Care sunt principalele simptome ale tulpinii Omicron. Noua variantă a coronavirusul produce manifestări diferite față de celelalte tulpini

110

Dr. Angelique Coetzee, președinta Asociației Medicale din Africa de Sud și medic generalist în Pretoria, este cea care a informat autoritățile sud-africane în legătură cu apariția unei noi variante a coronavirusului. Ea a observat, în prima parte a lunii noiembrie, la pacienți săi cu COVID simptome care nu aveau sens la prima vedere, relatează The Telegraph.

Medicul în vârstă de 33 de ani spune că s-a gândit că este posibil să fie vorba despre o nouă variantă a virusului atunci când persoane fără alte probleme de sănătate au avut simptome „neobișnuite” de COVID-19. Este vorba despre tineri care s-au plâns de oboseală intensă, dar și un copil în vârstă de șase ani, care avea o frecvență foarte mare a pulsului. Niciunul dintre ei nu și-a pierdut însă gustul sau mirosul.
„Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a declarat dr. Coetzee, pentru sursa citată.
Pe 18 noiembrie, când patru membri ai unei familii au fost testați pozitiv cu COVID-19 după ce s-au confruntat cu o oboseală intensă, medicul a informat comitetul consultativ pentru vaccinuri din Africa de Sud. Ea spune că peste 20 dintre pacienții săi au fost testați pozitiv după ce au avut simptome ale infectării cu noua variantă. Cei mai mulți dintre erau bărbați sănătoși, iar aproximativ jumătate nu erau vaccinați. „Am avut un caz foarte interesant, un copil, o fetiță de vreo 6 ani, cu un puls foarte ridicat, și m-am întrebat dacă ar trebui să o internez. Dar am consultat-o două zile mai târziu și a fost mult mai bine”, spune medicul.

Angelique Coetzee atrage însă atenția asupra faptului că pacienții consultați de ea nu aveau alte probleme de sănătate, existând riscul ca vârstnicii, care suferă și de alte boli, să fie mult mai afectați de noua variantă. „Motivul pentru care trebuie să ne îngrijorăm acum este că, atunci când persoanele mai în vârstă, nevaccinate vor fi infectate cu noua variantă, vom vedea mulți oameni cu o formă severă a bolii”, a precizat aceasta. Varianta B.1.1.529, numită Omicron, și declarată drept „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății, a fost identificată pentru prima dată în Botswana pe 11 noiembrie. În acest moment există cazuri confirmate în Africa de Sud, Hong Kong, Israel, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Cehia și Australia, iar în Olanda și Danemarca există suspiciuni de infectare. Varianta prezintă 32 de mutații, care i-ar putea permite să evite protecția oferită de vaccinuri și să se răspândească rapid. Cercetătorii din Africa de Sud spun că Omicron se află în spatele unei explozii de cazuri în provincia Gauteng a țării, care include orașele Johannesburg și Pretoria.

Cazurile zilnice au crescut aici de la aproximativ 550, săptămâna trecută, la aproape 4.000, în prezent. În aceste condiții, Uniunea Europeană, SUA și alte state au suspendat toate călătoriile către și dinspre Africa de Sud și țările învecinate. Măsura a fost criticată de oficialii sud-africani, care susțin că țara lor este pedepsită pentru că a dat dovadă de transparență atunci când a identificat noua variantă. „Această recentă serie de interdicţii de călătorie înseamnă a pedepsi Africa de Sud pentru capacitatea avansată de secvenţiere genomică şi de detectare mai rapidă a noilor variante. Excelenţa ştiinţifică trebuie salutată, nu pedepsită”, a transmis guvernul sud-african printr-un comunicat.
Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ