Amsterdam – orașul contrastelor

584

Olandezii spun că nu există un oraș pe pământ ca Amsterdamul. Noi spunem că pentru un pasionat de călătorii, capitala Olandei este unul dintre orașele cele mai frumoase pe care le poate vizita. Agenția de turism Ultramarin vă propune să descoperiți unul dintre cele mai fascinante locuri ale Europei, într-o excursie de opt zile, începând cu 25 mai.

amsterdam2

Amsterdam este un oraș al contrastelor și al superlativelor, având mai multe canale ca și Veneția și mai multe poduri decât Parisul. Este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, cupeste 50 de muzee care expun orice, de la cei mai renumiți artiști ai lumii până la istoria cannabisului – toate acestea pentru a astâmpăra setea chiar și celui mai ardent iubitor de cultură. Printre acestea se află și Rijksmuseum, muzeu faimos în toată lumea, ce cuprinde o colecţie uriașă de tablouri din „Secolul de Aur” olandez. Atracția principală este faimosul tablou Rondul de noapte al lui Rembrandt. Cele 7000 de clădiri din secolele al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea, sunt un deliciu pentru pasionații de arhitectură – nu de puține ori, Amsterdam fiind denumit „orașul de turtă dulce”, tocmai datorită unicității acestor clădiri. Cultura contemporană a orașului este vibrantă, iar oamenii sunt lipsiți de prejudecăți, relaxați si mereu cu zâmbetul pe buze.

amsterdam4

Unul dintre cele mai frumoase momente pentru orice turist care ajunge în Amsterdam este o plimbare prin Bloemenmarkt, singura piață de flori plutitoare din lume.

giethoorn2

Amsterdamul a fost fondat în locul unde debitul râului Amstel întâlnea apele marine sărate ale golfului Zuiderzee. Cu puțin pământ pentru construcții este greu de înțeles de ce un grup mic de coloniști a ales tocmai acest loc nepromițător. S-a dovedit însă a fi o decizie excelentă, deoarece locuitorii orașului Amsterdam au reușit foarte curând să controleze apele râului dar și comerțul care se făcea pe el. Până în secolul al XVII-lea, Amsterdamul devenise oarecum cel mai bogat oraș din lume, în centrul unui întins imperiu colonial olandez. Făcea comerț cu mirodenii, rom și trestie de zahăr. Amsterdamul acestei perioade – „epoca de aur” – formeză inima orașului de azi.

Amsterdam3

Capitala olandeză are peste 1200 de poduri care străbat mai bine de 100 de canale care au o lungime totală de peste 100 km și sunt mai mult de jumătate de milion de biciclete pe străzile orașului. Nu este un oraș de întindere mare și, fără îndoială poate fi străbătut cu piciorul. Centrul Amsterdamului poate părea la început un labirint de străduțe și canale fără nici un plan de ansamblu. Dar gândiți-vă la el ca la o pânză de păianjen uriașă și, odată ce veți înțelege structura orașului, va fi ușor să vă descurcați. Miezul orașului, din jurul pieței numite Dam, are formă de potcoavă și cuprinde o serie de străzi largi (principala este Damrak-Rokin) și alei înguste. Are și unele dintre cele mai vechi căi navigabile, cândva atât de importante pentru transportarea de bunuri din întreaga lume comercială olandeză. Zona aceasta este mărgintă de o centură de canale (grachten), cele principale având un volum foarte mare. Străduțele (straatjes) sunt răspândite în forme de raze din centru, străbătând canalele cu ajutorul a peste 1000 de poduri care reprezintă o parte deosebită a orașului.

giethoorn

Și pentru că suntem în Olanda, Ultramarin vă propune o vizită la Giethoorn, „micul Eden olandez”, dar și prin frumoasele orășele Haarlem, Utrecht sau Hoorn. Detaliile acestei splendide excursii le puteți afla aici: http://www.ultramarintm.ro/d1026/circuite-cu-autocarul/circuite/amsterdam-unde-trecutul-se-intalneste-cu-viitorul.html sau la tel. 0256.499706.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ