSYCHO, invitat la BACĂU FEST MONODRAME

Teatrul Național din Timișoara a fost invitat să participe cu spectacolul ROMANIAN PSYCHO, creat și interpretat de Florin Piersic jr, la ediția din acest...

Citește și :