4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

„Balul românesc cu merinde” de la Bătania duce mai departe tradițiile din bătrâni

Autoguvernarea Românească din Bekescsaba (reşedinţa judeţului Bekes), condusă de profesorul Tiberiu Juhasz a organizat, la „Csaba Parc” din localitate, o „zi românească”. Programul festiv a conţinut dansuri şi cântece populare interpretate de către Ansamblul „Doina Bihorului”, condusă de instructorul Gheorghe Gros (etnic român din Chitighaz). Acest ansamblu este format din tineri care provin în special din tineri care locuiesc în localităţi în care trăiesc comunităţi româneşti din judeţul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar): Pocei, Bedeu, Săcal.

La această manifestare au participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Ungaria (AŢRU), Eva Bocsor Karancsi, preşedintele Autoguvernării Româneşti din jud. Bekes, Delia Kovacs, redactor şef la publicaţia „Cronica”, Gheorghe Marc, preşedintele „Clubului Pensionarilor Români din Gyula, profesorul Tiberiu Marc, parohul catedralei „Sf. Nicolae” din Gyula, profesorul Ioan Budai, fost director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula şi al AŢRU şi mulți alții. La manifestare au participat şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi oameni de afaceri din Beiuş, oraş înfrățit cu Bekescsaba. Evenimentul a cuprins şi o masă comună oferită de către organizatori.
Tradiţionalul „Bal românesc cu merinde” a avut loc, în orașul Bătania din Ungaria, localitate situată la circa 30 de kilometri de Arad și 80 de Timișoara. Balul este denumit „cu merinde”, pentru că sutele de participanţi vin la petrecere aducându-şi de acasă coşurile cu mâncare şi băutură, ca în vechime.
Organizat de Autoguvernarea Minoritară Română, balul românesc a avut ca locaţie, Casa de Cultură „József Attila” din oraş. Balul românesc din Bătania, adună la un loc, în fiecare an, români din Ungaria, dar şi din România, în special de la Arad, pentru a petrece, pentru a ascultă muzică populară românească, pentru a dansa pe ritmurile dansurilor populare. Cuvinte de salut au adresat Gheorghe Mihuţ, preşedintele Autoguvernării Minoritare Române din Bătania şi Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei. A urmat apoi programul artistic susţinut de elevii și profesorii Şcolii generale „Lucian Magdu” din localitate, copii interpretând cântece şi dansuri populare româneşti, dar și internaționale. Echipa de dansuri populare a Liceului ”Nicolae Bălcescu”, au prezentat dansuri tradiționale ale românilor din Ungaria, sub îndrumarea instructorului I. Nedro.
La acest eveniment tradiţional al comunităţii româneşti din Bătania au participat Florin Vasiloni, consul general de la Gyula, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), Marjai János, primarul oraşului Batania şi alţii. O formație muzicală venită din localitatea Vărșand (jud. Arad), a asigurat fondul muzical al manifestării.

Alte subiecte :

Citește și :